Ensihoitajana ennakoit, tunnistat ja toimit tilanteen edellyttämällä tavalla ihmisen henkeä uhkaavissa tilanteissa. Kiireettömillä ensihoitotehtävillä arvioit asiakkaan palvelu- ja hoidontarpeen, suunnittelet jatkohoidon ja ohjaat asiakkaan tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Teet hoitotyön päätöksiä sekä itsenäisesti että osana tiimiä ja voit toimia myös tiimin johtajana ja vetäjänä.
Ensihoitajan työ vaatii oma-aloitteisuutta, paineensietokykyä sekä hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja työkykyä. Työssä on osattava tehdä nopeita päätöksiä yllättävissäkin tilanteissa.
Ensihoitaja on myös sairaanhoitaja
Opiskelemalla LABin ensihoitajakoulutuksessa saat pätevyyden toimia ensihoitajana ja sairaanhoitajana. Monet ensihoitajat työskentelevät hoitotason ensihoitajina ambulansseissa, mutta voit löytää työpaikan myös esimerkiksi sairaalan päivystyspoliklinikalta, teho-osastolta tai erilaisista hoito- ja ensihoitotyön asiantuntijatehtävistä. Ensihoitajana voit työllistyä esimerkiksi:
Opiskele ensihoitajan tulevaisuuden osaamisvalmiuksia
Ensihoidon ja hoitotyön opintojen lisäksi opit opiskelun aikana hyödyntämään myös hoitotyön uusia teknisiä innovaatioita ja ihmisen toimintakykyä tukevia älykkäitä hyvinvointiteknologian ratkaisuja. Opit ohjaamaan asiakkaita sähköisten terveyspalvelujen ja eri teknologioiden turvallisessa käytössä. Lisäksi opit soveltamaan ja kehittämään digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja erilaisten asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi yhdessä muiden alojen ammattilaisten kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulun ensihoitajakoulutuksessa saat laaja-alaiset valmiudet sairaalan ulkopuolisesta ensihoitotyöstä ja sairaanhoitajan osaamisesta eri hoitotyön alueilta.
Ensihoitajan tutkinto-ohjelmassa saat valmiudet ennakoida, tunnistaa ja toimia tilanteen edellyttämällä tavalla ihmisen henkeä uhkaavissa tilanteissa. Kiireettömillä ensihoitotehtävillä osaat arvioida asiakkaan palvelu- ja hoidontarpeen, suunnitella jatkohoidon ja ohjata asiakkaan tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Ensihoitajan on osattava toimia hoitotilanteissa sekä itsenäisesti että osana hoitotiimiä. Työssä on oltava valmis tekemään itsenäisiä, tutkittuun tietoon ja hoito-ohjeisiin perustuvia päätöksiä. Ensihoitajana voit työskennellä myös tiimin johtajana.
Työ vaatii oma-aloitteisuutta, paineensietokykyä sekä valmiutta toimia johdonmukaisesti myös vaikeissa ja yllättävissä tilanteissa. Ensihoitajana työskentely vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja työkykyä, koska työssäsi kohtaat muuttuvia tilanteita ja vastaat potilasturvallisuudesta.
Ensihoitajaksi opiskelua monipuolisesti
LAB-ammattikorkeakoulun ensihoitajakoulutus antaa sinulle hyvät teoreettiset ja käytännön valmiudet toimia hoitotyön asiantuntijana niin ensihoidon kuin sairaanhoidon tehtävissä. Ensihoitajakoulutuksessa opiskelusi tapahtuu pääsääntöisesti kampuksella arkipäivisin. Yhteisöllinen opiskelu luo verkostoja ja työelämässä tärkeitä yhteistyötaitoja. Ajoittaiset verkko-opintojaksot ja verkko- ja lähiopetusta yhdistävät opintojaksot tuovat vaihtelua ja joustoa opiskelumenetelmiin ja aikatauluihisi. Opintojakson aikataulut saat tietää lukukauden alussa.
Ensihoitajakoulutuksesta iso osa on ammatillista harjoittelua aidossa ensihoidon ja hoitotyön ympäristössä. Ammatillinen harjoittelu edellyttää sinulta kokoaikaista opiskelua. Opiskeluun sisältyy myös erilaisia itsenäisesti tai pienryhmissä laadittavia oppimistehtäviä.
Ensihoitajan (AMK) tutkinnon lisäksi saat pätevyyden toimia sairaanhoitajana kaikkialla Euroopan unionin alueella.
