Sosionomina työskentelet lähellä ihmistä ja työsi keskipisteenä on ihminen. Osaat työssäsi tukea ja ohjata eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita luoden asiakkaan osallisuutta vahvistavan vuorovaikutussuhteen. Arvioit asiakkaan ja hänen läheistensä tuen ja palvelujen tarvetta yhdistäen tutkimus- ja kokemustietoa.
Sosionomin työllistymismahdollisuudet ovat laajat
Sosionomina työllistymismahdollisuutesi ovat laajat ja työpaikkoja on tarjolla runsaasti. Voit työskennellä esimerkiksi sosiaaliohjaajana, kuraattorina, varhaiskasvatuksen sosionomina, palveluohjaajana tai järjestötyöntekijänä. Työpaikkoja sosionomille löytyy sosiaali- ja terveysalan palveluista niin julkisella kuin yksityisellä puolella, yhdistyksistä, järjestöistä tai yrittäjänä. Työpaikkanasi voivat olla esimerkiksi:
◆ perhekeskus ◆ päiväkoti tai koulu ◆ sosiaali- ja perhepalvelut ◆ päihde- tai mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköt ◆ nuorten työpajat ◆ digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut ◆ kuntoutuspalveluyksiköt ◆ Kela tai TE-palvelut ◆ maahanmuuttajatyö.
Sosionomiksi vuorovaikutteisesti verkossa ja työelämässä
Sosionomin verkkokoulutuksessa oppiminen ja osaamisen kehittyminen tapahtuvat verkko-oppimisympäristöissä ja sosiaalialan työpaikoilla. Opiskelusi sisältää itsenäistä ja oppimistiimeissä tapahtuvaa verkkotyöskentelyä Moodlessa, Office365-työkaluilla ja videoneuvotteluissa.
Teoriaopintojen lisäksi hankit käytännön osaamista työskentelemällä sosiaalialan työpaikoissa ja kehittämishankkeissa. Voit myös hyödyntää olemassa olevaa sosiaalialan työpaikkaa opinnoissasi.
Verkkotutkinnossa opiskelu ei ole täysin ajasta ja paikasta riippumatonta. Keväällä 2025 opiskelet verkossa torstaisin klo 8.15–11.30 ja perjantaisin klo 8.15–11.30. Verkkotutkinnon suorittaminen edellyttää sinulta hyviä itsensä johtamisen, itseohjautuvuuden, aikataulujen suunnittelun sekä tieto- ja viestintäteknisiä taitoja.
Varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus
Jos sisällytät opintoihisi 60 opintopistettä varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja, saat kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina (varhaiskasvatuslaki 540/2018).
Seppo Kekola asuu Hollannissa ja opiskelee sosionomiksi
"Verkko-opiskelu on loistava vaihtoehto, jos ei ole mahdollisuutta päästä paikan päälle koululle opiskelemaan eikä mahdollisuutta opiskella kiinteästi tiettyyn aikaan päivästä."
Sosionomina työsi on asiakaslähtöistä vaikuttamistyötä erilaisissa työympäristöissä, verkostoissa ja digitaalisissa ympäristöissä. Keskiössä on ihminen, ohjaaminen ja tukeminen eri elämäntilanteissa. Luot asiakkaan osallisuutta vahvistavan vuorovaikutussuhteen.
Sosionomina osaat vahvistaa eri-ikäisten ihmisten, perheiden ja erilaisten yhteisöjen sosiaalista osallisuutta. Osaat arvioida asiakkaan ja hänen läheistensä tuen ja palvelujen tarvetta. Yhdistät työssäsi tutkimus- ja kokemustietoa. Ohjaat asiakkaita heidän arjessaan toiminnallisia ja osallisuutta tukevia menetelmiä hyödyntäen ja palveluja yhteen sovittaen.
Sosionomina toimit sosiaalialan asiantuntijana, toteutat ja kehität sosiaalialan työtä oma-aloitteisesti ja vastuullisesti yhdessä asiakkaan ohjaukseen, kasvatukseen ja kuntoutukseen osallistuvien ammattilaisten kanssa. Sosionomina teet myös itsenäisiä päätöksiä, osaat johtaa tiimien toimintaa ja pystyt toimimaan esihenkilötehtävissä. Työtäsi ohjaa ammattietiikka ja lainsäädäntö sekä vaikuttavuuden ja kestävän kehityksen periaatteet.
Sosionomikoulutuksesta tulevaisuuden osaamisvalmiuksia
Opiskelun aikana opit myös hyödyntämään sosiaali- ja terveysalan uusia teknisiä innovaatioita ja ihmisen toimintakykyä tukevia älykkäitä hyvinvointiteknologian ratkaisuja. Opit ohjaamaan asiakkaita sähköisten palvelujen ja eri teknologioiden turvallisessa käytössä. Lisäksi opit soveltamaan ja kehittämään digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja erilaisten asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, yhdessä muiden alojen ammattilaisten kanssa.
Verkkotutkinnosta valmistuvana sosionomina olet tulevaisuuden eettinen digiosaaja monitoimijaisissa ja digitalisoituvissa sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä.
LABissa ihmisten erilaisuus ja moninaisuus nähdään rikkautena ja jokaista ihmistä arvostetaan riippumatta hänen taustastaan tai asemastaan. Koulutuksen aikana saat valmiuksia asiakkaiden ja työyhteisöjen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.
Sosionomin työn tavoitteena on eriarvoistumisen vähentäminen. LABin sosionomikoulutus korostaa tulevaisuuden osaamisvalmiuksia, jossa kehitetään arkilähtöisiä prosesseja, palveluita ja toimintamalleja yksilöiden ja yhteisöjen sosiaalisen osallisuuden vahvistamiseksi.
