Suomen kokkimaajoukkue testaa uudenlaisia makuja Lappeenrannassa
Ravitsemistoimialalta puuttuu menetelmä, jolla voitaisiin tehokkaasti ja kestävästi hyödyntää tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita ainutlaatuisten makujen valmistuksessa. Tähän tarpeeseen on vastattu LABin ja LUTin yhteishankkeessa, jossa on kehitetty ultraääniavusteista uuttoteknologiaa. Yksinkertaisella menetelmällä pystytään täysimääräisesti hyödyntämään tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita paikan päällä ravintoloissa, kahviloissa, leipomoissa ja muissa vastaavissa tuotantotiloissa.
Ultraääniuuttoteknologia tuo ravitsemusalan ammattilaisten ulottuville uuden ja modernin konseptin räätälöityjen makujen valmistamiseen. Arvokkaiden raaka-aineiden hyötysuhde puolestaan vähentää kustannuspaineita ja auttaa profiloitumaan kestävänä, uniikkien ja terveellisten makujen tuottajana.
Kokkimaajoukkue kokeilemassa konseptia
ULMARA-hankkeessa on edetty uuttamisen maistatusosioon, jossa räätälöityjä makuja testataan yhteistyössä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Tavoitteena on haastaa perinteisiä uuttomenetelmiä sekä tuottaa rikkaampia makuja ja niiden yhdistelmiä lyhyemmässä ajassa.
”Yhteistyö on upea saavutus hankkeelle. Saamme olla kokkimaajoukkueen tukena kehittämässä heidän arvojensa mukaista toimintaa ja tuottamassa ympäristöystävällisiä makuratkaisuja. Onnistuessamme suomalainen kulinaarinen tekniikkaosaaminen pääsee suoraan kansainvälisille näyttämöille tuloksina”, LAB-ammattikorkeakoulun kaupallistamisasiantuntija Ilkka Pajari summaa.
Suomen kokkimaajoukkue on saanut myös kansainvälistä tunnustusta voitettuaan kultaa IKA Culinary Olympics -kokkiolympialaisissa helmikuussa 2024. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kultamitali yhdestä maailman arvostetuimmasta ja vaativimmasta kokkikilpailusta. Maajoukkueen katse on jo seuraavassa kilpailussa, johon valmistaudutaan erilaisia makuinnovaatioita kokeilemalla.
”Haemme jatkuvasti uudenlaisia makuja, jotka ovat nopeita toteuttaa kilpailun tiukoissa aikaraameissa. Kilpailussa yksi merkittävä arviointikriteeri on raaka-aineiden sivuvirtojen eli hävikin määrä. Yhteistyö antaa mielenkiintoisen lähtökohdan tiukkaan kilpailuun”, joukkueenjohtaja Katja Tuomainen sanoo.
ULMARA-hanke on inspiroinut myös LABin restonomikoulutuksen opettajia. ”Kun maku ratkaisee, niin rajana on taivas. On erittäin motivoivaa löytää uusia tapoja käsitellä makuja ja värejä sekä tunnistaa erilaisia yhdistelmiä. Ultraääniuuttoteknologian avulla saamme tehokkaasti ja nopeasti makunystyröille uutta ihmeteltävää”, lehtori Jukka Moilanen toteaa.
Lisätietoja:
LAB-ammattikorkeakoulu:
Outi-Maaria Palo-oja, projektipäällikkö, +358 50 523 4339, outi-maaria [dot] palo-ojalab [dot] fi (outi-maaria[dot]palo-oja[at]lab[dot]fi)
Ilkka Pajari, TKI- ja kaupallistamisasiantuntija, +358 50 324 9033, ilkka [dot] pajarilab [dot] fi (ilkka[dot]pajari[at]lab[dot]fi)
Jukka Moilanen, lehtori, keittiömestari, +358 40 575 1560, jukka [dot] moilanenlab [dot] fi (jukka[dot]moilanen[at]lab[dot]fi)
LUT-yliopisto:
Tuomas Koiranen, professori, +358 50 435 7414, tuomas [dot] koiranenlut [dot] fi (tuomas[dot]koiranen[at]lut[dot]fi)
Suomen kokkimaajoukkue:
Katja Tuomainen, joukkueenjohtaja, +358 41 366 9108, katja [dot] tuomainenyahoo [dot] com (katja[dot]tuomainen[at]yahoo[dot]com)
_______________________________________________________________
LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisessä ULMARA – Ultraäänitehostetut makunautinnot ammattikeittiöön -hankkeessa valmistellaan ultraääniuuttokonseptin kaupallistamista. Hanke on saanut Business Finlandin R2B-rahoituksen.
Kokkimaajoukkue on Suomen kansallinen joukkue, joka edustaa Suomea kansainvälisillä areenoilla ja kotimaassa. Kokkimaajoukkueen jäsenet toimivat samalla oman ruokamaansa lähettiläinä.