Kiertotalous

Kestävä materiaalien kierto 

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. 

  • Bioperäiset materiaalikierrot​
  • Tekniset materiaalikierrot​
  • Hiilineutraali yhdyskunta​
  • Kestävät yhteisöt

Lue blogia

Lue blogikirjoituksiamme kiertotalouden aiheista. 

Projektit

Kiertotalousaiheiset projektit 

Tilaa uutiskirje

Tilaa LAB kiertotalouden viimeisimmät kuulumiset sähköpostiisi. 

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimissä tutkitaan ja kehitetään kestäviä teknologioita ja prosesseja, joilla raaka-aineet pidetään kierrossa vähentäen hiilijalanjälkeä yhteiskunnan eri tasoilla. 

Kiertotalouslaboratorio

Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Esimerkkejä projekteista

Sustainability Archives - LAB Focus

Kylätalkoot-hankkeessa oivallettiin asukasyhdistysten potentiaali

Vuonna 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti käynnisti innovaatiokilpailun, jossa etsittiin ideoita erilaisiin kehityshaasteisiin. Kaksi LAB-ammattikorkeakoulun kasvattia – energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelija ja sosiaali- ja terveysalan YAMK-opiskelija – yhdistivät tietotaitonsa, kääräisivät hihansa ja naputtelivat ideansa hakemuslomakkeeseen. Yllätys olikin suuri, kun Kylätalkoot-hankeidea valittiin voittajaksi Sitowisen asettamassa haasteessa ”Miten kaupunkilaisten osallistamista asuinalueiden kehittämiseen voidaan edistää?” Matalan kynnyksen mahdollisuuksia asukkaille […] The post Kylätalkoot-hankkeessa oivallettiin asukasyhdistysten potentiaali appeared first on LAB Focus.

Lämpöarvon määritys pommikalorimetrillä

Pommikalorimetri on laite, millä voidaan määrittää eri aineiden palamislämpötiloja vakiotilavuudessa. Poltettava aine palaa kammiossa ja luovuttaa lämpöenergiaa palamisastian ympärillä olevaan veteen, joka toimii prosessin väliaineena. Palamislämpö voidaan laskea veden lämpötilan muutoksesta poltetulle aineelle massayksikköä kohti. (Kuusisto 2009, 20) Palamislämpö, joka tunnetaan myös toisella nimellä lämpöarvona, kertoo kuinka paljon tietty massa, jotain tunnettua ainetta vapauttaa lämpöenergiaa […] The post Lämpöarvon määritys pommikalorimetrillä appeared first on LAB Focus.

Kohdennetuin keinoin kohti kestävää liikkumista

Ajattele, että asuisit kasvihuoneessa, jota itse lämmität mukavaksi asua. Olet varustanut huoneesi kaikilla mukavuuksilla. Mutta, sisäilma lämpenikin vähän liikaa ja elo alkaa olla tukalaa. Ehkä huomaat ikäviä vaikutuksia, joita lämpenemisestä seuraa. Et kuitenkaan voi avata ikkunaa ja päästää lämmintä ilmaa pois. Et myöskään pysty kääntämään lämmitintä pois päältä. Täytyy alkaa sopeutumaan muuttuneeseen sisäilmaan ja sen […] The post Kohdennetuin keinoin kohti kestävää liikkumista appeared first on LAB Focus.