Sähköiset ratkaisut osallistuvan budjetoinnin tueksi

Kuva
Sähköiset ratkaisut osallistuvan budjetoinnin tueksi
Osallistuvan budjetoinnin suunnittelu ja toteutus on haastava ja monivaiheinen prosessi. Tavoitteet, lainsäädäntö ja moninainen asukaspohja vaikuttavat kunkin toteutuksen valintoihin. Osallistuvaa budjetointia suunnitteleville kuntatoimijoille on nyt julkaistu kehittämistyötä helpottava verkkotyökalu.

LAB-ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto toimivat suomalaiskumppaneina kansainvälisessä tutkimus- ja kehitysprojektissa, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta osallistuvasta budjetoinnista sekä tukea sitä kokeilevia kuntia Itämeren alueella. Osallistuva budjetointi antaa asukkaille mahdollisuuden osallistua oman kotikaupunkinsa julkisten varojen käyttöön.

EmPaci – Empowering Participatory Budgeting in the Baltic Sea Region -projektikumppanit ovat yhdessä kartoittaneet osallistuvaa budjetointia tukevia sähköisiä ratkaisuja, jonka pohjalta Rostockin yliopisto on rakentanut uuden verkkotyökalun. Sähköisten ratkaisujen avulla voidaan toteuttaa osallistavampi ja vuorovaikutteisempi kokemus asukkaille sekä siten vahvistaa sitoutumista. Verkkotyökaluun on koottu tietoa 47 prosessi- ja käytettävyyskriteeristä jopa 50 eri kaupungista ympäri maailmaa, joten se mahdollistaa myös tiedon vertailun ja vertaisoppimisen. 

”Työkalu tarjoaa osallistuvaa budjetointia suunnitteleville ja toteuttaville kuntatoimijoille tietopohjaa oman toteutuksensa suunnittelun ja kehittämisen tueksi. Työkalun avulla pääsee vertailemaan kansainvälisten esimerkkikaupunkien malleja. Toisaalta se tukee myös kokonaisuuden hahmottamisessa, sillä osallistuvan budjetoinnin toteutusta avataan monesta eri näkökulmasta”, sanoo projektipäällikkö Annukka Heinonen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Uusi työkalu on tarkasteltavissa EmPacin verkkosivuilla, jonne päivittyvät myös projektin kansainvälisten kumppaneiden osallistuvan budjetoinnin tuoreimmat tutkimustulokset. EmPacin tavoitteena on tuottaa vielä osallistuvan budjetoinnin suunnitteluopas, budjetointityökalu, toteuttajan opas ja verkkokäsikirja sekä monenlaista kuntatoimijoita osallistuvassa budjetoinnissa tukevaa koulutusmateriaalia.

Projektia on tukemassa myös Suomen Kuntaliitto.

Lisätietoja:

Annukka Heinonen, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 5150, annukka [dot] heinonenatlab [dot] fi

Lotta-Maria Sinervo, Tampereen yliopisto

+358 50 509 9042, lotta-maria [dot] sinervoattuni [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.