Konetekniikan insinöörillä on hyvät työllistymismahdollisuudet
Konetekniikan insinöörinä olet luovan suunnittelun ja tuotekehityksen asiantuntija. Voit työskennellä esimerkiksi kone-, koneautomaatio- tai laitesuunnittelijana, tuotekehitysinsinöörinä tai teollisuuden palvelujen asiantuntijana. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, sillä alan osaajista on Suomessa jo pulaa.
Konetekniikan koulutuksessa yhdistyvät teoria ja käytäntö. Opinnoissa saat vahvan koneteknisen perusosaamisen ja opit tuottamaan innovaatioita sekä energia- ja materiaalitehokkaita ratkaisuja ja vientiliiketoimintaa.
Konetekniikan insinöörikoulutusta järjestetään sekä Lahden että Lappeenrannan kampuksilla. Voit valita suuntautumisvaihtoehdoksesi joko kone- ja tuotesuunnittelun tai koneautomaation. Lappeenrannan kampuksen konetekniikan opinnoissa korostuvat vahva mekaaninen suunnittelu ja tuotekehitys.
Mikäli olet kiinnostunut kansainvälisistä työtehtävistä, voit suorittaa osan opinnoistasi myös LAB-ammattikorkeakoulun englanninkielisessä Mechanical Engineering and Production Technology -koulutuksessa.
"LABissa tehdään jatkuvasti yhteistyötä alan yritysten kanssa"
”Kurssit ovat olleet erittäin käytännönläheisiä. Suurin osa kurssien rakenteista menee niin, että noin puolet on teoriaa, jonka jälkeen tehdään käytännön harjoituksia loppupuolikas kurssista."
Konetekniikan insinöörinä olet luovan suunnittelun ja tuotekehityksen asiantuntija. Olet perehtynyt valmistustekniikkaan ja tuotantoprosesseihin, ja pystyt toimimaan tuotannon, prosessien johtamisen, myynnin ja teollisuuden palvelujen asiantuntijana.
LAB-ammattikorkeakoulun konetekniikan koulutuksessa painotetaan teknistä osaamista. LABista valmistuneilla insinööreillä on vahva tekninen perusosaaminen, josta on hyötyä useissa eri ammateissa ja tehtävissä.
Opinnot sisältävät teknisen perusosaamisen, luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämisen ja soveltavan oppimisen ja projektityöskentelyn kokonaisuuksia. Opiskelet myös viestintää ja vuorovaikutustaitoja, ja opit työskentelemään monialaisissa ja monikulttuurisissa työyhteisöissä.
Opinnot koostuvat ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta. Opintojen laajuus on 240 opintopistettä, josta 30 op on harjoittelua ja 15 op opinnäytetyötä.
LAB-ammattikorkeakoulussa voit suuntautua opinnoissasi kone- ja tuotesuunnitteluun tai koneautomaatioon. Lappeenrannan kampuksen konetekniikan opinnoissa korostuvat vahva mekaaninen suunnittelu ja tuotekehitys.
Seuraavassa on eritelty osaaminen, jota saat opinnoistasi.
KONETEKNINEN OSAAMINEN
• osaat suunnitella ja mitoittaa koneen tai laitteen mekaaniset osat ja kokonaisuuden
• osaat valita koneeseen tai laitteeseen sopivat materiaalit
• osaat valita ja mitoittaa koneen tai laitteen sähköiset, pneumaattiset ja hydrauliset toimilaitteet
• osaat valita tuotantoon sopivan robotin ja osaa ohjelmoida sen
AUTOMAATIOTEKNINEN OSAAMINEN
• osaat suunnitella ja mitoittaa koneen tai laitteen ohjauksen
• osaat suunnitella ja mitoittaa koneen tai laitteen sähköiset osat ja toimilaitteet
• osaat käyttää ohjelmoitavia logiikoita tuotannon automaatioprojekteissa
• osaat suunnitella koneen tai laitteen käyttöliittymän
Huom! Osa automaatioon suuntautuvista syventyvistä opintojaksoista toteutetaan Lappeenrannan kampuksen osalta osittain etänä / intensiivinä.
TUOTANTOTALOUDELLINEN OSAAMINEN
• osaat suunnitella ja ohjata yrityksen taloutta
• osaat markkinoida yrityksen tuotteita
• osaat johtaa alaisia
• osaat ohjata tuotantoa laadukkaasti
• osaat toimia yrittäjämäisesti
MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN
• kykenet loogis-matemaattiseen ajatteluun ja lähestymistapaan teknisessä ongelmanratkaisussa
• osaat hyödyntää matemaattisia periaatteita, menetelmiä ja työkaluja
• tunnet alan sovelluksissa tärkeät fysiikan ja kemian lainalaisuudet
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMINEN
• ymmärrät kestävän kehityksen periaatteet, elinkaariajattelun ja materiaali- ja energiatehokkuuden merkityksen
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Konetekniikan osaajista on Suomessa jo pulaa, ja alan työllistymismahdollisuudet ovat erinomaiset.
Muuttuva yhteiskunta, kehittyvä teknologia ja erilaiset digitaaliset ratkaisut vaativat osaamiseltaan päivitettyä, korkeasti koulutettua työvoimaa. Tässä on oiva mahdollisuus vaikuttaa. Opiskelemalla konetekniikkaa pääset päättämään tulevaisuuden teknologiosta.
Tyypillisiä tehtäviä ovat esim. mekaniikkasuunnittelija, automaatiosuunnittelija, tuotantoinsinööri, huoltoinsinööri, myynti-insinööri, asiantuntija.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.