Ensihoidon päivystyskeikat valmistavat opiskelijoita työelämän tilanteisiin

Kuva
Ensihoidon opiskelijat Vilma Vertanen ja Auri Plathán Lappeenrannan kampuksen edustalla
Opiskelijat Vilma Vertanen (vas.) ja Auri Plathán.
LAB-ammattikorkeakoulun ensihoidon opiskelijat huolehtivat ensiapupäivystyksestä jääkiekkojoukkue SaiPan kotipeleissä Lappeenrannassa. Keikat ovat oiva esimerkki opiskelun ja työn yhdistymisestä.

Kun ensihoidon opiskelija lähtee päivystyskeikalle Liiga-joukkue SaiPan otteluun, hänen täytyy olla varautunut kaikkeen. Useimmiten laastareita ja kylmäpusseja vaativampaa ei tapahdu, mutta henkisesti täytyy olla valmistautunut jopa elvyttämään.

LAB-ammattikorkeakoulun ensihoidon opiskelijat huolehtivat SaiPan kotipelien ensiapupäivystyksestä Lappeenrannassa. Päivystyskeikat ovat kosketus työelämään ja tuovat opiskelijoille arvokasta kokemusta.

”Jäähalli on aivan erilainen ympäristö työskentelyyn kuin esimerkiksi sairaala. On ollut mielenkiintoista”, sanoo ensihoidon opiskelija Auri Plathán.

Harjoittelut valmistavat työelämään

Päivystyskeikat ovat yksi osa opiskelun aikana kertyvästä työkokemuksesta. Niiden lisäksi käytännön työhön pääsee käsiksi harjoitteluissa, joita opiskelijat tekevät pitkin opintojaan.

”Opiskelu alkaa teoriaopinnoilla, sen jälkeen tehdään harjoituksia ja simulaatioita koulun tiloissa. Lopulta edetään harjoitteluihin oikeissa työpaikoissa”, opiskelija Vilma Vertanen kertoo.

”Ensimmäinen harjoittelu on jännittävä. Onneksi työpaikalla ei ole koskaan yksin ja harjoittelun ohjaajat tietävät tilanteen ja tukevat.”

Harjoittelu on paitsi valmistautumista työelämän vaatimuksiin, myös suhteiden luontia.

”Todella moni löytää kesätyöpaikan ja myös valmistumisen jälkeisen työn harjoittelun perusteella”, Auri toteaa.

Päivystämään lähdetään kolmantena opiskeluvuonna

Ensiapupäivystykset SaiPan peleissä ovat kuuluneet ensihoidon opiskelijoiden opintoihin syksystä 2019 lähtien. Päivystävät opiskelijat ovat kolmannen vuoden opiskelijoita ja he lähtevät peleihin kahden tai kolmen hengen ryhminä.

Mukana on lisäksi aina myös opettaja.

”Tämä on hyvä tapa tehdä työtä opiskelijoiden kanssa. Yleensä opiskelijat ovat harjoitteluissa ilman opettajaa, mutta näissä päivystyksissä pääsen näkemään opiskelijat oikeissa tilanteissa. Kaikkeen täytyy olla varautunut ja pääsemme yhdessä valmistautumaan siihen, että mitä tahansa voi sattua”, lehtori Tuomo Nyyssönen kertoo.

Toistaiseksi vakavimpia tapahtumia ovat olleet katsomoon lentäneet kiekot.

”Siinä tilanteessa annetaan ensiapuna kylmäpussi, tutkitaan, kuinka paha vamma kiekosta syntyi ja päätetään, täytyykö asiakas ohjata päivystykseen vai riittääkö hoito paikan päällä,” Vilma sanoo.

Kenelle ensihoito sopii?

Auri ja Vilma opiskelevat ensihoitoa kolmatta vuotta. He ovat viihtyneet hyvin.

Lappeenrannan kampuksen ensihoidon opiskelijoilla on hyvä yhteishenki.

”Opiskelijat ovat tiivisti tekemisissä toistensa kanssa ja opettajat ovat helposti lähestyttäviä”, Auri kertoo.

Auri ja Vilma suosittelevat kaikkia ensihoidosta kiinnostuneita hakemaan opiskelemaan.

”Kuulostaa kliseiseltä, mutta sanon sen silti: ensihoidon opiskelijan on oltava hyvä tiimipelaaja mutta pystyttävä työskentelemään myös itsenäisesti”, Vilma sanoo.

”Ja motivaation on oltava kohdallaan, sillä mitä pitemmälle opinnot etenevät, sitä enemmän opiskelijan täytyy kantaa vastuuta omista opinnoistaan.”

 

Teksti: Jonna Mielonen-Jumisko
Kuva: Teemu Leinonen

Kuva
Student with the mirror.

Ensihoitaja on akuutin hoitotyön asiantuntija

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti