Kiertotalous

Kiertotalouden ratkaisut

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. 

  • Bioperäiset materiaalikierrot​
  • Tekniset materiaalikierrot​
  • Hiilineutraali yhdyskunta​
  • Kestävät yhteisöt

Lue blogia

Lue blogikirjoituksiamme kiertotalouden aiheista. 

Projektit

Kiertotalousaiheiset projektit 

Tilaa uutiskirje

Tilaa LAB kiertotalouden viimeisimmät kuulumiset sähköpostiisi. 

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimissä tutkitaan ja kehitetään kestäviä teknologioita ja prosesseja, joilla raaka-aineet pidetään kierrossa vähentäen hiilijalanjälkeä yhteiskunnan eri tasoilla. 

Kiertotalouslaboratorio

Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Esimerkkejä projekteista

Circular Economy Archives - LAB Focus

Pelletöinnillä pienemmät hiukkaspäästöt

LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouslaboratorion uusin vahvistus teollisuuden ja maatalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen on Wiesenfieldin PM2000- pelletöintilaite. Pelletöintilaitteen syötemateriaaleiksi sopivat muun muassa eri puulajien sahanpurut ja lastut sekä muut biomassat (Expondo 2023). Pelletöintiprosessi Pelletin puristus eli pelletöinti tarkoittaa sitä, että syötemateriaali puristetaan matriisin (kts. kuva 2.) läpi pakottamalla. Matriisin jälkeen leikkuuterä katkaisee pelletin halutun mittaiseksi, jonka jälkeen valmiit pelletit […] The post Pelletöinnillä pienemmät hiukkaspäästöt appeared first on LAB Focus.

Asiakas voi vaatia EU-direktiivin mukaista toimintaa

Corporate Sustainability Reporting Directive on yritysten vastuullisuusraportointidirektiivi, joka vaatii yhä pienemmiltä yrityksiltä panostusta raportointiin (Directive 2022/2464/EU of The European Parliament and of The Council). EU-direktiivi tuli voimaan tammikuussa 2023, ja sen käyttöönotto kansallisesti toteutetaan kirjanpitolakia ja tilintarkastuslakia täydentämällä (Työ- ja elinkeinoministeriö 2022). Taloudellinen raportointi on tuttua yrityksille. Muista kuin taloudellisista tiedoista raportointi vaadittiin Non Financial […] The post Asiakas voi vaatia EU-direktiivin mukaista toimintaa appeared first on LAB Focus.

Yhteistyöllä kohti kestävämpää moottoriteknologiaa

LAB-ammattikorkeakoulu (LAB) ja Lappeenrannan-Lahden Teknillinen yliopisto (LUT) ovat yhteisvoimin kehittäneet aksiaalisesti laminoidun synkronireluktanssikoneen (ALASynRM) roottorirakennetta, tavoitteenaan tehdä siitä entistä soveltuvampi kaupallisiin sovelluksiin. Tutkimus vastaa tarpeeseen kehittää sähkömoottoreita, jotka toimivat korkealla hyötysuhteella ilman harvinaisia maametalleja tai monimutkaisia roottorirakenteita (Tervola 2023). Roottori on pyörivien sähkökoneiden toinen pääkomponenteista, joka moottorikäytössä luo mekaanista energiaa roottoriin kohdistetun magneettikentän vaikutuksesta. Kasvanut […] The post Yhteistyöllä kohti kestävämpää moottoriteknologiaa appeared first on LAB Focus.