Kurkistus opiskelijaelämään – Opiskelijatapahtumien ABC
Opiskelijatapahtumat ovat näkyvä ja monelle opiskelijalle olennainen osa opiskeluvuosia. Molemmissa kampuskaupungeissamme, Lahdessa ja Lappeenrannassa, riittää tapahtumia ympäri vuoden. Kesäloma on luonnollisesti opiskelijatapahtumien osalta hieman hiljaisempi ajanjakso, mutta silloinkin kampuskaupungeissamme järjestetään usein esimerkiksi kesäsitsejä ja piknikkejä.
Opiskelijatapahtumia järjestävät usein ainealayhdistykset. Näiden lisäksi tapahtumia järjestävät molemmissa kaupungeissa kerhot, killat, opiskelijakunta ja ylioppilaskunta. Lähtökohtaisesti Lappeenrannassa ja Lahdessa kaikki opiskelijatapahtumat ovat avoimia niin LABin kuin LUTin opiskelijoille, ellei toisin mainita.
Useiden opiskelijatapahtumien ensisijainen pukukoodi on haalarit.
Appro
Tulee mitä todennäköisimmin sanasta approbatur, jota on käytetty tarkoittamaan perusopintoja yliopistossa. Approbatur on myös alin hyväksytty arvosana, eli kirjaimellisesti approbatur tarkoittaa 'hyväksytään'.
Approissa tutustutaan matalalla kynnyksellä kaupungin menomestoihin, tapahtuman luonteesta riippuen esimerkiksi baareihin, ravintoloihin tai urheilu- ja liikuntamahdollisuuksiin. Osallistujat keräävät leimoja passeihinsa, ja leimojen määrän perusteella määrittyy osallistujan approilta hankkima leikkimielinen tutkintoaste.
Lahdessa approillaan keväisin perinteisen Aleksanterinkadun appron merkeissä. Lisäksi Lahdessa järjestetään KOEputki- , LiMu-, LiiKu ja Sataman Appro. Lappeenrannassa järjestetään Lahden tapaan Koeputki- ja LiikuAppro sekä mm. Karjala Appro, Mättö Appro ja Willimiehen Wipellys.
Fuksiaiset
Johdettu sanasta fuksi, jolla tarkoitetaan ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Todennäköisesti fuksi on lainattu saksan kielen sanasta Fuchs, joka tarkoittaa kettua.
Opiskelijakunta KOE järjestää syksyisin fuksiaiset, joka on aloittaville opiskelijoille tarkoitettu rastikierros. Opiskelijat kiertävät erilaisia rasteja ja pyrkivät keräämään pisteitä. Fuksiaisten teema vaihtuu vuosittain ja yleensä eniten pisteitä kerännyt sekä parhaiten pukeutunut joukkue palkitaan.
Keväisin molemmissa kampuskaupungeissa järjestetään myös varjofuksiaiset tammikuussa aloittaville opiskelijoille sekä kaikille muille fuksinmielisille.
Sillis
Vuosijuhlien seuraavana päivänä vietetään usein silllistä eli silliaamiaista. Sillis on iltajuhlia rennompi tapahtuma, johon sisältyy usein esimerkiksi ruokailua, saunomista ja musiikkia. Silliksen pukukoodi on opiskelijahaalarit, ellei ole toisin ohjeistettu.
Sitsit
Akateeminen pöytäjuhla, jossa kilistellään, syödään, juodaan ja lauletaan. Käytännössä tapa on rantautunut Ruotsista ja muistuttaa hieman rapujuhlia. Vuosien saatossa sitsit ovat muotoutuneet jokaisella paikkakunnalla hieman omanlaisekseen.
Vappu
Vappu, tuo opiskelijatapahtumista suurin, kaunein ja ehdottomasti pisin, ainakin Lappeenrannan tapauksessa: Lappeenrannan Wappu tunnetaan suomen pisimpänä. Esimerkiksi vuonna 2024 Wappu kestää huikeat 36 päivää. Lahdessa Wappu on pidentynyt vuosi vuodelta, ja esimerkiksi vuonna 2024 se kestää 22 päivää.
Opiskelijan vappu on täynnä erilaisia tapahtumia, yhdessäoloa, haalaribileitä ja jokaiseen opinahjoon liittyviä omia perinteitä. Tutustu esimerkiksi Suomen pisimpään Wappuun ja ohjelmaan täällä.
Vujut
Vuosijuhlat, eli ainejärjestön ja opiskelijakunnan synttärit, sisältää yleensä hienot akateemiset pöytäjuhlat. Vuosijuhlien pukukoodi on yleisimmin frakki/tumma puku. Sitsien tapaan vujuillakin syödään, juodaan, lauletaan ja kilistellään, ja näiden lisäksi ohjelmassa on usein myös juhlapuheita. Osa ainejärjestöistä järjestää vujut vuosittain, mutta suurin osa viiden vuoden välein.
Vappu, tuo opiskelijatapahtumista suurin ja kaunein.