Kurkistus opiskelijaelämään – Haalarietiketti 

Kuva
Kuvassa opiskelijoiden muodostama vappukulkue. Opiskelijoilla eri värisiä haalareita, etualan tyttö näyttää peukkua.
Opiskelijahaalarit ovat iso osa opiskelijakulttuuria ja niitä kannetaan ylpeydellä. Haalarit yhdistävät samaa alaa opiskelevat ja kulkevat mukana läpi opiskeluvuosien. Korkeakouluopiskelijan tunnistaa haalareistaan, mutta mitä kaikkea haalarit kertovat kantajastaan? 

Suomessa ensimmäiset haalarit päälleen pukeneet opiskelijat ovat mitä ilmeisimmin olleet pääkaupunkiseudun teekkareita, eli teknillisen yliopiston opiskelijoita. Teekkarit ovat nykyäänkin kaupunkikuvassa haalarikulttuurin näkyviä edustajia, joilla on monimuotoiset perinteet ja traditiot opiskelijahaalareiden sekä -tapahtumien suhteen. Haalarit ovat jalkautuneet Suomessa käytännössä lähes jokaiseen korkeakouluun, niemeen ja notkelmaan, mutta eri kouluilla on usein omat erityispiirteensä ja vivahteensa haalarietiketistä sekä haalareiden väreistä. 

Opiskelijatapahtumien ensisijainen pukukoodi on haalarit

Opiskelijahaalareita käytetään suurimmassa osassa opiskelijatapahtumia. Haalareita löytyy lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja niiden väri määräytyy opiskeltavan alan mukaan. Mitään valtakunnallista yhteistä värikoodia ei kuitenkaan ole, vaan jokaisella korkeakoululla on omat värinsä eri alojen opiskelijoille.  

AMK-kulttuurissa on tapana, että haalareita pidetään päällä hihat vyötärölle sidottuna niin, että selkäpuolelle sijoitettu ainejärjestön logo on näkyvillä. Haalarit koristellaan erilaisilla haalarimerkeillä, joita saadaan tunnustuksena esimerkiksi haalaritapahtumissa suoritetuista ansiokkaista saavutuksista.  
 

Kuva
Kuvassa eri värisiä koristeltuja opiskelijahaalareita
Lahden insinööriopiskelijoilla on pinkit haalarit. Keskimmäisen opiskelijan haalareiden toinen lahje on erivärinen kuin toinen.

Haalarimerkit 

Haalarimerkit tulee ommella itse käsin: merkkien liimaaminen on julkisesti paheksuttavaa, vaikka jotkut saattavatkin akuutin neula- ja lankafobian takia liimapyssyyn tarttua. Ensisijaisesti haalarimerkit tulee ommella vyötärön alapuolelle. Mikäli haalarimerkkejä kuitenkin kertyy niin paljon, etteivät kaikki niistä enää vyötärölinjan alapuolelle mahdu, jatkaa moni haalarimerkkien ompelua haalarin yläosaan, jos järjestön haalarietiketti tämän sallii.  

Haalarimerkkejä voi haalaritapahtumista ansaitsemisen lisäksi ostaa esimerkiksi opiskelijatapahtumista ja verkkokaupoista.  

Kuvassa restonomiopiskelija haalarit päällä, selkä kameraan päin
Lahden restonomiopiskelijoiden haalarit ovat väriltään mustat, mutta niissä on pinkit taskut. 

Mitä moniväriset haalarit symboloivat? 

Osa haalareista on kaksivärisiä, kuten Lappeenrannan insinööriopiskelijoiden punamustat haalarit, joissa etuosa on punainen ja takaosa musta.  Lappeenrannassa kuvataiteen opiskelijoiden haalarit ovat myös kaksiväriset, etuosan ollessa valkoinen ja takaosan musta. Lahdestakin löytyy kaksivärisyyttä: restonomiopiskelijoiden haalarit ovat mustat pinkeillä taskuilla.  

Jotkut muokkaavat itse haalareistaan kaksiväriset: jos opiskelijalta löytyy jo aiempi korkeakoulututkinto tai hän vaihtanut opiskelualaa, voi vanhat ja uudet haalarit yhdistää ompelemalla näiden puolikkaat yhteen ja luoda näin täysin uniikit ja persoonalliset haalarit.  

Opiskelijahaalarin lahjetta voi myös vaihtaa seurustelukumppanin kanssa ja hihaa taas kaverin tai sisaruksen kanssa. Usein haalareita koristellaan myös kanssaopiskelijoiden nimikirjoituksin tai piirustuksin. Kadulla saatat bongata myös haalareista tehtyjä takkeja, joihin on tehty kirjaimet PJ. Tästä tunnistat ainejärjestön, killan tai yhdistyksen puheenjohtajan.  

Pimp my student overalls

Haalareitaan voi tuunata kiinnittämällä niihin kaikkea hyödyllistä (tai vähemmän hyödyllistä): usein haalareista näkee roikkuvan esimerkiksi tapahtumista saatuja rannekkeita tai avainnauhoja, pullonavaajia, skumppa- ja shottilaseja tai kumiankkoja: vain mielikuvitus on rajana! On kuitenkin äärimmäisen tärkeä muistaa, että kerran haalareihin kiinnitettyä esinettä ei saa enää koskaan irrottaa. 

Hox! Tämä on tärkeää: Haalarit saa pestä vain, jos niissä on itse sisällä. Piste. Käytännössä tämä useimmiten tarkoittaa pulahtamista erilaisiin luonnonvesiin tai suihkulähteisiin.   

Kuvassa tradenomoniopiskelijoita haalareissaan
Kuvassa Lahden kampuksen tradenomiopiskelijoita vapun vietossa. 

Muistathan, että tämä teksti kertoo haalarikulttuurista LAB-ammattikorkeakoulun näkökulmasta: eri oppilaitoksissa ja kaupungeissa käytänteet ja tavat voivat vaihdella. Kun tulet LABiin opiskelemaan, saat täydellisen perehdytyksen haalarietikettiin alasi ainejärjestöltä.   

Haalareiden värit LABin alojen ja ainejärjestöjen mukaan

Lappeenrannan kampus:  

◆Hotelli- ja ravintola-ala (LaGeR ry) – Turkoosi 
◆Kuvataide (LaKu ry) – Musta-valkea 
◆Liiketalous (LapTOp ry) – Violetti  
◆Sosiaali- ja terveysala (LaKOSTE ry) – Tumman vihreä  
◆Tekniikka (LapIO) – Puna-musta  
◆Erasmus Student Network Lappeenranta (ESN) – Sininen 

Lahden kampus:  

◆Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminta (ReLa ry) – Musta, pinkit taskut  
◆Muotoilu ja visuaalinen viestintä (MIO ry ) – Musta 
◆Liiketalous (LINKKI ry) – Sininen 
◆Sosiaali- ja terveysala (LASOLA ry) – Oranssi 
◆Tekniikka (LIRO ry, Lymo ry, PINO ry)  – Pinkki 
◆Erasmus Student Network Lahti (ESN) – Kirkas vihreä