LABin Muotoiluinstituutin lehtorille arvostetun suunnittelukilpailun toinen sija

Kuva
OLO-konsepti | Kuva: Marco Melander
OLO-konsepti | Kuva: Marco Melander
LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin lehtori Henri Halla-ahon suunnittelema tuote ylsi toiselle sijalle Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailun ammattilaisten sarjassa.

Muotoilija ja taiteen maisteri, LABin Muotoiluinstituutin lehtori Henri Halla-aho suunnitteli Niemen Tehtaat Oy:lle OLO-tuotesarjan varhaiskasvatukseen, josta Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailun finaaliin valmistettiin prototyyppi rakentelupöydästä. Tuote ylsi suunnittelukilpailussa toiselle sijalle.

”Tuote on suunniteltu lasten näkökulmasta, koska parhaat leikit jäävät yleensä aina kesken. Rakentelupöydässä on taso lelujen kokoamista varten sekä tyhjä tila sisällä, jonne voi laittaa keskeneräiset työt ja sitten vielä syvennys, jossa voi säilyttää osia, joita lapsi ei juuri sillä hetkellä tarvitse”, Henri Halla-aho kuvailee.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n järjestämässä kilpailussa etsittiin uudenlaisia puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kalusteita tuotantoon. Kilpailu on yksi suurimmista 2000-luvulla Suomessa järjestetyistä huonekalusuunnittelukilpailuista.

Halla-aho pääsi kilpailun finaaliin kolmella eri työllä, joista OLO-konsepti voitti 10 000 euron arvoisen palkinnon. Konseptissa tuotteet toimivat yhdessä, sillä ne pohjautuvat samoihin komponentteihin ja muotokieleen. Suunnittelukilpailun proto tehtiin aikataulusyistä koivuviilupuristeesta. Tavoitteena kuitenkin on, että materiaali vaihtuisi biopohjaiseen komposiittiin, jolloin tuote olisi kiertotalouden mukainen. Biopohjainen komposiitti on sellukuitua sekä kierrätettyä PP-muovia, ja on kierrätettävissä 5–10 kertaa.

Muut Halla-ahon suunnittelemat kilpailutyöt olivat Martelalle suunniteltu oppimisympäristöjen kaluste sekä heinolalaiselle Interface Oy:lle suunniteltu hylly, joka myös sai kilpailussa kunniamaininnan.

Olen kiitollinen, että kiertotalouteen ja elinkaariajatteluun pohjautuva työ saa tunnustusta kilpailussa. Hienoa, että konseptista kiinnostui pitkään alalla toiminut kotimainen perheyritys. Toivon, että saamme tästä hyvän alun konseptin tuotteistamiselle ja saattamiselle loppukäyttäjille asti. Yleisesti toivon kalustealalta ennakkoluulottomuutta, avoimempia ovia nuorille vastavalmistuneille suunnittelijoille sekä panostusta kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen”, sanoo Halla-aho.

Lisätiedot:

Henri Halla-aho 

LAB-ammattikorkeakoulu, Muotoiluinstituutti

henri [dot] halla-ahoatlab [dot] fi (henri[dot]halla-aho[at]lab[dot]fi), 050 5613 405

» Lista kaikista palkituista

Kuva: Jenni-Maria Könönen | Studio JenniMaria
Henri Halla-aho | Kuva: Jenni-Maria Könönen

 

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti