Sijoitustoiminta LUT-korkeakouluissa

LUT-korkeakoulujen sijoitustoiminta
LUT-korkeakoulujen sijoitusstrategiassa painotetaan vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen.

LUT-korkeakoulujen eli LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun sijoitustoimintaa ohjaavat yliopistolaki, ammattikorkeakoululaki, johtosäännöt, arvopaperilainsäädäntö, hallitusten hyväksymä sijoitusstrategia, sijoitustoimikunnan linjaukset ja korkeakoulujen strategiat, sekä julkisyhteisöön kohdistuvat velvoitteet ja hyväksyttävät periaatteet.

LUT-korkeakoulujen sijoitusvarallisuus käsittää pitkäaikaisesti sijoitettavan peruspääoman, varainhankinnan rahastoidut varat ja likvidien kassavarojen sijoittamisen. Sijoitettavia varoja mitoitettaessa kiinnitetään huomiota maksuvalmiuteen ja kassavarojen riittävyyden turvaamiseen.

Sijoitustoiminnan tavoite on korkeakoulujen pääomien sijoittaminen tuottavasti vastuullisuusnäkökohdat huomioiden, taata sijoitustoiminnan joustavuudella päivittäinen maksutoiminnan likviditeetti, lisätä korkeakoulujen taloudellista vakautta pitkällä aikavälillä ja tukea korkeakoulujen strategioiden toteuttamista sijoitustoiminnan tuotoilla. 

Sijoitussalkun pitkän aikavälin (kymmenen vuotta) keskimääräinen vuotuinen tuottotavoite on viisi prosenttia. Sijoitetun pääoman tuottoja käytetään hallitusten päätösten mukaisesti LUT-korkeakoulujen strategista uudistumista edellyttäviin toimenpiteisiin (pois lukien omakatteiset rahastot), joiden rahoitustarve vaihtelee vuosittain. Varainhoitajille ulkoistetut salkut hoidetaan yksinomaan rahastoja käyttäen. 

Sijoitusten jakautuminen 31.12.2024

61.5 %

Osakesijoitukset

17.0 %

Korkosijoitukset

21.5 %

Vaihtoehtoiset sijoitukset

Vastuullisuus ja kestävä kehitys

LUT-korkeakoulujen arvoissa ja strategioissa on keskeistä toiminnan vastuullisuus ja sitoutuminen kestävään kehitykseen. Vastuullisen sijoitustoiminnan on tuettava molempien korkeakoulujen tavoitetta hiilineutraliteetista ja YK:n kestävän kehityksen periaatteita (SDG). LUT-yliopiston tavoite on olla hiilineutraali vuoden 2024 loppuun mennessä, ja LAB-ammattikorkeakoulu tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2025.

Korkeakoulut edellyttävät varainhoitajilta sitoutumista YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin. Sijoituskohteiden valinnassa huomioidaan korkeakoulujen vastuullisen sijoittamisen vaatimukset sekä edellytetään perinteisten tuotto- ja riskimittareiden lisäksi ESG-raportointia. 

Vastuullinen sijoitustoiminta huomioi ympäristöystävällisyyttä, luonnon monimuotoisuuden säilymistä, EU:n ilmastotavoitteiden edistämistä, kestävää kehitystä, ihmisoikeuksien noudattamista, tasa‐arvon sekä vastuullisen hallinnon toteutumista.

19.3

Vastuullisuusriski 
(maailmanlaajuinen vertailuindeksi 19.8) 

Tilanne 31.12.2024.

79.0

Painotettu hiili-intensiteetti
(maailmanlaajuinen vertailuindeksi 106.0) 

Tilanne 31.12.2024.

75.4 %

ESG-kattavuus
(v. 2020 50 %) 

Tilanne 31.12.2024.
 

LUT-korkeakoulujen sijoitussalkkujen vastuullisuusriskiä ja hiilijalanjälkeä raportoidaan Sustainalyticsilla. Sijoitussalkkujen vastuullisuusriski ja hiilijalanjälki ovat selvästi vertailuindeksiä matalammat. ESG-kattavuus kertoo prosenttiosuuden osakesijoituksista, joille löytyy Sustainalyticsin ESG-arvosana.