Kasvun ja kaupallistamisen tutkimusryhmällä on ainutlaatuinen asema tukea itäsuomalaisten yritysten arvonluontia ja kilpailukykyä tutkimukseen perustuvan kaupallisen osaamisen, tiiviin yhteistyön ja kansainvälisen kumppaniverkoston avulla.
Tutkimusryhmän jäsenet
Pirjo Rautiainen
Johtava asiantuntija, filosofian tohtori (FT). Pirjo on erikoistunut tuotteiden, palveluiden ja organisaatioiden kehittämiseen yritysten tutkimus- ja konseptointihankkeissa. Hän on tutkinut asiakas- ja työntekijäkokemuksen ja arvonluonnin eri osa-alueita yli 25 vuoden ajan. Pirjo tarkasteli väitöskirjassaan antropologisen tiedon soveltamista liiketoimintaympäristössä.
» ORCID
Riitta Forsten-Astikainen
Yliopettaja (kaupallistaminen), kauppatieteiden tohtori (KTT), MBA, opiskelija (tuotantotalouden DI: yrittäjyys ja yrityksen johtaminen). Riitta opettaa kaupallistamista sekä toimii asiantuntijana johtamisen koulutusohjelmissa. Hän on erityisesti kiinnostunut yritysten ja organisaatioiden kaupallistamisen maturiteettimalleista muutosjohtamisen näkökulmasta. Lisäksi Riitan tutkimusintressejä ovat yritysten kasvustrategiat, strateginen johtaminen sekä henkilöstöjohtaminen.
Jaani Väisänen
Yliopettaja, digitaalinen liiketoiminta, FT. Jaani tutkii datan hyödyntämistä ja mallintamista kaupallistamisprosessin kontekstissa. Erilaisten prototyyppien ja prosessien datapohjaiset testaus-, validointi- ja muotoiluasetelmat sekä UX-tutkimus ovat erityisesti mielenkiinnon kohteena.
Martti Mäkimattila
Kehittämispäällikkö, tekniikan tohtori (TkT). Martti on kiinnostunut systeemisistä innovaatioista ja sosio-teknisestä muutoksesta, erityisesti siitä, miten arvoa luodaan vastuullisesti vuorovaikutuksessa etenkin systeemien käännekohdissa.
Sami Heikkinen
Lehtori, liiketoiminta, FM, KTM. Sami on kiinnostunut asiakaskokemuksen merkityksestä osana kaupallistamista ja häntä kiinnostaa erityisesti määrällisen ja laadullisen näkökulman yhdistäminen kokonaisvaltaisen asiakasymmärryksen muodostamiseksi.
» ORCID | Linkedin | Scholar | ResearchGate
Olga Bogdanova
Olga Bogdanova, MBA, on LABin TKI-asiantuntija ja väitöskirjatutkija LUTissa. Olgan tutkimusintresseihin kuuluvat yrittäjyys, yrittäjyysrahoitus, yliopistojen ja teollisuuden välinen yhteistyö sekä yrittäjyystaidot. Hänellä on laaja kokemus teollisuudesta, erityisesti sijoitusjohtamisen ja konsultoinnin aloilta.
» ORCID | ResearchGate | Linkedin
Jyri Hänninen
Liiketalouden lehtori (KTM, KM) Erityisen kiinnostunut tekoälyn kaupallistamisesta ja arvonluonnista. Jyrin väitöskirjatutkimus keskittyy kilpailuedun luomiseen ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen kautta. Pitkä kokemus yrittäjyydestä ja yrittäjäjärjestötyöstä. Kaupallistamisen ja yritysverkostojen luominen rahoitushaussa erityisosaamisena.
Alexander Matrosov
DI TUTA, Projektipäällikkö, Teknologia-yksikkö Erikoisosaamiseni on tutkimuslähtöisten innovaatioiden jalostaminen projektiehdotuksiksi, keskittyen rahoituksen hankintaan. Kaupallistamisen osaamiseni kattaa sähköistyksen, robotiikan, kiertotalouden ja digitalisaation, yhdistäen innovatiivisen tutkimuksen ja käytännön vaikutukset.
Sofia Ramos
Sofia (KTM) työskentelee TKI-asiantuntijana ja on erikoistunut innovaatioiden kaupallistamiseen ja yrittäjyyteen. Hänellä on aikaisempaa kokemusta korkean teknologian innovaatioista ja liiketoiminnan kehittämisestä. Sofia on kiinnostunut hankkeista, joilla on merkittävä yhteiskunnallinen ja ympäristöllinen vaikutus.
Outi-Maaria Palo-oja
Johtava asiantuntija, kauppatieteiden tohtori (KTT), tutkimusryhmän vetäjä. Outi-Maaria tutkii tutkimustulosten kaupallistamista sekä korkeakoulujen ja yritysten välistä yhteistyötä. Erityisesti hän on kiinnostunut siitä, miten ihmiset ja organisaatiot voivat tehdä yhteistyötä innovaatioprosesseissa erilaisista tavoitteista ja lähtökohdista huolimatta.
Anu Kurvinen
Lehtori, kansainvälinen liiketoiminta, KTM. Anu on kiinnostunut yritysten innovaatiotoiminnasta, tutkimustiedon hyödyntämisestä liike-elämässä, uusien kestävien teknologisten ratkaisuiden kaupallistamisesta sekä liiketoiminnan kehittämisestä erilaisissa arvoverkostoissa.
» Linkedin | ResearchGate
Julkaisut ja artikkelit
Aromaa, Eriksson, Hirvonen & Palo-oja 2024. Societal entrepreneurship and university–industry collaboration: a case study of an academic research community (pdf).
Halonen,... Forsten-Astikainen.. 2024. Mikroyritykset erikoisajassa–opit ja oivallukset koronakriisin vaikutuksista muutoskyvykkyyteen.
Heikkinen et al. 2024. Sequence analysis and process mining perspectives to goal setting: What distinguishes business students with high and low self-efficacy beliefs?
Mäkimattila, Palo-oja & Rinkinen 2024. AI: Fostering Tool or Challenging Actor for Innovation
Matrosov & Elo 2024. Material Cluster Enhancing: Role of Universities and Approaches.
Palo-oja 2024. Power dynamics in research commercialization.
Palo-oja & Juvonen 2024. Enhancing Cooperation in HEI Mergers.
Väisänen 2024. Micro-organizations balancing between the digital and human customer experience.
Projektit
INNOVATE
Projektin tavoitteena on tukea osaamisintensiivisten, uusien innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemien syntymistä ja elinkeinoelämälähtöistä osaamisen uudistumista.