Yhteisöllisyys mahdollistaa uudenlaisia palveluja ja vähentää asumisen ympäristövaikutuksia

Kuva
Askel-projektin talkoopäivä
Kuva: Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys ry
LAB-ammattikorkeakoulun Askel – Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen -projektissa kehitetään Lahden Anttilanmäen alueen ympäristövastuullisuutta sekä yhteisöllisyyttä palvelukokeilujen avulla. Kokeilun avulla halutaan näyttää, ettei oman hiilijalanjäljen pienentäminen hankaloita arkea, vaan jopa helpottaa sitä.

Projektissa ympäristövastuullisia palvelumalleja kehitetään ja kokeillaan yhdessä asukasyhdistyksen ja yritysten kanssa. Yrityksinä mukana ovat Torikauppa Pupu, CoReorient sekä Lahti Energia.

”Meitä on Anttilanmäki-Kittelän alueella noin parinkymmenen asukkaan ydinporukka kehittämässä arjen kiertotaloutta, tapahtumiin ja talkoisiin osallistuu ihmisiä enemmänkin. Monet asukkaista ovat kiinnostuneita muuttamaan arkeaan kestävämpään suuntaan ja on hienoa, että voimme olla mukana Askel-projektissa mahdollistamassa tätä”, Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen puheenjohtaja Silja Kostia iloitsee.

Yritykset innokkaasti mukana ympäristövastuullisuuden kehittämisessä

Lahti Energian Reiot-palvelua testattiin kahdessa pilottikodissa. Palvelun avulla asukkaiden on mahdollista seurata oman kodin energiankulutusta ja ilmanlaatua. Oman kulutuksen seuraaminen auttaa tekemään kestäviä, rahaa ja ympäristöä säästäviä valintoja. Hyvä sisäilma puolestaan pitää rakennuksen ja sen asukkaat terveinä.

”Pidän itseäni tiedostavana kuluttajana, mutta arjessa on vaikea tietää, millaiset ympäristövaikutukset omilla valinnoilla on”, Reiot-palvelua testannut Aki Sinkkonen toteaa. ”Esimerkiksi leivänpaahdin ja mikroaaltouuni kuluttavat sinällään vähän sähköä, mutta niillä on kuitenkin selkeä vaikutus kodin sähkönkulutukseen.” Sinkkonen mainitseekin huomanneensa selkeän vähenemisen sähkönkulutuksessa, kun muu perhe oli viikonlopun poissa kotoa.

Keväällä Anttilanmäen asukkaille on auennut digitaalinen lainaamo, jonka toteutuksesta vastaa CoReorient. Lainaamon kantavana voimana on asukkaiden toivoma osaamisen jakaminen: naapurien kesken voidaan vaihtaa palveluita, kuten pienten remonttitöiden tekoa, polkupyörän huoltoa, koiran ulkoilutusta, tai saada apua vaikkapa kompostin perustamiseen.

Lisäksi lainaamo tarjoaa mahdollisuuden myös perinteiseen tavaroiden lainaamiseen. Tämä osaltaan vaikuttaa ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen, kun esimerkiksi puutarhavälineitä voi lainata naapurustosta sen sijaan, että jokainen hankkisi niitä omaksi. Asuinalueen sisäinen lainaamo on hyvä keino luoda yhteisöllisyyttä sekä luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta: asiat hoidetaan oman naapuruston kesken, toinen toista auttaen.

Kesällä Anttilanmäen asukkaat pääsevät nauttimaan myös Torikauppa Pupun toimittamasta kasviskassista. Asukkaat voivat tilata valmiiksi pakatun kasviskassin resepteineen, ja se toimitetaan alueelle kerran viikossa Pupubiilillä. Lahtelainen torimyyjä käyttää kasviskasseihin satokauden kasviksia ja näin helpottaa asukkaita siirtymään ympäristöystävällisen ruuanlaiton pariin.

Asumisesta ja liikkumisesta aiheutuvien päästöjen osuus suomalaisen hiilijalanjäljestä on suuri. Vähähiiliseen elämäntapaan siirtymiseksi tarvitaan uudenlaisia kuluttamisen tapoja ja ilmastonmuutosta hillitseviä palveluja. Askel-projektilla halutaan kannustaa Anttilanmäen asukkaita muutokseen kehittämällä sellaisia vähähiilisiä palveluja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja sopivat käyttäjien arkeen.

Carita Tanskanen
TKI-asiantuntija
carita [dot] tanskanenatlab [dot] fi