Huipputason kiertotalouslaboratorio valmistuu Lahteen: ”Uutta Suomessa”

Kuva
Lahden kampukselle rakentuu kiertotalouslaboratorio.
LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle valmistuu ison mittakaavan kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat myös ulkopuolisten yritysten käyttöön. Kiertotalouslaboratorio tulee lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa huomattavasti Päijät-Hämeen alueella.

LAB-ammattikorkeakoulun EAKR-rahoitteisessa EKI – Energia- ja kiertotalouden toimintaympäristöt -hankkeessa rakentuvan kiertotalouslaboratorion päätavoitteena on toimia Lahden alueen kiertotalousstrategiaa toteuttavana kiertotalouden toimintaympäristönä. LABin uusi toimintaympäristö ja sinne hankittava laitekanta on suunniteltu palvelemaan erityisesti lähialueiden yrityksiä sekä LABin ja LUT-yliopiston projektitoimintaa ja opetusta.

”Laboratoriotilat valmistuvat kesän lopussa, jonka jälkeen alkaa laitteiden ylösajo. Kiinnostus rakentuvan toimintaympäristön palveluihin on herännyt ja yrityksiä otetaankin mukaan jo syksyn ylösajovaiheessa. Virallisesti toiminta käynnistyy vuoden 2022 alussa. Pystymme toteuttamaan uudessa kiertotalouslaboratoriossa laajojakin tutkimuksia ja demoja eri kokoisten yritysten kanssa. Lisäksi meiltä löytyy laaja-alainen asiantuntijatiimi, joka toimii yritysten apuna mahdollisissa kehityshankkeissa”, kertoo projektipäällikkö Gatja Tiusanen LABista.

Kiertotalouslaboratorio kasvattaa TKI-volyymia

Kiertotalouslaboratorio on LAB-ammattikorkeakoululta merkittävä panostus tutkimukseen, kehitykseen ja yritysyhteistyöhön. Tiusasen mukaan tehtyjen selvitysten perusteella vastaavia kiertotalouden yrityspalveluja tarjoavia toimintaympäristöjä ei löydy muilta Suomen korkeakouluilta.

”Kiertotalouden yrityspalvelupainotteinen toimintaympäristömme on uutta Suomessa, eikä sellaista vastaavan laitekannan kera ole ollut toistaiseksi saatavilla. Muilla korkeakouluilla toiminta on pitkälti tutkimuspainotteista tai tarjottavat yrityspalvelut ovat keskittyneet muille osaamisalueille. Meille on tulossa ainutlaatuista tekniikkaa ja harvinaisia tutkimuslaitteistoja, joilla voidaan tehdä tutkimusta, pilottiajoja ja erilaisia demoja. Lisäksi olemme panostaneet analytiikkaan sekä erilaisiin analyysilaitteisiin.”

LABin 600 neliön kiertotaloustalouslaboratoriosta löytyy erikoisuutena pyrolyysilaitteisto, jolla voidaan pyrolysoida bio- ja muovimateriaaleja. Toimintaympäristöstä löytyy myös biomateriaalin mädätyslaitteet, rakennus- ja purkujätteen lajitteluun tarkoitettu magneettierottelija, pelletöintilaitteisto, muovin pesu- ja kierrätyslinjasto sekä tekstiililajitin.

Lisäksi laboratoriokokonaisuudessa on analyyttista tutkimusta varten noin 150 neliön erillinen analyysilaboratorio. Tilaan on hankittu muun muassa GC-MS-laitteisto VOC-yhdisteiden, torjunta-ainejäämien, PAH-yhdisteiden ja POP-yhdisteiden tutkimiseen sekä XRF-alkuaineanalysaattori, jota voidaan käyttää esimerkiksi kierrätysmateriaalien ja metalliseosten analyyseihin sekä pilaantuneiden maa-alueiden tutkimukseen.

”Kiertotaloudessa korostuu materiaalitehokkuus. Uusi toimintaympäristömme tukee eritoten materiaalitehokkuuden sekä kiertotalouden tutkimusta ja innovointia. Sen avulla pystymme tarjoamaan yrityksille laajat ja nykyaikaiset fasiliteetit sekä asiantuntijapalvelut yritysten kehitysprojektien tueksi. Uusi laboratorio sekä LABin ja LUTin osaajat yhdessä lisäävät myös kiinnostavuutta TKI-toiminnan puolella. Toimintaympäristömme tulee avaamaan uudenlaisia mahdollisuuksia päästä partneriksi suurempiin kansallisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin mukaan”, Tiusanen kaavailee.

Lisätietoja:

Gatja Tiusanen, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 1757, gatja [dot] tiusanenatlab [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti