Kiertotalous

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa

Kiertotalouden blogi

Kiertotalouden projektit

Kuva
LAB details technology and engineering, sustainability, blue plastic

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi

Tutkimustiimissä tutkitaan ja kehitetään kestäviä teknologioita ja prosesseja, joilla raaka-aineet pidetään kierrossa vähentäen hiilijalanjälkeä yhteiskunnan eri tasoilla.

Esimerkkejä projekteista

Blog liftup

Sustainability – LAB Focus

Tapahtumakärry edustaa jakamistalouteen perustuvaa uutta liiketoimintaa

LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston Maallemuuttajat 2030 -hankkeessa on aloitettu uusi jakamistalouden palvelu, tapahtumakärry. Tapahtumakärry on vuokrattava peräkärry, joka sisältää perustarvikkeet tapahtuman järjestämiseen; teltan, grillin, äänentoistolaitteet, liikenteenohjausvälineitä, mainostelineen ja ensisammutusvälineet. Kärryn sisältöä päivitetään toiminnan vakiintuessa ja asiakaskokemusten myötä. Maallemuuttajat 2030 -hankkeen tavoitteena on aloittaa kolme jakamis- tai palvelutalouden kokeilua Päijät-Hämeessä. Vuonna 2020 aloitettiin Asikkalan kirjastossa tavaralainaamotoiminta ja […] The post Tapahtumakärry edustaa jakamistalouteen perustuvaa uutta liiketoimintaa appeared first on LAB Focus.

Askeleita uusiutuvan energian edistämisessä

Vähähiiliseen talouteen siirtymisessä on pakollista ottaa käyttöön käytänteitä, jotka tukisivat paremmin investointeja, joilla lisätään uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian osuutta ja parannetaan energiatehokkuutta. Maakunnilla on oma roolinsa tässä siirtymässä. Päijät-Hämeen alueella on Interreg Europen rahoittama hanke, Teollisuuden uusiutuvien energialähteiden käytänteet RESINDUSTRY – (Policies for Renewable Energy Sources in Industry), joka auttaa yhdessä paikallisten sidosryhmien kanssa […] The post Askeleita uusiutuvan energian edistämisessä appeared first on LAB Focus.

Huomioita pohjarakentamisen hiilijalanjälkeen – uuden laskentatyökalun kehittäminen

Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat yli kolmanneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä (Rakennusteollisuus 2021). Ympäristöministeriö on kehittänyt uusien rakennusten hiilijalanjäljen laskentatyökalua, joka ollaan ottamassa käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Tähän asti hiilijalanjälkilaskennassa on kuitenkin keskitytty lähinnä maanpinnan yläpuolella tapahtuvaan rakentamiseen ja sen aiheuttamiin päästöihin, vaikka myös pohjarakentaminen aiheuttaa päästöjä. Rakennuspaikalla on väliä Kaupungistumisen ja rakentamisen tiivistymisen myötä rakennuspaikoiksi valitaan rakennettavuudeltaan […] The post Huomioita pohjarakentamisen hiilijalanjälkeen – uuden laskentatyökalun kehittäminen appeared first on LAB Focus.