LAB-ammattikorkeakoulussa ihmisten erilaisuus ja moninaisuus nähdään rikkautena ja jokaista ihmistä arvostetaan riippumatta hänen taustastaan tai asemastaan. Koulutuksen aikana saat valmiuksia asiakkaiden ja työyhteisöjen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.
LABin ensihoitajakoulutus vastaa tulevaisuuden ensihoitajan osaamisvaatimuksiin. Opinnot perustuvat tutkittuun tietoon, jolla varmistetaan tarvittava teoreettinen ja käytännön hoitotyön osaaminen.
Ensihoitajakoulutus antaa tulevaisuuden osaamisvalmiuksia
Ensihoidon ja hoitotyön opintojen lisäksi opit opiskelun aikana hyödyntämään myös hoitotyön uusia teknisiä innovaatioita ja ihmisen toimintakykyä tukevia älykkäitä hyvinvointiteknologian ratkaisuja. Opit ohjaamaan asiakkaita sähköisten terveyspalvelujen ja eri teknologioiden turvallisessa käytössä. Lisäksi opit soveltamaan ja kehittämään digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja erilaisten asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi yhdessä muiden alojen ammattilaisten kanssa.
Ensihoitajakoulutus on sitoutunut edistämään kestävän kehityksen tavoitteita toiminnassaan. Tavoitteena on, että LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuu terveydenhuollon ammattilaisia, jotka osaavat toimia ammatissaan kestävän kehityksen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti. Opintojesi aikana opit konkreettisesti tekemään kestävän kehityksen mukaisia päätöksiä terveydenhuollon ammattilaisena.
Ensihoitajakoulutus sisältää yleissairaanhoitajan työhön vaadittavat opinnot. LABissa ensihoitajakoulutus painottuu vahvaan kliiniseen osaamiseen ja potilasturvallisuuteen, joiden osaamista vahvistetaan läpi opintojen uudenaikaisessa simulaatiokeskuksessamme.
Ensihoitaja (AMK) tutkinto on 240 opintopistettä. Ensihoitajakoulutuksen opinnot muodostuvat LABin yhteisestä ydinosaamisesta, sairaanhoidon ammatillisesta ydinosaamisesta ja ensihoidon täydentävästä osaamisesta.
LABin yhteinen ydinosaaminen, 15 opintopistettä.
Ammatillinen ydinosaaminen, 155 opintopistettä, josta ammattitaitoa edistävää ohjattua harjoittelua on 75 opintopistettä.
Ensihoidossa työskentelevien pätevyyksistä säädetään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa ensihoitopalvelusta 585/2017.
Ensihoitajan AMK-tutkinto antaa pätevyyden työskennellä hoitotason ensihoitoyksikössä. Ensihoitajatutkinto antaa myös EU-direktiivien mukaisen sairaanhoitajan pätevyyden, joten mahdollisuudet ammattioikeuksien saamiseen ja työllistymiseen EU:n alueella ovat hyvät.
Saat valmistuttuasi kaksi tutkintonimikettä, ensihoitaja (AMK) ja sairaanhoitaja (AMK). Tehtävänimikkeesi voi työpaikasta riippuen olla hoitotason ensihoitaja tai sairaanhoitaja.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on maailmanlaajuisesti yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksistamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittanut saa tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee 1200 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa lähes 90 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä, vaikka ei ulkomaille lähtisikään.
LABissa opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojen aikana. Opintoihin voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alan työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä.
Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiä aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojen ajan. LAB-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä samaan korkeakouluyhteisöön kuuluvan LUT-yliopiston kanssa.
LAB on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimintamme ydin on kestävän, vastuullisen ja uudistavan kasvun tukeminen aineettoman arvonluonnin, monikäyttöisten materiaalien ja ihmisten hyvinvoinnin kautta.
Ensihoitajat työskentelevät useimmiten hoitotason ensihoitajina ambulansseissa. Voit työskennellä myös erilaisissa hoito- ja ensihoitotyön asiantuntijatehtävissä, jotka vaativat perus- tai erityisosaamista.
Työpaikkoja on perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa, sosiaalihuollossa sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa sekä Suomessa että ulkomailla.
Ensihoitajana voit toimia myös yksityisellä puolella työntekijänä tai yrittäjänä esimerkiksi siirtokuljetuksia tekevissä ambulansseissa.
Saat opinnoistasi myös sairaanhoitajan (AMK) pätevyyden, mikä laajentaa uramahdollisuuksiasi erilaisiin sairaanhoitajan tehtäviin.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.