HAVUJA- Veto- ja pitovoimaa hyvinvointialalle

Kuva
Hankkeen logo
HAVUJA - Veto- ja pitovoimaa hyvinvointialalle-hanke on LAB-ammattikorkeakoulun, Sampo ammattiopiston ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on vastata Etelä-Karjalan hyvinvointialan veto- ja pitovoiman haasteisiin. Kohderyhmänä ovat alalle mahdollisesti hakevat, alalla jo opiskelevat sekä alalla työskentelevät, erityisesti opiskelijoiden harjoittelujen ohjaajat. Kohteena ovat myös esimiehet, jotka vastaavat rekrytoinnista ja työn kehittämisestä.



Hanke on ESR+-hanke ja hanke toteutetaan 1.1.2023-31.12.2024.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Hyvinvointi
Painoala
Hyvinvointi
Tavoitteet
Tavoitteena on lisätä Etelä-Karjalan hyvinvointialan vetovoimaa hakijoille ja alalle palaaville, sekä pitovoimaa nykyisille opiskelijoille ja alan työntekijöille/ammattilaisille. Toimenpiteillä parannetaan osaavan henkilöstön riittävyyttä ja saatavuutta jatkossa.



Vetovoimaisuutta pyritään lisäämään tukemalla positiivisen brändin luomista. Vahvistetaan työnantajien osaamista ja onnistumista rekrytoinnissa. Hyvinvointialan työllistymismahdollisuuksia tuodaan esille eri ryhmille, huomioiden molemmat sukupuolet, osatyökykyiset ja vieraskieliset. Hankkeessa pyritään tukemaan julkisen ja yksityisen hoivan yhteistyötä.



Osaamista alalla vahvistetaan löytämällä uusia harjoittelupaikkoja ja uusia tapoja toteuttaa työssäoppimista. Työelämäohjaajien pedagogista osaamista tuetaan ja pyritään luomaan alueelle yhteinen opiskelijoiden ohjausmalli. Ohjausta kehitetään tarvelähtöiseen suuntaan. Digitaalista harjoittelun ohjausta kehitetään ja sitä hyödynnetään myös ohjaajien koulutukseen.



Hyvinvointialan pitovoimaisuutta vahvistetaan tukemalla esihenkilöisen johtamis- ja kehittämisosaamista. Alan työnantajakuvaa parannetaan kehittämällä toimintatapoja, joilla on vaikutusta työn räätälöintiin ja työhyvinvointiin.

Hankkeen vaikuttavuus
Brändityöllä on edistetty hyvinvointialan positiivista näkyvyyttä Etelä-Karjalassa. Hyvinvointialan segregaatiota on onnistuttu purkamaan ja vaikuttamaan hyvinvointialan nykyiseen kulttuuriin.

Opiskelijoiden harjoitteluun on löydetty uusia malleja, mikä on edistänyt opiskelijoiden valmistumista määräajassa. Kohderyhmän käyttöön on olemassa mentorointimalli, jolla voidaan edistää opiskelijoiden ohjautumista harjoittelupaikkoihin. Opiskelijan osaamista vastaava ammattikorkeakoulun harjoittelupolku on kuvattu.

Opiskelijoiden työelämävalmiudet ovat vahvistuneet ja heillä on riittävä resilienssi kohdata työssä myös haastavia tilanteita. Samalla on vahvistettu opiskelijoiden siirtymistä ja sitoutumista hyvinvointialan ammattilaisuuteen Etelä-Karjalassa.

Työelämäohjaajien pedagogista ja opiskelijoiden osaamista tukevaa ohjaamista on vahvistettu ja heillä on käytössä yhtenäinen opiskelijan ohjauksen malli, joka tuottaa tasalaatuista ohjausta opiskelijan koulutusasteesta riippumatta. Toteutuksessa on hyödynnetty digitaalisuutta. Työelämäohjauksen prosessi on selkeä ja resurssitehokas.

Työn räätälöinnillä muodostetut hyvinvointialan työnkuvat vastaavat työnantajan sekä työntekijän osaamistarpeeseen ja tukevat laadukkaiden sotepalvelujen tuottamista. Hyvinvointialan esihenkilöiden osaamista on vahvistettu ja heillä on uusia keinoja johtaa ja sitouttaa vasta rekrytoitua hyvinvointialan ammattilaista. Työhyvinvointia on edistetty suunnitelmallisesti pilottiyksiköissä.
Kestävän kehityksen tavoitteet

Tietosuojailmoitus

Projektipäällikkö

Uutiset aiheesta