Lahdessa kehitetään hiuskuiduista ratkaisuja muovin korvaamiseen

Kuva
LABin Hiukka 2.0 -projektissa hiuskuiduille kehitetään uudenlaisia käyttökohteita.
Joka päivä kampaamoissa päätyy pusseittain hiuksia sekajätteeseen. Hius on kuitu, jota ei tällä hetkellä kierrätetä tai jatkojalosteta mitenkään. Kun huomioidaan kaikki Suomessa toimivat hiusalan ammattilaiset ja alan oppilaitokset, syntyvän hiusjätteen yhteismäärä on valtava.

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Hiukka 2.0 -projektissa hiuskuiduille kehitetään uudenlaisia käyttökohteita vedenpuhdistuksessa, öljyntorjunnassa ja viherrakentamisessa.

Ajatus hiusjätteen jalostamisesta orgaaniseksi materiaaliksi lähti liikkeelle helsinkiläisen hiusmuotoilija ja kuvataiteilija Miila Hyökin aloitteesta ja sittemmin Hiukka Hyvä -projektista, jossa tutkittiin hius- ja karvakuidun uusiokäytön mahdollisuuksia yhteistyössä Painovoima ry:n ja LABin Muotoiluinstituutin kanssa. Ympäristöprojektin avulla monet kampaamo- ja trimmausalojen yritykset innostettiin keräämään hius- ja karvakuidut talteen uusiokäyttöä varten.

Kampaamo- ja trimmausalojen yritykset voivatkin tuottaa tulevaisuudessa merkittävän määrän raaka-ainetta muovipohjaisten materiaalien korvaajaksi. Tämä edistäisi myös näiden alojen kestävää kehitystä.

Muovipohjaisten materiaalien korvaaminen orgaanisilla ratkaisuilla auttaa ilmastokriisin hillitsemisessä

Hius on orgaaninen materiaali, mutta maatuu hitaasti. Hiuskuitu on hyvin imukykyinen ja se sitoo itseensä erilaisia kemikaaleja ja öljyä. Jatkojalostettuna hius- ja karvakuiduilla voisi korvata esimerkiksi öljyntorjunnassa käytettäviä, jätteeksi päätyviä muovipohjaisia materiaaleja. Hius- ja karvakuituja voidaan yhdistää myös hamppuun tai lampaanvillaan, jolloin materiaalia olisi mahdollista tuottaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

”Fossiilisesti tuotettujen muovipohjaisten materiaalien korvaaminen orgaanisilla ratkaisuilla auttaa ilmastokriisin hillitsemisessä. Juuri alkaneessa Hiukka 2.0 -projektissa kehitetään orgaanisista kuiduista valmistettavia, uudenlaisia tuotteita vedenpuhdistuksen, öljyntorjunnan ja viherrakentamisen tarpeisiin”, sanoo projektipäällikkö Paula Nurminen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Lisääntyvä ymmärrys orgaanisten kuitujen käyttömahdollisuuksista luo pohjaa uudelle liiketoiminnalle. Tällä hetkellä jätteeksi päätyvän materiaalin hyödyntäminen uusiokäyttöön lisää kiertotalouden mukaista toimintaa, jolla on potentiaalia laajentua Lahdesta myös muualle Suomeen.

Kehitysyhteistyössä ja tuotteiden testauksessa ovat mukana myös Hiukka Hyvä -projekti ja Lahden kaupunki. Hiukka 2.0 -projektia rahoittaa Päijät-Hämeen liitto.

Lisätietoja:

Paula Nurminen, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 5248, paula [dot] nurminenatlab [dot] fi (paula[dot]nurminen[at]lab[dot]fi)

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti