Kestävä kehitys on jatkossa kiinteä osa LABin hoitotyön koulutusta

Kuva
A plant and a round mirror
LAB-ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutukset ovat antaneet kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen yhteiskuntasitoumus 2050 -verkkopalvelussa. Ensi syksystä lähtien sairaanhoidon, ensihoidon ja terveydenhoidon opiskelijat tekevät jokaisella lukukaudella kestävän kehityksen teemaan liittyviä tehtäviä.

Taustalla on työelämässä tunnistettu tarve luoda terveydenhuoltoon kestäviä ratkaisuja ja toimintamalleja.

”Meille sitoumus on konkreettinen työkalu siinä, kuinka kestävä kehitys huomioidaan koulutuksissa”, lehtori Anne Suikkanen kertoo.

Käytännössä LABin sairaanhoidon, ensihoidon ja terveydenhoidon opintojaksoille lisätään kestävään kehitykseen liittyviä tehtäviä. Syksyn 2020 opintojaksoille tehtäviä on jo lisätty.

Tavoite on, että kevääseen 2022 mennessä LABin sosiaali- ja terveysalalla on kymmenen opintojaksoa, joissa kestävä kehitys on mukana vahvasti. 

”Jokaisella opintojaksolla on mukana vähintään 20 opiskelijaa ja yksi opintojakso järjestetään useamman kerran vuodessa. Lisäksi opiskelijat ovat harjoitteluissa joka lukukausi. Jos yksi opiskelija ottaa puheeksi yhden kestävään kehitykseen liittyvän asian harjoittelussaan, tuhat opiskelijaa tekee sen tuhat kertaa. Näin saamme vipuvoimaa asialle”, Suikkanen sanoo.

Työssä mukana myös opiskelijakunta KOE

Mukana on LABin opiskelijakunta KOE, joka on kerännyt monialaisen opiskelijaverkoston edistämään kestävän kehityksen toimenpiteitä. Opiskelijat ovat mukana rakentamassa kestävän kehityksen mittareita sekä tuomassa muutenkin opiskelijanäkökulmaa jo suunnitteluvaiheessa.

”Opiskelijoiden osallistaminen on oleellinen osa kaikkea toimintaa LABissä. Opiskelijaverkosto kokoaa eri aloilta opiskelijoita yhteen helpottamaan kestävän kehityksen jalkauttamista hoitotyön opintoihin. KOEn tavoitteena on laajentaa kestävän kehityksen opintojaksoja myös muille aloille, valmiiksi koottu monialainen opiskelijaverkosto tulee helpottamaan sitoumuksen laajentamista", kertoo KOEn varapuheenjohtaja Ninni Kuparinen.

Tukee LABin strategiaa

Kestävä kehitys on keskeinen osa tammikuussa vahvistettua LABin strategiaa. Strategiassa hyvinvoinnin palveluinnovaatiot -vahvuusalueen teemoina on mm. lisätä hyvinvointia liikkumisesta ja luonnosta sekä kehittää innovaatioita terveyden edistämiseen ja älykkääseen omahoitoon.

”Näihin tehtäviin sisältyvät esimerkiksi kestävät hyvinvointiratkaisut, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen uudet toimintatavat ja osaamisen vahvistaminen sekä innovaatioympäristöt. Yhteiskuntasitoumus tukee tehtäviä erinomaisesti”, Suikkanen toteaa.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on Suomen kestävän kehityksen toimikunnan sopima kansallinen kestävän kehityksen strategia ja konkreettinen työkalu. Sitoumuksessa sovitaan toimintatavoista ja tavoitteista hyvän elämän mahdollistamiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Sitoumus on keskeinen väline globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030:n, tavoitteiden toteuttamiseksi Suomessa.

LAB-ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusten yhteiskuntasitoumus on luettavissa sitoumus2050.fi-sivuilla.

 

Lisätietoja:

Terveysalan lehtori Anne Suikkanen, LAB | 040 4842543, anne [dot] suikkanenatlab [dot] fi
Varapuheenjohtaja Ninni Kuparinen, KOE | 044 033 8698, ninni [dot] kuparinenatkoeopku [dot] fi  

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.