LAB-ammattikorkeakoulu tukee naisten huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämistä

Kuva
jalkapallokenttä kuvattuna ylhäältä
Huipputasolle tähdätessään nuoret joutuvat usein valitsemaan urheilun ja opiskelun väliltä. Erityisesti joukkueurheilun osalta yhdistelmä voi olla täysi mahdottomuus. LAB-ammattikorkeakoulu haluaa tehdä tähän muutoksen edistämällä huipputasolle tähtäävän joukkueurheilun sekä opiskelun yhdistämistä yhdessä FC Kuusysin, FC Lahden ja LUT-yliopiston kanssa.

Huipulla pelaamiseen mahdollistava opintokokonaisuus

LAB-ammattikorkeakoulussa on alkanut pilottihanke, jonka tarkoituksena on tarjota FC Lahden edustusjoukkueen naispelaajille mahdollisuutta yhdistää korkeakoulututkinnon opiskelu sekä huipulle tähtäävä jalkapalloharjoittelu. Mikäli pelaaja saa opiskelupaikan LAB-ammattikorkeakoulusta tai LUT-yliopistosta, hänelle myönnetään urheilijastatus, joka edistää yksilöllisen opintopolun suunnittelua.

"Tutkimuksissa on havaittu erityisesti nuorilla naisurheilijoilla esiintyvä kaksoistäydellisyysstandardi, eli halu hoitaa opiskelu ja urheilu-ura täydellisesti. Tämä altistaa herkästi uupumukselle sekä lopulta urheilusta tai opiskelusta luopumiselle. Urheilijastatus ja yksilöllinen opintopolku antaisivat rauhan keskittyä sekä urheiluun että opiskeluun ja saada niihin tukea", kertoo hankkeen projektipäällikkö Markus Halonen.

Huipulle sekä urheilussa että unelmien koulutusalalla

Korkeakoulut ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä Urheiluakatemioiden kanssa, jonka myötä erityisesti yksilöurheilijat ovat pystyneet yhdistämään valmentautumisen ja opiskelun. LABin ja LUTin pilotin pyrkimyksenä on suunnitella naisurheilijalle selkeä polku tähdätä huipulle joukkueurheilussa sekä opiskella unelmiensa alaa.

”Korkeakoulu-opiskelu on viime vuosina muuttunut nopeasti. Tarjolle on tullut paljon verkkopainotteisia tai jopa täysin verkossa suoritettavia koulutuksia. Hankkeessa näitä mahdollisuuksia ja niiden yhdistämistä joukkueurheilun näkökulmasta selvitetään ja selkeytetään. Tavoite on antaa urheilijoille paremmat tiedot opiskelun sisällöistä jo hakuvaiheessa”, kertoo LABin liiketalouden lehtori Tatu Saarinen.

Hankkeen aikana muun muassa kartoitetaan jo opiskelevien naisurheilijoiden kokemia haasteita urheilun ja opiskelun yhdistämisessä. Lisäksi selvitetään jalkapalloilun ja opiskelun aikatauluja sekä niiden yhteensovittamista. Tavoitteena on luoda toimintamalli tuleville vuosille, jonka myötä eri lajien harjoitteleminen huipputasolla voitaisiin parhaiten yhdistää ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskeluun. Hanke on 1-vuotinen ja sen rahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot:

Markus Halonen
TKI-asiantuntija
markus [dot] a [dot] halonenatlab [dot] fi