Muotoilulla uudistavaa kasvua: Orgaaniset jätekuidut ja sivuvirrat luontopohjaisten ratkaisujen perustana – MUOKS

Kuva
Teksti: Uudistavaa kasvua kaupunkiin
Hankkeessa tuotetaan uusia innovaatioita ja ratkaisuja viherrakentamiseen muotoilun menetelmiä hyödyntäen ja orgaanisia, muovia korvaavia kuituja käyttäen.

Tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta sekä sopeutua siihen, vähentää jätettä sekä luoda regeneratiivista eli uudistavaa kasvua. Hankkeen pääasiallisina kohderyhminä ovat Päijät- ja Kanta-Hämeen alueen yritykset ja organisaatiot; puutarha-, viherrakentamis- ja rakennusalan yritykset, orgaanisia kuituja sivuvirtoina ja jätteenä tuottavat yritykset sekä kaupungit ja kunnat.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Muotoiluinstituutti
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu

Blogit & artikkelit

Kaupunkivehreän myönteisiä vaikutuksia

Lue blogi LAB Focuksessa
 

 

In English

The Future of Urban Greenery 

Read the blog in LAB Focus


Unveiling the Greenwashing Dilemma: Why It Matters in the Climate Crisis

Read the blog in LAB Focus
 

Tavoitteet
Uudet viherrakentamisen ratkaisut voivat olla ns. väli- ja vertikaalitiloihin luotuja viherelementtejä (esim. viherseinät, viherkatot, pylväät ja roikkuvat rakenteet). Muotoilun ja myös taiteen avulla voidaan tuoda uutta ajattelua ja ratkaisuja paikkoihin, joissa ei voida istuttaa esimerkiksi puita. Kehitettyjä  ideoita ja ratkaisuja testataan pilottikohteissa, mm. julkisilla paikoilla kaupunkitilassa, yhdessä kohderyhmien kanssa, kuten viherakentamiseen liittyvien yritysten, kierrätystoimijoiden sekä muotoilun, taiteen ja teknisen alan asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa. 

Ratkaisuissa testataan kiertotalouden periaatteiden mukaisia orgaanisia kuituja, esimerkiksi poistotekstiilejä kuten villaa ja puuvillaa sekä kampaamojen, trimmaamojen ja lampureiden jäte- ja sivuvirtoja, eli karvakuituja, jotka eivät kelpaa muuhun hyötykäyttöön vaan päätyvät muutoin jätteeksi.

Pilottikohteista saatujen kokemusten pohjalta luodaan visualisoitu ohjeisto ja toimintamalli, jonka avulla viherrakentamisen ratkaisuja voidaan toteuttaa muissakin kohteissa. Hankkeessa toteutetaan myös malli arvoketjusta ja luodaan verkosto, joka auttaa myös tulevaisuudessa toimintamallin hyödyntämisessä ja sen vakiinnuttamisessa.
Hankkeen vaikuttavuus
Hanke vaikuttaa toimintaympäristöön ja yrityksiin pitkällä aikavälillä kolmella tasolla.

1. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja uudistava kasvu 

2. Yritysten resilienssi ja kilpailukyky

3. Viherrakentamisen myönteiset vaikutukset
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Paula Nurminen
TKI-asiantuntija
paula [dot] nurminenatlab [dot] fi

Uutiset aiheesta