Kiertotalous

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa

Lue blogia

Lue blogikirjoituksiamme kiertotalouden aiheista. 

Projektit

Kiertotalousaiheiset projektit 

Tilaa uutiskirje

Tilaa LAB kiertotalouden viimeisimmät kuulumiset sähköpostiisi. 

Esimerkkejä projekteista

Sustainability Archives - LAB Focus

Puun kamppailu bakteereja vastaan

Viimeaikaisissa tutkimuksissa (mm. Seppä 2020 ja Vainio-Kaila 2017) on havaittu, että puulla on antibakteerinen eli bakteereita tuhoava tai niiden lisääntymistä estävä vaikutus. Erityisesti mäntypuulla on tämä ominaisuus. Puun käsittely kuitenkin huonontaa puun hyviä, antibakteerisia ominaisuuksia. Puun antibakteeriselle vaikutukselle on yritetty löytää selitystä. Puun uuteaineista, ligniinistä ja puun VOC-yhdisteistä on kaikista tutkittaessa erikseen löytynyt antibakteerisia ominaisuuksia, […] The post Puun kamppailu bakteereja vastaan appeared first on LAB Focus.

Vastuullista muotia vai harhaanjohtavaa viherpesumarkkinointia?

Tekstiili- ja vaateteollisuus on globaalisti yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista. Päästöjä syntyy materiaalien tuotannossa sekä tuotteiden valmistuksessa ja kuljetuksessa. Prosessit kuluttavat runsaasti vettä, kemikaaleja, energiaa ja uusiutumattomia luonnonvaroja. Viimeisen 15 vuoden aikana vaatteiden tuotanto on kaksinkertaistunut, ja samaan aikaan vaatteen keskimääräinen käyttöikä on lyhentynyt noin 36 %. (Suomen tekstiili & muoti 2022.) Vastuullisuudesta puhutaan nykypäivänä paljon, […] The post Vastuullista muotia vai harhaanjohtavaa viherpesumarkkinointia? appeared first on LAB Focus.

Hiukka koirankarvasta ja sivutuotelainsäädännöstä

Materiaalien kehittämisessä täytyy ottaa huomioon niitä koskeva lainsäädäntö. EU:n sivutuotelainsäädäntö ohjaa eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä (EU 2011). Suomessa säädöksen noudattamista valvoo Ruokavirasto. Ruokaviraston ohjeistus koirankarvan ja lampaanvillan käytölle Hiukka-hankkeen tuotekehitysprojekteissa oli loppuvuodesta 2021, ettei koirankarvaa saa käyttää. Koirankarva kuului sivutuoteluokkaan 1, jonka vuoksi se tuli hävittää polttamalla. Lampaanvillaa on mahdollista käyttää, […] The post Hiukka koirankarvasta ja sivutuotelainsäädännöstä appeared first on LAB Focus.