Lahteen avautui pahvinen pop-up-hostelli

Kuva
Lehtori Taina Orpana ja TKI-asiantuntija Katariina Mäenpää.
Taina Orpana (vas.) ja Katariina Mäenpää osallistuivat sänkyjen kokoamiseen.
LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella testataan väliaikaista hostellikonseptia, jossa kalusteet on tehty aaltopahvista ja vanerista.

LAB isännöi tänä vuonna yhteistyökorkeakoulujen kansainvälistä soveltavan oppimisen intensiiviviikkoa 8.–12.5.2023. Idea pop-up-hostellista lähti tarpeesta löytää edullinen majoitusvaihtoehto ulkomailta intensiiviviikolle saapuville opiskelijoille. Samalla pilotoidaan aaltopahvista ja vanerista kasattavia Rehome-kalusteita.

Alkujaan humanitaariseen apuun suunniteltu Rehome-konsepti on vuosien varrella laajentunut kattamaan myös väliaikaisen majoituksen, esimerkiksi tapahtumien yhteydessä. Rehome-kalusteita testataan nyt ensimmäistä kertaa todellisessa käytössä.

”Jatkokehittämistä ja kaupallistamista varten tarvittaisiin uusi rahoitus, mitä pop-up-hostellissa tehtävä pilotointi ja siitä saadut käyttäjäkokemukset voivat vauhdittaa”, TKI-asiantuntija Katariina Mäenpää LAB-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Pop-up-hostelliin toteutettiin 20 vanerista kerrossänkyä ja 10 pahvisänkyä. Lisäksi on hyödynnetty Rehomen aiemmista hankkeista jääneitä kalustemalliston prototyyppejä, kuten tilanjakajia, ruokailuryhmiä sekä hyllyjä. Käyttäjäkokemusta kerätään sekä majoitustiloissa yöpyviltä opiskelijoilta että tapahtumajärjestäjältä.

”Odotan eritoten palautteita pahvisängyistä. Miten kaikki onnistuu tapahtumajärjestäjän näkökulmasta kasauksen, purun ja varastoinnin osalta sekä miten sängyt soveltuvat nukkumiseen”, Mäenpää kertoo.

Väliaikainen hostellikonsepti lisäisi Lahden majoituskapasiteettia

Collectio Cultura Art Festival on LABin ja kansainvälisten yhteistyökorkeakoulujen vuosittainen opintojakso, joka huipentuu intensiiviviikolla opiskelijoiden toteuttamiin taidetyöpajoihin kulloinkin vuorossa olevan ammattikorkeakoulun kohdemaassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa.

Ajatus kampukselle rakennettavasta väliaikaismajoituksesta kumpusi LAB-ammattikorkeakoulun lehtori Taina Orpanalta, joka rakensi hostellikonseptista monialaisen ja kansainvälisen oppimisympäristön opiskelijoille.

”Suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut sekä henkilöstöä että opiskelijoita LABin liiketalouden, muotoilun ja tekniikan yksiköistä. Tämä on hieno esimerkki opintojen käytännönläheisyydestä ja monialaisuuden vahvuuksista. Olemme saaneet huomattavaa tukea myös paikallisilta yrityksiltä, kuten Stora Ensolta ja Koskiselta, Korvenrannalta, KOKO Lahdelta sekä ER-Pahvityöltä”, Orpana kiittelee.

Rehome-kalusteiden koekäytön jälkeen konseptin tulevaisuus on vielä avoinna. Väliaikaisella ja nopeasti kasattavalla majoitusmallilla kasvatettaisiin esimerkiksi Lahden seudun majoituskapasiteettia ruuhkaisimpina aikoina. Pahvisissa ja vanerisissa huonekaluissa hyödynnetään kotimaisia biopohjaisia materiaaleja paitsi vastuullisesti mutta myös kustannustehokkaasti.

”Nyt on meneillään tapahtumien supervuosi Lahdessa, ja jokainen majoituspaikka olisi tarpeellinen. Mielenkiintoista nähdä, mitä tämä kokeilu tuo tullessaan”, Mäenpää pohtii.

Rehome-kalusteita, kirja ja vasara.

Lisätietoja:

Katariina Mäenpää
TKI-asiantuntija
katariina [dot] maenpaaatlab [dot] fi
Kuva
Solar Panel LAB

Kestävä kehitys ja vastuullisuus

Uudistamme työelämää ja työnteon tapoja. Kokeilemme uusia asioita ja tekemisen tapoja kestävästi ja vastuullisesti, yhdessä yritysten kanssa.  

Sijainti