Taide, teknologia ja kestävä matkailu -innovaatioalusta

Hanke tuo täysin uuden näkökulman TKI-toimintaan nostamalla kuvataiteilijan innovaatioprosessin ytimeen.

Hankkeessa perustetaan kuvataiteen osaamiseen perustuva pysyvä innovaatioalusta, joka toimii monialaisena, yhdistäen kuvataiteen, teknologian ja kestävän matkailun osaamisen. Alusta perustuu kolmen korkeakoulun (LAB, Samk ja TUNI) ja kolmen Unesco Global Geopark-alueen yhteistyöhön. Mukana ovat Lauhanvuori-Hämeenkankaan, Saimaan ja Salpausselän Geopark-alueet. Innovaatioalustan tehtävä on sovittaa yhteen taiteellisen ajattelun, ongelmanratkaisutaitojen ja kestävän matkailun lähestymistapoja.



Hankkeen toimenpiteinä järjestetään koulutusta ja pilotoidaan työpajoja Geopark-alueilla. Koulutukset kohdentuvat taiteen, teknologian ja kestävän matkailun kehittämisestä kiinnostuneille. Jokaisella pilotoittavalla työpajalla on kuvataiteen näkökulmasta nouseva pääteema:

Pilotti 1 Ympäristötaiteen uudistaminen

Pilotti 2 Digitalisaation uudet menetelmät

Pilotti 3 Taide julkisessa tilassa - uudet menetelmät

Pilotti 4 Älykäs intuitio taiteilijan työkaluna

Pilotti 5 Havainto taiteilijan luovan ajattelun työkaluna

Pilotti 6 Tilallinen ajattelu taiteilijan työkaluna
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Muotoiluinstituutti
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

Lue julkaisut

Opinnäyte: Enni Saarinen: UNESCO Global Geopark -alueiden palvelukartoitus Lauhanvuori-Hämeenkangas, Saimaa ja Salpausselkä https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/853764/Saarinen_Enni.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Artikkeli: Enni Saarinen & Kirsi Kallioniemi: Uusia ulottuvuuksia luonnon tutkimiseen ja kokemiseen https://www.labopen.fi/lab-pro/uusia-ulottuvuuksia-luonnon-tutkimiseen-ja-kokemiseen/

 

Tavoitteet
Tavoitteena on perustaa kuvataiteen osaamiseen perustuva innovaatioalusta. Alusta toimii yhdistäen, kuvataiteen, teknologian ja kestävän matkailun näkökulmat. Tällä hetkellä ei ole vakiintunutta toimintatapaa, miten kuvataiteen osaaminen integroidaan osaksi monialaisia innovaatioprosesseja. Kuvataiteen innovaatio-osaaminen on vielä käyttämätön mahdollisuus, jota tulisi hyödyntää nykyistä paremmin. Toisena tavoitteena on lisätä osaamista moniammatillisesta tiimityöstä. Osaamista kehitetään koulutusten avulla. Tavoitteena on tunnistaa eri alojen toimintatapojen erilaisuus. Kolmantena tavoitteena on mallintaa kuvataiteen, teknologian ja kestävän matkailun osaajien yhteistyötä Geopark-alueilla.
Hankkeen vaikuttavuus
Tuloksena on pitkäaikainen innovaatioalusta, joka perustuu kolmen korkeakoulun ja Geoparkien yhteistyöhön. Alusta perustuu kuvataiteen osaamiseen ja luovaan ajatteluun. Jatkossa kuvataidetta, luovaa ajattelua, teknologiaa ja matkailua yhdistävien projektien tuloksia hyödynnetään osana korkeakoulujen opetusta ja TKI-työtä. Yhteistyön kautta ymmärretään myös paremmin kuvataiteen, teknologian ja kestävän matkailun erilaisia toimintamalleja. Alusta tuottaa myös uutta tietoa kestävän matkailun kehittämiseen. Hankkeessa visualisoidaan kestävään matkailuun liittyvää tietoa, ja tuodaan esille Geopark-alueen merkitystä kuvataiteen keinoin. Projekti edistää kuvataiteen alan työllisyyttä parantamalla alan tuotanto-osaamista ja valmiuksia toimia osana moniammatillisia työryhmiä. Hanke vahvistaa kulttuuriympäristöjen kestävää kehittämistä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Lotta Pyykkönen
Lehtori
lotta [dot] pyykkonenatlab [dot] fi
Yhteistyössä