Restonomiopiskelija kustomoi tutkinnon itselleen sopivaksi

Kuva
Laura Jalava luotsaa uutta Urapolkuja-podcastia LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen LiMu Radion studiossa.
Matkailu- ja tapahtumaliiketoimintaa LAB-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Laura Jalava on muotoillut tutkinnostaan omannäköisen vapaasti valittavien opintojen avulla. Restonomien joustava tutkintorakenne tarjoaakin opiskelijoille mahdollisuuden erottua työelämässä.

LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella sijaitsevan opiskelija- ja yhteisöradion eli LiMu Radion studion seinällä palaa punainen valo – äänitys on käynnissä. Laura Jalavan luotsaamaan podcastiin nauhoitetaan parhaillaan uutta jaksoa.

”Olen aina rakastanut kuunnella erilaisten ihmisten urapolkutarinoita. Kuinka inspiroivaa onkaan kuunnella tarinoita unelmien täyttymisestä ja vastoinkäymisten voittamisesta. Oma unelmani on jo pitkään ollut oma podcast ja opintojen kautta avautui vihdoin mahdollisuus päästä toteuttamaan tätä unelmaa. Näiden kahden summana syntyi Urapolkuja-podcast”, kertoo Jalava jokaisen jakson alussa.

Uudessa podcastissa kuullaan LABin alumnien uratarinoita. Jalava itse aloitti podcastien kuuntelun muutama vuosi takaperin ja silloin myös heräsi kiinnostus juontaa jotain – esimerkiksi omaa podcastia tai tapahtumia.

”Olen kuunnellut erinäisten vaikuttajien podcasteja, joissa keskustellaan avoimesti kaiken maailman asioista. Keväällä sain opintojen kautta tilaisuuden kokeilla oman podcastin tekemistä ja olen kyllä tykännyt. Olisi ihana ajatus, jos aloittamaani Urapolkuja-podcastia jatkettaisiin vielä valmistumiseni jälkeen. Alumneja eli haastateltavia ainakin riittäisi, sillä joka kuukausi heitä valmistuu lisää”, Jalava sanoo ja jatkaa:

”Uratarinat eivät oikeastaan vanhene: ihan sama miltä vuodelta haastattelu on, niin aina voi inspiroitua uudelleen.”

”Olen sellaisella alalla, jolla on rajattomat työmahdollisuudet”

Jalava on kolmannen vuoden restonomiopiskelija. LABin matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutuksen joustavan tutkintorakenteen ansiosta hän on päässyt räätälöimään tutkintoaan haluamaansa suuntaan. Koulutus sisältää jopa 70 opintopisteen verran vapaasti valittavia opintoja, jotka mahdollistavat persoonallisen tutkinnon rakentamisen ja siten myös työelämässä erottumisen.

”Olen suunnitellut juuri itseäni kiinnostavan tutkinnon tulevaisuuden työhaaveitani ajatellen. Täydentävän osaamisen kurssitarjonta mahdollistaa sen, että jos esimerkiksi markkinointi kiinnostaa, niin opintojaan voi painottaa enemmän markkinointiin ja käytännössä erikoistua siihen”, Jalava selventää.

Jalava on opiskellut pääosin etänä, osittain koronan takia, mutta myös omasta tahdostaan. Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutuksessa monille kursseille voi usein osallistua joko verkkopainotteisesti tai lähiopintoina. ”Mielestäni verkko-opiskelu on joustavaa ja se sopii hyvin itselleni. Tykkään kuitenkin opiskella sekä livenä että etänä.”

Jalava kannustaa niin nykyisiä kuin tuleviakin opiskelijoita avoimuuteen – koskaan ei tiedä, mitä oman idean ääneen sanominen tuo tullessaan. Esimerkiksi Jalavan podcast sai alkunsa projektinhallinnan kurssilta.

”Arvostan LABissa erityisesti sitä, että jos opiskelijalla on joku idea tai toive – on se sitten tapahtuma, podcast tai mikä ikinä – niin sen voi kertoa matalalla kynnyksellä omalle tutoropettajalle ja opiskelijaa todella kuunnellaan. Lisäksi täällä pääsee halutessaan tekemään monenlaisia tapahtumia ja tarjotaan mahdollisuuksia verkostoitua alan toimijoiden kanssa."

Valmistumisen jälkeen Jalava toivoo löytävänsä monipuolisen ja luovan työn, joka voisi koostua esimerkiksi erilaisista tapahtumatuotannon, markkinoinnin ja projektinhallinnan tehtävistä.

”Toivon, että pääsen omalla urapolullani käyttämään paljon luovuutta sekä toteuttamaan itseäni. Olen sellaisella alalla, jolla on rajattomat työmahdollisuudet”, kiteyttää Laura Jalava.

→ Kuuntele Jalavan Urapolkuja-podcastia.

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva: Sanna Henttonen

Restonomi (AMK), matkailu- ja tapahtumaliiketoiminta

Restonomina työskentelet ihmisten elämäntyylien, tarpeiden ja trendien aitiopaikalla. Yhdistät kannattavan liiketoiminnan ja asiakkaiden tunnekokemukset vastuullisesti. Uudistat ja kehität matkailu- ja ravitsemisalan palveluita sekä liiketoimintaa.

Sijainti