Sosionomiksi vuorovaikutteisesti verkossa ja työelämässä
Verkkotutkinnossa opiskelet 3,5 vuotta päätoimisesti 40 h viikossa. Opettajat toimivat valmentajanasi ja ohjaavat oppimistasi ja osaamisen kehittymistäsi kohti sosiaalialan asiantuntijuutta. Valmistut verkkotutkinnosta laaja-alaisen sosiaalialan osaamisen ammattilaiseksi, eettiseksi digiosaajaksi.
Oppiminen ja osaamisen kehittyminen tapahtuvat verkko-oppimisympäristöissä ja sosiaalialan työpaikoilla. Opiskelusi sisältää itsenäistä ja oppimistiimeissä tapahtuvaa verkkotyöskentelyä Moodlessa, Office365-työkaluilla ja videoneuvotteluissa. Hankit osaamista työskentelemällä sosiaalialan työpaikoissa ja kehittämishankkeissa. Voit myös hyödyntää olemassa olevaa sosiaalialan työpaikkaa opinnoissasi. Työn opinnollistaminen mahdollistaa opiskelijalle henkilökohtaisen oppimispolun, jossa osaamisen osoittaminen tapahtuu osaamisen näyttöinä. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen (AHOT) tapahtuu ammattikorkeakoulun ohjeiden mukaisesti.
Verkkotutkinnossa opiskelu ei ole täysin ajasta ja paikasta riippumatonta. Verkkotutkinnossa opiskelet yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa opettajien ohjaamissa verkkotapaamisissa kaksi kertaa viikossa kolme tuntia kerrallaan klo 8.00–16.00. Keväällä 2025 opiskelet verkossa torstaisin klo 8.15–11.30 ja perjantaisin klo 8.15–11.30. Verkkotutkinnon suorittaminen edellyttää sinulta hyviä itsensä johtamisen, itseohjautuvuuden, aikataulujen suunnittelun sekä tieto- ja viestintäteknisiä taitoja.
Ammattikorkeakoulussa on BYOD-periaate (Bring your own device). Verkossa opiskeluun tarvitset oman tietokoneen, verkkoyhteyden, mikrofonilliset kuulokkeet (headsetit) sekä webbikameran.
Sosionomi (AMK) tutkinto on laajuudeltaan 210 opintopistettä. Opinnot muodostuvat ammattikorkeakoulun yhteisestä ydinosaamisesta, ammatillisesta ydinosaamisesta sekä täydentävän osaamisen opinnoista. Täydentävään osaamiseen voit valita sosionomikoulutuksen opintoja, monialaisia opintoja tai muuta omaa ammatillista kasvua tukevaa osaamista. Opetussuunnitelma rakentuu moduuleista, jotka ovat laajuudeltaan 10-15 opintopistettä.
LABin yhteinen ydinosaaminen, 15 opintopistettä.
Ammatillinen ydinosaaminen 165 op, josta harjoittelua 45 opintopistettä.
Tutkintosi antaa sosionomin (AMK) pätevyyden, joka on alempi korkeakoulututkinto (Bachelor). Sosionomin ammattinimikettä saa käyttää sosionomin tutkinnon suorittanut henkilö.
Sosionomi on laillistettu ammattihenkilö. Sosiaali- ja terveysalan toimintaa valvoo Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira). Toimintaasi sosionomina ohjaavat lait ja asetukset, sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) mukaan sinulla on sosionomina pätevyys toimia koulukuraattorina.
Varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus
Varhaiskasvatuslain (540/2018) mukaan voit saada kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina, mikäli sisällytät opintoihisi kelpoisuuteen vaadittavat 60 opintopisteen varhaiskasvatuksen ja/tai sosiaalipedagogiikan opinnot.
Hakeminen tapahtuu suoraan sosionomikoulutukseen. Verkkotutkinnossa on mahdollisuus suuntautua sosiaalialan pätevyysvaatimuksien mukaisiin vaihtoehtoihin. Opintojen alussa laadit HOPS:n (henkilökohtaisen opetussuunnitelman) valmentajan kanssa. Voit valita vaihtoehtoisia opintoja, joilla suuntaat omaa osaamistasi varhaiskasvatuksen sosionomiksi tai sosiaaliohjaajaksi lasten-, nuorten- ja perheiden palveluissa, työikäisten, iäkkäiden tai vammaispalveluissa sekä päihde- ja mielenterveystyössä.
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, oppimistehtävät tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Sosionomina sinulla on erinomaiset mahdollisuudet työllistyä ja erikoistua laajasti erilaisiin sosiaalialan tehtäviin. Sosionomina toimit sosiaali- ja terveysalan palveluissa julkisella puolella, yksityissektorilla, yhdistyksessä, kansalaisjärjestössä, säätiössä tai yrittäjänä.
Työpaikkanasi voi sosionomina olla esimerkiksi:
digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut
perhekeskus
päiväkoti tai koulu
sosiaali- ja perhepalvelut
lasten- ja nuorisokoti
nuorten työpajat
vammaisten tai vanhusten asumis- ja palveluyksiköt
päihde- tai mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköt
kuntoutuspalveluyksiköt
työ- ja toimintayksiköt
maahanmuuttajien vastaanottoyksiköt tai maahanmuuttajatyö.
Lisäksi työpaikkanasi voi olla kansalliset tai kansainväliset projektit ja kehittämishankkeet hyvinvointialalla, järjestöt, Kela, TE-palvelut, terveys- ja hyvinvointiasemat tai sairaalat. Sosionomina voit työskennellä myös lähiesihenkilötehtävissä.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.