Kiertotalous

Kestävä materiaalien kierto 

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. 

  • Bioperäiset materiaalikierrot​
  • Tekniset materiaalikierrot​
  • Hiilineutraali yhdyskunta​
  • Kestävät yhteisöt

Lue blogia

Lue blogikirjoituksiamme kiertotalouden aiheista. 

Projektit

Kiertotalousaiheiset projektit 

Tilaa uutiskirje

Tilaa LAB kiertotalouden viimeisimmät kuulumiset sähköpostiisi. 

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimissä tutkitaan ja kehitetään kestäviä teknologioita ja prosesseja, joilla raaka-aineet pidetään kierrossa vähentäen hiilijalanjälkeä yhteiskunnan eri tasoilla. 

Kiertotalouslaboratorio

Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Esimerkkejä projekteista

Sustainability Archives - LAB Focus

Ilmastonmuutos vaikuttaa kuntien hulevesien hallintaan

Ilmastonmuutoksen kiihtyessä sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet, lisääntyvät. Lisääntyvät sademäärät ja erityisesti niiden intensiteetti tulee huomioida varsinkin kaupunkialueilla, missä veden luonnollinen imeytyminen maaperään on vähäistä läpäisemättömien pintojen, kuten asfaltoinnin vuoksi. (Kuntaliitto 2012, 18–19.) Kuntien tulee varautua jatkossa entistä paremmin hulevesien hallitsemiseen, jotta ihmiselle, infrastruktuurille ja ympäristölle aiheutuvat haitat saadaan minimoitua. Hulevesiä voidaan hallinta muun muassa pienentämällä […] The post Ilmastonmuutos vaikuttaa kuntien hulevesien hallintaan appeared first on LAB Focus.

Karttapalvelu helpottamaan kiertotalouden palvelujen löytämistä

Kiertotalous on nykyisyyttä ja etenkin tulevaisuutta. Nykyisellään ylikulutamme luonnonvaroja kiihtyvällä tahdilla. Yksi apu tähän ongelmaan on kiertotalouden toteuttaminen. Mikä olisikaan helpompi tapa huolehtia omalla kohdalla kiertotalouden toteuttamisesta kuin etsiä ajantasaisesta karttapalvelusta itselle sopivat kiertotalouden palvelut? Mitä ovat kiertotalouden palvelut? Kiertotaloudella tarkoitetaan, että olemassa oleva tavara pysyisi käytössä mahdollisimman pitkään, sekä sitä että tuotteiden valmistuksessa käytettäisiin […] The post Karttapalvelu helpottamaan kiertotalouden palvelujen löytämistä appeared first on LAB Focus.

Biojätteen hyödyntämisessä on potentiaalia

Biojätteen lajittelu nähdään usein sotkuisena ja tarpeettomana, jos oman talouden biojätemäärä on alhainen. Lajittelu on kuitenkin hyödyllistä sekä yksilön että kaupunkiyhteisön näkökulmasta. Oikeaoppinen lajittelu ja tehokas hyödyntäminen on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Syke julkaisi vuonna 2020 seurantatietoja, jonka mukaan kotitalouksien biojätteen kierrätysaste ei nouse riittävän nopeasti, jotta Suomi saavuttaisi EU:n asettaman tavoitteen (Suomen ympäristökeskus 2020). Biojäte […] The post Biojätteen hyödyntämisessä on potentiaalia appeared first on LAB Focus.