Kaikki muovi kiertää

Kaikki muovi kiertää – aluekokeiluilla käytäntöön -hanke on Espoon kaupungin, VTT:n, HSY:n, Metropolia ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n, Muovipoli Oy:n ja Muoviyhdistys ry:n ylimaakunnallinen, Euroopan unionin osarahoittama EAKR-ryhmähanke, jonka toimenpiteillä nostetaan muovijätteen materiaalihyötykäyttöä ja muovin kierrätysastetta sekä vahvistetaan uusiomuovin markkinoita. Muovin kierron lisäämisen alueeksi on valittu Uusimaa ja Päijät-Häme. Näillä alueilla syntyy merkittäviä muovivirtoja ja aluella on isoja muovitoimijoita ja –teollisuutta sekä kehitys- ja tutkimusorganisaatioita. Maakuntien välinen yhteistyö luo laajan innovaatiokeskittymän.

Muovin parempaan kiertoon tarvitaan koko arvoketju: kuluttajat, muoviteollisuus sekä kierrätys- ja jätehuoltosektori. Hankkeen tavoitteena on toimia laajan toimijajoukon hyväksi, edistää ilmastoneutraalia kiertotaloutta materiaalitehokkuuden kautta sekä hyödyntää pilotoinnin, tutkimuksen, innovoinnin ja julkisten hankintojen tarjoamia mahdollisuuksia ohjata yhä suurempi osa Suomen muovijätteestä materiaalihyötykäyttöön sekä lisätä kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Hankkeessa tehdään Muovin tulevaisuuskartta vuoteen 2050 yhdessä laajan toimijajoukon kanssa ja kehitetään muovien kierron seurannan tietopohjaa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Tavoitteet
Resurssiviisaan Uudenmaan ja Päijät-Hämeen kiertotalouden vision mukaisesti muovijäte kiertää uusiomateriaaliksi. Hanke toimii laajan toimijajoukon hyväksi (yritykset, TKI-toimijat, kaupungit, asukkaat), edistää ilmastoneutraalia kiertotaloutta sekä hyödyntää pilotoinnin, tutkimuksen ja innovoinnin tarjoamia mahdollisuuksia ohjata yhä suurempi osa muovijätteestä korkeamman lisäarvon materiaalihyötykäyttöön sekä vahvistaa uusiomuovin markkinoita. Hankkeessa kootaan konkreettisten haasteiden ympärille rakentuvia toimenpidekokonaisuuk sia, joilla rakennetaan muovin kierron kokonaisvaltaisia konsepteja. Toimenpiteet edistävät kestävän muoviliiketoiminnan muodostumista ja siihen tarvittavan tietopohjan kehittymistä sekä kansallista tavoitetta nostaa T&K-investointien osuutta. Samalla kehitetään muovialan koulutusta sekä muovitietouden levittämistä yleissivistystasolle.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena pilotointien kohteena olevin muovijätejakeiden materiaalihyötykäytön tietopohja on lisääntynyt ja kierrätysratkaisut on konseptoitu käytettäväksi liiketoiminnassa. Paikalliset muovin kierron pilotoinnit ja niitä tukevat määrälliset ja laadulliset analyysit ovat tuoneet uusia innovaatioita ja käytännön ratkaisuja hyödynnettäväksi.

Hankkeen laajan toimijaverkon yhteistyö on edistänyt kierrätysmuovien tarpeen ja tarjonnan kohtaamista. Yhteistyössä on luotu kansallinen näkymä muovin roolista tulevaisuudessa, Tulevaisuuskartta 2050, ja kehitetty muovien kiertotalouden seurannan tietopohjaa. Tuloksena julkisten muovihankintojen vaikuttavuus ymmärretään paremmin ja se voidaan huomioida hankintoja tehtäessä. Hankintojen kautta vaikutetaan kierrätysmuovimarkkinaan sekä kuluttajakäyttäytymiseen.

Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Gatja Tiusanen
TKI-asiantuntija
gatja [dot] tiusanenatlab [dot] fi

Uutiset aiheesta