NOKKA-Yritysten innovaatiotoiminnan nopea kaupallinen kehittäminen tutkimustulosten avulla

Mikro- ja pk-yritysten innovaatioprojektit kaatuvat usein tiedon, sopivan rahoituksen tai tutkimustiedon puutteeseen. Perusliiketoiminnan ohella oikeiden väylien löytäminen kehitysideoiden toteuttamiseen voi olla haastavaa, minkä vuoksi monet hyvätkin ideat jäävät toteuttamatta.



Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen TKI-toiminta tarjoaa ratkaisuja liiketoiminnan kehitysideoiden ja innovaatioiden jalostamiseen ja kaupallistamiseen, mutta sen potentiaali jää mikro- ja pk-yrityksiltä usein hyödyntämättä.



LAB Paja II -hankkeen tapahtumissa Etelä-Karjalan yrittäjät ovat tuoneet esiin tarpeen hyödyntää paremmin korkeakoulujen TKI-tuloksia sekä laboratorio- ja työpajatiloja oman tai uuden liiketoiminnan kehittämisessä. Yrityksillä on ideoita, mutta resurssit innovaatioiden, tuotteiden ja palveluiden nopeaan kaupallistamiseen voivat olla riittämättömät.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Aineeton arvonluonti
Tavoitteet
Hankkeen päätavoite



Hankkeen päätavoitteena on kehittää toimintamalli, joka integroituu LABin nykyisiin prosesseihin ja tukee pienten yritysten sekä yksittäisten innovaattorien TKI-toimintaa. Tavoitteena on hyödyntää entistä tehokkaammin TKI-tuloksia sekä korkeakoulujen ja yliopistojen asiantuntemusta mikro- ja pk-yritysten uuden liiketoiminnan kehittämisessä.



Osatavoitteet



1. Uusien liiketoimintaideoiden arviointi: Tunnistaa ja arvioida mikro- ja pk-yritysten uusien liiketoimintaideoiden markkinapotentiaalia ja uutuusarvoa.

2. TKI-tulosten jalostaminen: Jatkojalostaa aiemmissa hankkeissa syntyneitä TKI-tuloksia uusien tuotteiden, materiaalien ja palveluiden kehittämiseen nopeiden kokeilujen ja valmennusten kautta.

3. Arvoketjujen vahvistaminen: Edistää uuden liiketoiminnan kehittämistä osana arvoketjuja valmentamalla yritysten henkilöstöä.

4. Toimintamallin kehittäminen: Luoda LABin toimintaan integroituva konsepti, joka tukee yritysten kykyä tunnistaa innovointiprosesseja ja hyödyntää vertaisoppimista.



Valmennukset ja toimintatavat



Hankkeessa keskitytään erityisesti yritysten innovaatiokyvykkyyden ja innovointityökalujen, kuten digitalisaatioon ja vihreään siirtymään liittyvien ratkaisujen, kehittämiseen. Valmennukset toteutetaan epämuodollisessa ja dialogisessa hengessä, mikä on saanut yrittäjiltä runsaasti positiivista palautetta perinteisen ”koulutusasetelman” sijaan.



Tiedon jakaminen ja työkaluja yrityksille



Hankkeessa pyritään lisäämään tietoisuutta erilaisista innovointityökaluista, jotta yritykset voivat hyödyntää niitä liiketoimintansa kehittämisessä myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on kehittää yhteistyössä yrittäjien kanssa toimiva työkalu tai toimintamalli, joka tuo TKI-tulokset yritysten saataville ja hyötykäyttöön entistä nopeammin.



Korkeakoulujen asiantuntemus yritysten tueksi



LABin korkeakoulussa työskentelee noin 500 eri alojen asiantuntijaa, joilla on laajat verkostot yritysmaailmassa sekä syvällistä tietoa eri sektoreiden tutkimuksista ja niiden tuloksista. LABin laboratorioissa ja pajoissa tehtävä TKI-toiminta tuottaa jatkuvasti uutta tietoa, joka halutaan saattaa yritysten käyttöön ketterästi ja tehokkaasti, tukemaan alueen elinkeinoelämää entistä paremmin.
Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeen tulokset



1. Toimintamallin kehittäminen: Luodaan LABin prosesseihin integroitava konsepti tai toimintamalli, joka tukee pienten yritysten ja yksittäisten innovaattoreiden TKI-toimintaa hyödyntäen Etelä-Karjalan olemassa olevia rakenteita. Tämä mahdollistaa yrityksille nopeamman ja tehokkaamman ideointien kehittämisen liiketoiminnaksi, hyödyttäen samalla koko maakuntaa.

2. Markkinapotentiaalin arviointi: Arvioidaan pk-yritysten uusien liiketoimintaideoiden markkinapotentiaalia ja uutuusarvoa.

3. TKI-tulosten jatkojalostus: Hyödynnetään aiemmissa hankkeissa ja projekteissa syntyneitä TKI-tuloksia uusien tuotteiden, materiaalien ja palveluiden kehittämisessä.

4. Itsenäinen TKI-toiminta: Kehitetään toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksille omien ideoidensa hyödyntämisen ja TKI-toimintaan osallistumisen myös itsenäisesti.

5. Uuden liiketoiminnan syntyminen: Tuetaan TKI-tuloksiin pohjautuvan uuden liiketoiminnan kehittämistä alueen yrityksissä.

6. Arvoketjujen hyödyntäminen: Varmistetaan yritysten tietoisuus liiketoiminnan kehitystä tukevista arvoketjuista. Näihin arvoketjuihin sisältyvät eri alojen asiantuntijat, valmentajat, tavarantoimittajat, LABin pajat ja laboratoriot sekä muut tarvittavat toimijat.



Hankkeen tavoitteena on vahvistaa alueen yritysten kilpailukykyä ja innovaatiokyvykkyyttä hyödyntämällä tehokkaasti olemassa olevaa asiantuntemusta ja resursseja.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen mahdollistamat toimenpiteet ja tavoitteet



• Yrityslähtöinen TKI-tuki: Hanke keskittyy erityisesti mikro- ja pk-yritysten tarpeisiin ja pyrkii nopeuttamaan TKI-osaamisen hyödyntämistä niiden kasvuliiketoiminnassa. Tavoitteena on kehittää konsepti, joka tarjoaa yrityksille tehokkaan toimintamallin korkeakoulujen tiedon ja asiantuntemuksen hyödyntämiseen.

• TKI-toiminnan ja tulosten hyödyntäminen: Valmennuksissa pyritään edistämään erityisesti pienten yritysten ja arvoketjuissa toimivien mikro- ja pk-yritysten TKI-toimintaa. Tavoitteena on myös nopeuttaa TKI-tulosten hyödyntämistä liiketoiminnassa sekä siirtää olemassa olevia teknologioita, uusia ratkaisuja ja osaamista yritysten käyttöön.

• Innovaatio-osaamisen kehittäminen: Hankkeessa kehitetään yritysten innovaatiotyökaluja ja -menetelmiä, joiden avulla parannetaan niiden innovaatiokyvykkyyttä. Tavoitteena on vahvistaa asiakaslähtöistä innovaatiotoimintaa, edistää teknologian siirtoa ja lisätä yritysten kykyä hyödyntää innovaatiotyökaluja oman osaamisensa kehittämisessä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Kati Korhola
TKI-asiantuntija
kati [dot] korholaatlab [dot] fi