Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuva
Student walking up stairs on Lahti Campus
Tälle sivulle on koottu yleisimpiä avoimessa AMK:ssa opiskeluun liittyviä kysymyksiä.

ILMOITTAUTUMINEN

Milloin avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin voi ilmoittautua? 

Ilmoittautuminen yksittäisille kursseille päättyy pääsääntöisesti kaksi viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautuminen syksyn kursseille aukeaa elokuun alussa, kevään kursseille joulukuun alussa ja kesäkursseille maaliskuun puolivälissä.   

Polkuopintoilmoittautuminen on kaksi kertaa vuodessa, elokuussa ja joulukuussa.

Katso tulevat ilmoittautumisajankohdat sivulta ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Mistä löydän ilmoittautumislomakkeen? 

Kullakin kurssilla tai polkuopintokokonaisuudella on oma sisältökuvaussivunsa. Kun skrollaat sisältökuvaussivua tarpeeksi alaspäin, löydät linkin ilmoittautumislomakkeelle. Ilmoittautumislomake on ajastettu aukeamaan ilmoittautumisen alkamisajankohtana.

Miksi ilmoittautumislomakkeella kysytään henkilötunnusta? 

Henkilötunnus on edellytyksenä opinto-oikeuden muodostumiselle ja opintosuoritusten siirtymiselle kansalliseen opintotietojärjestelmään. Henkilötunnusta käsitellään tietoturvallisesti eikä sitä luovuteta ulkopuolisille. 

Tarvitseeko ilmoittautumislomakkeeseen vahvaa tunnistautumista, pankin tunnuksia tms.? 

Ilmoittautumislomakkeella ei ole käytössä vahvaa tunnistautumista. Lomakkeella kysytään seuraavia henkilötietoja: nimi, henkilötunnus, sukupuoli, osoite, kotikunta, puhelinnumero, sähköpostiosoite, kansalaisuus, äidinkieli ja koulusivistyskieli. Nämä tiedot tarvitaan, jotta opiskeluoikeus on mahdollista muodostaa.

Tutustu avoimen ammattikorkeakoulun tietosuojailmoitukseen.

 

POLKUOPINNOT

Pystynkö suorittamaan polkuopintoja töiden ohella? 

Tämä riippuu koulutuksen toteutustavasta, työsi joustavuudesta sekä ennen kaikkea omista voimavaroistasi. 

Polkuopinnot ovat laajoja kokonaisuuksia ja vaativat aikaa (1 opintopiste tarkoittaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä). Päivätoteutuksissa sinulla on oltava valmius opiskella arkisin päiväaikaan. Monimuoto- ja verkkototeutuksissa aikataulu on joustavampi, mutta myös näissä toteutustavoissa on yleensä jonkin verran tiettyyn ajankohtaan sidottua opetusta. Lue polkuopintokuvaukset huolellisesti ennen kuin ilmoittaudut.  

Tiedän jo ennakkoon, etten pysty osallistumaan orientaatio-opintoihin. Onko tunneilla läsnäolopakko? 

Osa orientaation materiaaleita ja esityksistä julkaistaan myös videotallenteina. Orientaatioon osallistuminen on kuitenkin suositeltavaa, koska orientaatiopäivien aikana tapaat tutoropettajat, tutoropiskelijat ja opiskelijapalveluiden henkilökuntaa. He kaikki auttavat ja neuvovat sinua, jotta pääset sujuvasti alkuun opinnoissasi. Lisäksi tutustut tuleviin opiskelukavereihisi ja kampukseen. 

Lue lisää opintojen aloittamisesta eLABista

Mihin kursseille voin osallistua polkuopiskelijana? Voinko valita mitä tahansa AMK-kursseja molemmilta kampuksilta? 

Polkuopiskelija ei voi vapaasti valita mitä tahansa kursseja. Polkuopinnoissa tulee suorittaa ko. koulutuksen opetussuunnitelman mukaiset ensimmäisen vuoden opinnot. Suoritat siis samoja kursseja kuin tutkinto-opiskelijat eli opiskelet tutkintoryhmän mukana. Osa kursseista on mahdollista suorittaa joko kampuksella tai verkossa.  

Tutustu opetussuunnitelmiin LABin opinto-oppaan kautta ja klikkaa polkuopintokuvauksessa olevaa lukujärjestyslinkkiä, niin saat kokonaiskuvan siitä, mitä ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluu. Saat opintojesi alussa tutoropettajaltasi apua kurssivalintojen tekemiseen. 

Voinko jatkaa opinto-oikeutta, jos minulla on jo vuosi täynnä polkuopinnoissa? 

Jos et saa polkuopintoja suoritettua kahden lukukauden aikana, ole ajoissa yhteydessä avoimen AMK:n toimistoon os. avoinamkatlab [dot] fi. Opiskeluoikeuttasi voidaan tilanteesta riippuen jatkaa yhdellä lukukaudella (max kahdella), mutta tällöin sinulta veloitetaan uusi lukukausimaksu. Opiskeluoikeuden jatkaminen edellyttää näyttöä opintojen etenemisestä. 

 

POLKUOPINTOJEN JÄLKEEN 

Onko polkuopinnot varma reitti tutkinto-opiskelijaksi? 

Avoimen väylän erillishaussa valitaan kaikki LAB-ammattikorkeakoulun polkuopiskelijat, jotka ovat suorittaneet vaadittavan määrän haettavaan koulutusohjelmaan soveltuvia, ensimmäisen vuoden opetussuunnitelmaa vastaavia opintoja hakua edeltävän neljän peräkkäisen lukukauden aikana. 

Kulttuurialan hakukohteissa opiskelijan tulee lisäksi laatia portfolio (AMK-hakukohteet) tai ennakkotehtävä (YAMK-hakukohteet), joka arvioidaan hyväksytty/hylätty -periaatteella. Portfolion/ennakkotehtävän tulee olla hyväksytty, jotta voi tulla valituksi. 

Tutusta valintakriteereihin tarkemmin hakusivuillamme.

Pystynkö suorittamaan polkuopinnot jossain muualla ja hakemaan sitten tutkinto-opiskelijaksi LABiin, vai täytyykö polkuopinnot suorittaa LABissa? 

Voit suorittaa polkuopinnot muualla ja hakea tutkinto-opiskelijaksi LABiin, mutta LABin omat polkuopiskelijat ovat erillishaun opiskelijavalinnassa etusijalla.  

Avoimen väylän erillishaun valintaperusteiden mukaisesti erillishaussa valitaan kaikki LAB-ammattikorkeakoulun polkuopiskelijat, jotka ovat suorittaneet vaadittavat opetussuunnitelman mukaiset ensimmäisen vuoden polkuopinnot korkeintaan hakua edeltävän neljän peräkkäisen lukukauden aikana. Lisäksi voidaan valita edellä mainitut kriteerit täyttäviä muita hakijoita, mikäli koulutusohjelmassa on tilaa. Jos karsintaa joudutaan tekemään, valintaperusteena ovat opintomenestys ja suoritetut opinnot 

Mikäli suoritan vuoden ajan polkuopintoja Lahdessa, onko minulla erillishaussa mahdollisuus hakea ainoastaan LABin Lahden kampukselle tutkinto-opiskelijaksi kriteerien täytyttyä, vai onko myös Lappeenrannan kampus mahdollinen? 

Nyrkkisääntö on, että polkuopiskelijalle on varattu tutkintopaikka samasta ryhmästä, jonka mukana hän on opiskellut polkuopintoja. 

Voit kuitenkin esittää hakemuksella kaksi hakutoivetta. Huomioi kuitenkin, että voit hakea vain koulutuksiin, joihin polkuopintosi ovat soveltuvia. Et siis voi hakea esim. liiketalouden polkuopinnoilla insinöörikoulutuksiin.  

JOS esität kaksi hakutoivetta, laita AINA hakutoiveeksi myös se koulutus ja toteutusmuoto, jossa olet polkuopintosi suorittanut. 

Esimerkki: Polkuopiskelija on opiskellut liiketalouden päivätoteutuksessa. Hän laittaa ensimmäiseksi hakutoiveekseen liiketalouden verkko-opinnot ja toiseksi hakutoiveekseen liiketalouden päivätoteutuksen.  

  • Polkuopiskelija voi tulla valituksi verkko-opintoihin vain, jos ryhmässä on tilaa. Etusijalla opiskelijavalinnassa ovat verkko-opinnoissa polkuopintonsa suorittaneet.  

  • Polkuopiskelijalle on tutkintopaikka varattuna päivätoteutusryhmästä, joten jos hän ei mahdu verkko-opintoihin, hänet valitaan päivätoteutukseen. 

 

OPINTOMAKSUT

Olen polkuopiskelija. Milloin lukukausimaksu maksetaan ja mihin? 

Avoimen AMK:n polkuopintojen ensimmäisen lukukauden maksu 100 € tulee maksaa LABin verkkokaupassa 7 vrk sisällä siitä, kun saat tiedon, että sinulla on polkuopiskelijapaikka. Maksuohjeet lähetetään sähköpostitse hyväksymisviestin yhteydessä.  

Kaikki viestimme tulevat osoitteesta avoinamkatlab [dot] fi. Tarkistathan säännöllisesti myös roskapostilaatikkosi.  

 

OPINTOJEN PERUUTTAMINEN TAI KESKEYTTÄMINEN

En pystykään aloittamaan opintoja, joihin ilmoittauduin. Miten toimin? 

Lähetä osoitteeseen avoinamkatlab [dot] fi viesti, jossa kerrot nimesi ja minkä opinnon haluat perua. Huomioithan peruutusehtomme.

Haluan keskeyttää opintoni avoimessa ammattikorkeakoulussa. Miten toimin?

Lähetä osoitteeseen avoinamkatlab [dot] fi viesti, jossa kerrot nimesi ja minkä opinnon haluat keskeyttää. Huomioithan peruutusehtomme. Jos olet polkuopiskelija, ilmoita keskeytyksestä myös opettajatutorillesi. 

Voinko keskeyttää polkuopinnot yhden lukukauden jälkeen? Täytyykö silti maksaa toisen lukukauden opinnot? 

Voit keskeyttää eikä sinun tarvitse maksaa toisen lukukauden maksua, jos ilmoitat keskeytyksestä avoimen AMK:n toimistoon os. avoinamkatlab [dot] fi hyvissä ajoin ennen toisen lukukauden alkua.