Kiertotalous

Kestävä materiaalien kierto 

Kuva
 Three bins full of cardboard waste

Mahdollistamme yhdessä muiden kanssa yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. 

  • Bioperäiset materiaalikierrot​
  • Tekniset materiaalikierrot​
  • Hiilineutraali yhdyskunta​
  • Kestävät yhteisöt

Lue blogia

Lue blogikirjoituksiamme kiertotalouden aiheista. 

Projektit

Kiertotalousaiheiset projektit 

Tilaa uutiskirje

Tilaa LAB kiertotalouden viimeisimmät kuulumiset sähköpostiisi. 

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimi

Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimissä tutkitaan ja kehitetään kestäviä teknologioita ja prosesseja, joilla raaka-aineet pidetään kierrossa vähentäen hiilijalanjälkeä yhteiskunnan eri tasoilla. 

Kiertotalouslaboratorio

Lahden kampukselle on valmistunut huipputason kiertotalouslaboratorio. Uusi toimintaympäristö tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset tutkimus- ja testaustilat sekä asiantuntijapalvelut myös yritysten käyttöön.

Esimerkkejä projekteista

Sustainability Archives - LAB Focus

Vakiopaineventtiili vedenkulutuksen alentajana

Suomessa talousvedestä ei ole pulaa. Miksi haluaisimme säästää sitä? Lämpimän veden tuotanto kiinteistössä kuluttaa energiaa. Vakiopaineventtiili on eräs keino vedenkulutuksen vähentämiseksi. Lisäksi se nostaa käyttövesiputkiston elinikää. Käyttöveden kulutus kiinteistöissä Lämpimän käyttöveden oikea lämpötila on vesijohtoverkossa 50–55 °C ja varaajassa 55–65 °C. Suihku- tai keittiöhanassa taloudellinen virtaama on 12 l/min ja pesuallashanassa 6 l/min. Kannattaa suosia […] The post Vakiopaineventtiili vedenkulutuksen alentajana appeared first on LAB Focus.

Rakennustuotteiden ympäristöselosteet tuovat uuden osaamishaasteen

Rakennustuotteet ovat isossa roolissa rakentamisen päästöjen vähentämisessä, kun Suomi pyrkii kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Rakennettuun ympäristö tuottaa noin 30 % päästöistämme ja rakennustuotteiden osuus on siitä noin 20 %. Kun energian päästöt ovat laskusuunnassa, rakennusmateriaalien suhteellinen osuus puolestaan kasvaa. Rakennustuotteiden ympäristöseloste EPD on hyvä työkalu ilmastovaikutusdatan tuottamisessa (Rakennusteollisuus 2022). Rakennustuotteiden päästöt muodostuvat moninaisista toiminnoista, kuten […] The post Rakennustuotteiden ympäristöselosteet tuovat uuden osaamishaasteen appeared first on LAB Focus.

Työmatkan ei tarvitse olla pelkkä pakollinen paha

Asenteiden ja mahdollisen asennemuutoksen vaikutus on noussut esiin kestävää työmatkaliikkumista pilotoivassa PPBP-hankkeessa (LAB 2022). Nykyaikainen hektinen elämäntyyli on luonut toimintamallin, jossa aikataulutetaan lähes kaikki tekeminen arjesta vapaa-aikaan. Näin ollen jopa liikuntasuoritukset aikataulutetaan. Arki pyörii rutiininomaisesti; töihin lähdetään, töistä tullaan ja työmatkat vain suoritetaan. Entäpä jos voisimme muuttaa asetuksiamme ja mieltää työmatkan ajanhukasta tehokkaaksi ajankäytöksi? Ihmisen […] The post Työmatkan ei tarvitse olla pelkkä pakollinen paha appeared first on LAB Focus.