Kiertotalous

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa

Kiertotalouden blogi

Kiertotalouden projektit

Esimerkkejä projekteista

Ota yhteyttä

Kati Manskinen
TKI-johtaja
kati [dot] manskinenatlab [dot] fi
Blog liftup

Sustainability – LAB Focus

Kustannusvertailun havainnollistaminen Sankey-kaavion avulla

Sankey-kaavio soveltuu hyvin energiataseiden sekä materiaalivirtojen visualisointiin. Kaaviossa nuolten leveys merkitsee virtauksen suuruutta ja huomio kohdistuu leveimpiin nuoliin. (ifu Hamburg GmbH 2020.) Materiaalikatselmuksissa prosessiin liittyvät materiaali- ja kustannusvirrat esitetään visuaalisesti Sankey-kaavion avulla (Motiva 2019). Tehdessäni sMARTTA -projektissa materiaalikatselmusta eräälle yritykselle havaitsin, että Sankey-kaavio on myös loistava tapa visualisoida kustannusvaihtoehtoja.   Kustannusvertailun visualisointi  Materiaalikatselmuskohteessa oli tarve selvittää, […] The post Kustannusvertailun havainnollistaminen Sankey-kaavion avulla appeared first on LAB Focus.

Kokemuksia rakennustuotteen ympäristöselosteen tekemisestä yritykselle

Nykyään hankintojen kilpailutuksessa pyritään yhä useammin ottamaan huomioon myös ympäristöasiat. Yritys voi todistaa oman tuotteensa ympäristöjalanjäljen ympäristöselosteella. Rakennustuotteiden ympäristöseloste pohjautuu ISO-15804 standardin mukaiseen elinkaarimallinnukseen (LCA)(SFS-EN 15804: 2012+ A:2019 2019). Jos ympäristöselostetta halutaan käyttää myös kuluttajaviestinnässä, tulee sen olla kolmannen osapuolen verifioima. Rakennustuotteiden ympäristöselosteet verifioi Rakennustietosäätiö. (Rakennustietosäätiö 2020.)  Käytännön toteutus ja yhteistyö  Ympäristöselosteen tekeminen yritykselle on […] The post Kokemuksia rakennustuotteen ympäristöselosteen tekemisestä yritykselle appeared first on LAB Focus.

Paikkatietokyselyllä kerättiin kylien asukkaiden kokemuksellista tietoa

Loviisan kaupungin alueella kerättiin talvella 2019–2020 monipuolinen paikkatietoaineisto, joka koskee Loviisan kylien asukkaiden näkemyksiä kotikylänsä tai entisen kotikylänsä kehityksestä. Aineistoa käytettiin tutkimusaineistona opinnäytetyössä, jonka tavoitteena oli selvittää, millaisia maankäytön ohjauskeinoja Loviisan kaupungin eri kyläalueilla on tarkoituksenmukaista käyttää. (Leikas 2020, 12.)  Kylien kaupunki Loviisa  Nykyinen Loviisan kaupunki on muodostunut kuntaliitoksella vuonna 2010. Tuolloin Loviisan maapinta-ala kasvoi […] The post Paikkatietokyselyllä kerättiin kylien asukkaiden kokemuksellista tietoa appeared first on LAB Focus.