PH-LABRA, Päijät-Hämeen oppilaitosten laboratorioiden toimintatapojen ja yhteistyöpotentiaalin kehittäminen

PH-LABRA hankkeen tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön toimintaympäristö, jolla Lahden alueen oppilaitosten (Salpaus, HY, LUT ja LAB) laboratoriot pystyvät lisäämään ja kehittämään oppilaitosten keskinäistä ja yritysten välistä yhteistyötä elinkeinoelämän tarpeista lähtevään TKI-toimintaan liittyen. Hanke toteutetaan neljän työpaketin avulla. Hanke tuottaa toimintamallin ja suunnitelman konkreettisesta laboratorioiden välisestä sekä paikallisiin yrityksiin kohdentuvasta yhteistyöstä, tekoälyä hyödyntävän tiedonjakoalusta-työkalun sekä työelämälle suunnatun viestintämateriaalin. Oppilaitosten yhteinen tilannekuva sekä mahdollisuudet hyödyntää eri analyysilaitteita ja tiloja tukee yrityksiä tuotteiden, materiaalien, palvelujen, tuotantomenetelmien ja teknologioiden kehittämissä tai käyttöönotossa. Hanketta toteuttavat LAB ammattikorkeakoulu, LUT yliopisto, Helsingin yliopisto ja koulutuskeskus Salpaus yhteistyössä alueen keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön toimintatapa, jolla Lahden alueen oppilaitosten laboratoriot pystyvät

1) tehostamaan ja monipuolistamaan elinkeinoelämän tarpeista lähtevää TKI-toimintaa,

2) edistämään konkreettisesti oppi- ja tutkimuslaitosten sekä elinkeinoelämän välistä yhteistyötä sekä

3) tukemaan yritysten tuotteiden, materiaalien, palvelujen tai tuotantomenetelmien kehittämistä, pilotointia ja kaupallistamista tai uusien teknologioiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä.



Hankkeen alussa toteuttajat kartoittavat omat laboratoriofasiliteettinsa ja yhdistävät tiedot yhteiseen tietokantaan, joka kommunikoi tekoälyprototyypin kanssa. Tämän pohjalta luodaan organisaatioiden väliset toimintatavat, kuinka fasiliteetteja voidaan hyödyntää ja kehittää mahdollisimman tehokkaasti ja yrityslähtöisesti. Toiminnan kehittäminen ja tiedotus toteutetaan yritystarpeita kuunnellen.
Hankkeen vaikuttavuus
Hanke mahdollistaa muutoksen oppilaitosten laboratorioiden toistaiseksi luonteeltaan satunnaisen yhteistyön koordinoinnin kehittymisen kokonaisvaltaisemmaksi. Tulevaisuudessa oppilaitosten laboratoriot pystyvät huomioimaan alueen resurssit niin tarjonnassaan, TKI:ssä, kuin investointi- ja tilaratkaisuissaan. Hanke tukee alueen analyysi-, testaus- ja pilotointiympäristöjen kehittämistä sekä resurssitehokkaan yhteistyön, että tulevaisuuden haasteisiin vastaamisen (osaaminen, yhteinen näkemys, resurssitehokkuus) osalta. Hanke vahvistaa osaamista, ennakointi- ja innovointitoimintaa sekä uusien menetelmien ja teknologioiden kehittämistä. Hanke mahdollistaa sen pitkäaikaisen tavoitteen, että oppilaitosten laboratoriot näyttäytyisivät yrityksille ns. “yhtenä rintamana”. Lisäksi luodaan edellytykset nopeasti kehittyvän tekoälyteknologian hyödyntämiseen tutkimus- ja testausinfrastruktuurin avaamisessa ja markkinoinnissa yrityksille.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Joonas Mustonen
Kehittämispäällikkö
joonas [dot] mustonenatlab [dot] fi
Yhteistyössä