LOSSI – Yrityslähtöistä osaamisen kehittämistä teollisuuden pientyöpaikoilla

Kuva
LOSSI logo
Teollisuuden toimialat ovat merkittävimpiä työllistäjiä Päijät-Hämeessä, mutta työvoimapula uhkaa monia teollisuuden työpaikkoja. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus voi muodostua esteeksi yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Suurin osa teollisuuden työpaikoista on pienissä, alle 100 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Osaavan työvoiman varmistamiseksi alueen pienyrityksissä tulee panostaa mm. koulutukseen. Tähän tarvitaan alueellisesti eri koulutusorganisaatioiden yhteistyötä. Oppilaitoksista valmistuu uusia osaajia, mutta työvoiman riittävyyden takaamiseksi tarvitaan panostusta ja uusia osaamisen kehittämisen muotoja jo työssä olevien osaamisen kehittämiseen ja sitä kautta myös heidän työllistymis- ja työkyvyn parantamiseen. Työelämässä olevat kaipaavat ohjausta oman osaamisen tunnistamiseen ja mahdollisuuksia tehdä sitä näkyväksi. Pienyritysten johdolla ja esimiehillä tähän ei useinkaan ole resurssia ja muutenkin osaamisen kehittämisen suunnitelmallisuus ja ennakoiva näkökulma ovat jääneet vähäisiksi.

LOSSI-hankkeen tarkoituksena on edistää Päijät-Hämeessä erityisesti teollisuuden/valmistuksen toimialan tai niille palveluja tuottavien pienyritysten ja niiden henkilöstön tarpeista lähtevää osaamista sekä ennakoivaa osaamisen kehittämistä ja mallintaa se muitakin yrityksiä palvelevaksi ketteräksi toimintatavaksi. Lisäksi hankkeen tarkoituksena on kehittää alueellinen, ketterä, yrityslähtöinen, uudistumista ja kestävää kehitystä tukeva jatkuvan oppimisen toimintamalli.

Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Hyvinvointi
Projektissa tapahtuu

Tapahtumia 

LOSSI-foorumityöpajat syksyllä 2023 ja keväällä 2024

Tule mukaan LOSSI-foorumiin! LOSSI-foorumissa pääset osallistumaan inspiroivaan työpajasarjaan, jossa luodaan tilannekuvaa alueen pienyritysten osaamisesta ja jatkuvan oppimisen toimintamalli valmistavan teollisuuden toimialalle. LOSSI-foorumi tarjoaa sinulle ja organisaatiollenne laajan yhteistyöverkoston ja kumppaneita vertaissparrailuun. 

Työpaja 1. to 31.8.2023 klo 8.30 - 11:00
Teema: Tutustuminen, prosessin läpikäynti ja tavoitteet - Tilannekuva yritysten tarpeista nyt ja tulevaisuudessa 

Työpaja 2. to 9.11.2023 klo 8.30 - 11:00 
Teema: TE-palvelujen asiakkaat ja muut osaajat ja heidän osaamistarpeensa
Tilannekuva alueen osaajista ja heidän osaamistarpeistaan 

Työpaja 3. to 8.2.2024 klo 8.30 - 11:00 
Teema: Tilannekuva yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden välisestä yhteistyöstä 

Työpaja 4. to 11.4.2024 klo 8.30 - 11:00  
Teema: Alueelliset yrityslähtöiset ketterät toimintatavat jatkuvan oppimisen kehittämiseen  

Tulevat LOSSI-foorumityöpajat

Työpaja 5. to 23.5.2024 klo 8.30 - 11:00 ILMOITTAUDU
Teema: Ideoiden pohjalta laaditun toimintatapamallin käsittely ja valmistelu testaukseen, sekä toimintatapamallin jatkuvuuden varmistaminen 

Työpaja 6. Syksy 2024, ajankohta vahvistuu myöhemmin
Teema: Toimintatapamallin testauksen tulokset ja mallin viimeistely 

Tapaamispaikkana foorumitapahtumissa LAB-ammattikorkeakoulu, Mukkulankatu 19, Lahti.
Tarjoilujen vuoksi pyydämme teitä ilmoittautumaan etukäteen. 

 

Lue lisää LOSSI-hankkeesta

Osaamiskartoitus pk-yritysten osaamisen kehittämisen työvälineenä (LAB Pro -verkkolehti 8.12.2023)

Alueellista jatkuvan oppimisen toimintatapamallia kehitetään LOSSI-foorumissa (LAB Focus -blogi 12.1.2024)

Osaajan tavoittaminen helpommaksi yrityksille (LAB Focus -blogi 15.1.2024)

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on:

1. Lisätä hankkeessa mukana olevien pienyrityksien johdon, esimiesten ja henkilöstön yrityksen omaan ennakoivaan suunnitteluun ja tarpeeseen pohjautuvaa osaamista sekä oppimis- ja/tai opiskeluvalmiuksia.

2. Kehittää mukana olevissa pienyrityksissä ketterä toimintatapa henkilöstön osaamisen kehittämiseksi ja jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi.

3. Kehittää mukana olevien pienyrityksien osaamisen kehittäminen suunnitelmalliseksi, ennakoivaksi ja osaksi strategista suunnittelua.

4. Mallintaa pienyrityksille sopiva ketterä ennakoiva osaamisen kehittämisen toimintatapa

5. Kehittää ketterä, (valmistavan teollisuuden) pienyritysten tarpeita, uudistumista ja kestävää kehitystä tukeva alueellinen jatkuvan oppimisen toimintatapamalli yhteistyössä hankkeessa mukana olevien pienyritysten sekä alueellisten sidosryhmien kanssa.



Tavoittteisiin päästään erilaisten yrityksille tarjottavien kartoitusten, työpajojen ja koulutusten kautta.
Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeessa perehdytään ennakoivan osaamisen kehittämiseen ja laaditaan osaamiskartoituksia ja niihin vastaavia toimenpiteitä. Lisäksi käynnistetään sidosryhmien kanssa työpajaprosessi alueellisen, jatkuvan oppimisen toimintamallin rakentamiseksi.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankeyrityksissä tapahtuvan osaamisen kehittyessä, henkilöstön työkyky ja työhyvinvointi paranevat, mikä edistää myös henkilöstön työllistymiskykyä ja työssä pysymistä, samoin yritysten ennakointiosaaminen ja muutoksiin reagointikyky paranevat, jolloin edistetään välillisesti myös yritysten kilpailukykyä.

Hankkeessa mallinnetaan myös pienyrityksille soveltuva ennakoivan osaamisen kehittämisen toimintamalli sekä alueellinen jatkuvan oppimisen toimintamalli.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Jaana Lerssi-Uskelin
TKI-asiantuntija
jaana [dot] lerssi-uskelinatlab [dot] fi
Sijainti