Maatilojen muovit kiertoon
Maa- ja puutarhatiloilla syntyy Suomessa vuosittain noin 21 miljoonaa tonnia jätettä, josta muovijätteen osuus on noin 12 000 tonnia (Circwaste, 2020). Suuri määriä käytöstä poistettua muovia jää tällä hetkellä pääasiassa hyödyntämättä, sillä vain yksittäisiä jakeita kerätään. Suurin osa muoveista päätyy polttoon, joten niiden kierrätysaste on hyvin alhainen.
Alkutuotannon muovit ovat usein likaisia, joten niiden lajitteluun, käsittelyyn ja varastointiin maatiloilla sekä mahdollisissa välivarastoissa täytyy löytää uusia ratkaisuja, jotta muovit kelpaavat uudelleen jalostettaviksi eivätkä päädy polttoon. Suomessa on useita yrityksiä, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan ja käsittelemään maatalousmuoveja, mutta muovien tulee täyttää vastaanottokriteerit. Muovien tulee olla lajiteltuja, mielellään pakattuja sekä riittävän puhtaita. Keskeisiä kehityskohteita ovat tästä johtuen eri muovilaatujen tunnistaminen sekä lajittelu, käsittely ja varastointi maa- ja puutarhatiloilla sekä mahdollisissa välivarastoissa.
Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Järvi-Suomen MTK:t Etelä-Savo, Kaakkois-Suomi, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala sekä Suomen Uusiomuovi Oy, Wimao Oy, Clean Plastic Finland Oy, Itä-Suomen Murskauskeskus Oy ja Muoviteollisuus ry. Lisäksi Hanke tekee yhteistyötä maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueiden, ProAgrian ja alueen luonnonvara-alan oppilaitosten kanssa sekä muiden kierrätykseen liittyvien hankkeiden kanssa kuten TREASoURcE ja PlastLIFE SIP.
Hankkeen hallinnoija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti
Osatoteuttajat: LAB-ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Savon MTK
Hanketta rahoittavat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (JÄSMY), Keski-Suomen, Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Ely-keskukset sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja LAB-ammattikorkeakoulu.
Hankkeen toteutusaikataulu 1.9.2022-29.2.2024.