Peilinä perheyritykselle (PEILI)

Kuva
PEILI-hanke perheyritysten kehittämiseksi
Perheyritykset ovat Päijät-Hämeessä erityisen yleisiä: ”Perheyrittäjyys kattaa maakunnassamme kaikki toimialat ja yritysten kokoluokat, ollen yleisempää kuin muualla Suomessa” (P-H liitto 2021). Perheyritysten rooli on tärkeä, sillä Suomessa työnantajayrityksistä 70 prosenttia on perheyrityksiä. Perheyritykset työllistävät noin 40 prosenttia yrityssektorin henkilöstöstä sekä luovat 30 prosenttia yrityssektorin jalostusarvosta. Pienistä yrityksistä 75 prosenttia on perheyrityksiä, keskisuurista 38 prosenttia ja suurista 20 prosenttia.” (TEM 2021.)



Pienille ja keskisuurille perheyrityksille, jotka työllistävät alueen väestöä ja kasvattavat toimintaansa kestävästi, ei kuitenkaan ole tuotettu juurikaan kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtääviä tukitoimia, esimerkiksi hankkeita. Peilinä perheyritykselle (PEILI) - hankeidea on syntynyt päijäthämäläisten mikro, pienten ja keskisuurten perheyritysten toiveesta, ja sitä on kehitetty yhdessä heidän sekä alueellisten ja teemaattisten sidosryhmien kanssa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

Miksi mukaan?

*Kohtaat alueen muita perheyrittäjiä, vaihdat ideoita ja ratkaisuja sekä löydät uusia yhteistyön paikkoja.

*Saat tukea asiantuntijoilta.

*Vertaisverkosto-ryhmistä syntyy esimerkkejä, joista viestitään blogikirjoituksissa ja avoimissa PEILI-tapahtumissa, mikä tuo yrityksellesi näkyvyyttä.

*Olet osa alueelle kehittyvää perheyritysten vertaisverkostoa.

*Toiminta on yrityksille maksutonta. Ryhmiä on kolme, keväällä 2025, syksyllä 2025 ja keväällä 2026. Kunkin ryhmän toiminta kestää noin 4 kk. Toimimme eri puolilla Päijät-Hämettä, jotta osallistuminen olisi yrityksille mahdollista ja joustavaa.

Päijäthämäläiset perheyritykset koosta ja toimialasta riippumatta ovat tervetulleita mukaan!

Lisätietoa löydät täältä!

Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan ensimmäiseen tammikuussa 2025 starttaavaan ryhmään – mukana on jo yrityksiä Lahdesta ja Hollolasta. Paikkoja on rajallisesti, joten toimi nopeasti.

*Annukka Heinonen, LAB-ammattikorkeakoulu

*P. 044 708 5150 / annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa päijäthämäläisten mikro- sekä pienten ja keskisuurten perheyritysten kilpailukykyä ja resurssiviisasta kasvua kehittämällä niiden liiketoimintaosaamista ja siten kehittymis-, kasvu- ja kansainvälistymisvalmiuksia vertaisverkostoa ja TKI-toiminnan tukea hyödyntämällä. Paikallinen osaamisverkosto (Peilausryhmät) mahdollistaa nopeat ja käytäntölähtöiset kehittämistoimet. Toimintaa toteutetaan eri puolilla Päijät-Hämettä, jotta osallistuminen olisi yrityksille mahdollista ja joustavaa. Hankkeella vahvistetaan samalla yritysten toimintaympäristöä ja alueen veto- ja pitovoimaisuutta.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat osallistujien kesken toteutetut Peilausryhmäkierrokset, kaikille avoimet PEILI-tapahtumat ja alueellinen malli perheyritysten vertaisverkostotoiminnalle. Tulokset linkittyvät Päijät-Hämeen maakuntastrategiaan, jonka painopisteitä ovat vetovoima ja kyky uudistua: "Koska muutoksen karttelu jättää maakunnan takamatkalle edistyneempiin nähden, on parempi tarttua näköpiirissä oleviin muutostekijöihin heti ja muokata niihin itselle sopiva etenemistapa. Tämä lisää osaltaan vetovoimaa, mutta ennen kaikkea uudistuminen tarkoittaa valmiutta ennakoida muutoksia ja reagoida niihin alueen asukkaita [ja yrityksiä] hyödyttävällä tavalla. Tällaisella kehittämisotteella voi saavuttaa etumatkaa".



PEILI-hankkeen kautta osallistujien muutoskyky ja osaaminen vahvistuvat sekä alueen perheyritykset verkostoituvat entistä tavoitteellisemmin. Hankkeessa luotu malli mahdollistaa yrityksille uudenlaisen kehittymistavan ja sen jatkuvan, laajan hyödyntämisen alueen ulkopuolellakin.
Kestävän kehityksen tavoitteet

LUE LISÄÄ PEILISTÄ

Projektipäällikkö
Annukka Heinonen
TKI-asiantuntija
annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi
Sijainti