Oman yrityskonseptin kehittäminen innosti jatkamaan YAMK-tutkinnon parissa

Kuva
Marjut Uotila, vaatesuunnittelija
Vaatesuunnittelija, yrittäjä ja Muotoiluinstituutista aikoinaan valmistunut Marjut Uotila päätti jatkaa opintojaan YAMK-tutkinnon parissa. Muoti- ja vaatetusalan jatkuva murros ajoi naisen miettimään oman osaamisen kehittämistä ja sitä, miten muutokseen kannattaa vastata.

Marjutilla on oma yritys, Dusty, jonka hän perusti 18 vuotta sitten valmistuttuaan Muotoiluinstituutista. Nainen on siis toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä ja suunnittelijana heti valmistumisensa jälkeen. Marjutille vaatesuunnittelu on ollut jo lapsesta asti se oma juttu – uravalinnasta ei koskaan ollut epäilystäkään.

”En osannut valmistumiseni jälkeen pelätä yrittäjyyttä ja koulussa siihen myös kannustettiin. Aloittaessani oli tärkeää miettiä, miten myyn freelance-osaamistani oman Dusty-malliston lisäksi. Ensimmäinen Dusty-mallistonihan syntyi siis opinnäytetyönä. Aika mielettömiä asioita olen päässyt tekemään, kun katsoo menneitä vuosia.”

Uotila opiskelee tällä hetkellä LAB-ammattikorkeakoulussa Muotoilu- ja media-alan uudistava osaaminen -koulutuksessa, ja ylempi AMK-tutkinto on pian opinnäytetyötä vaille valmis. Marjut suosittelee YAMK-tutkintoa aivan kaikille, ketä muotoilu kiinnostaa. Työn ja opinnot vaatesuunnittelija on pystynyt yhdistämään omien sanojensa mukaan valtavan hyvin. Opiskelu on tuonut myös uusia verkostoja, sillä naisen yritys valittiin juuri mukaan myös KISU – Tuotesuunnittelulla pitkää ikää ja kierrätettävyyttä -hankkeeseen.

”YAMK-tutkinto on ollut ehdottomasti eteenpäin vievä askel. Lisäksi hankkeen kautta saan lisäboostia kiertotalouden hyödyntämiseen vaatteita suunnitellessani. Se edistää varmasti koko konseptini kehittämistä.”

Toiveena uudenlainen vaatelainaamo

Marjut yhdisti opinnäytetyönsä omaan ajankohtaiseen projektiinsa, Value of Clothing -muotitaideteokseen. ”Teoksen avulla olen voinut tehdä kokeiluja, joista saan materiaalia YAMK-opinnäytetyöhöni. Mietin siinä toisenlaista liiketoimintamallia omaan bisnekseen ja siihen osittain liittyy myös lainapalvelu. Esimerkiksi Dustyn vaatteet ovat elämyksellisiä ja ihmiset ilmaisevat itseään niiden kautta. Pohdinkin työssäni, saako lainavaatteisiin, joiden avulla ilmaistaan itseään, samanlaista suhdetta kuin omistusvaatteeseen.”

Marjut Uotilan osallistava muotitaideteos on tällä hetkellä esillä LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen LUJA-galleriassa. Teos julkistettiin ensimmäistä kertaa Helsinki Design Week -tapahtumassa syksyllä 2019, jonka jälkeen se oli hetken myös Tampereella. Value of Clothing -teokseen kuuluu kymmenen puettavaa ja käytettävää vaateveistosta, joita kuka tahansa voi lainata päiväksi käyttöönsä veloituksetta, ja kukin vaateveistos käsittelee vaatteen arvoa eri näkökulmista. Muotitaideteos noteerattiin positiivisesti Design Weekin aikana – niin positiivisesti, että välillä jopa kaikki vaateveistokset olivat lainassa.

”Design Weekin aikana oli kaikenlaista ohjelmaa, minne ihmiset pystyivät pukeutumaan arjesta poikkeaviin asuihin. Oli myös hauska huomata, miten yllättyneitä ihmiset olivat kaikille avoimesta lainausmahdollisuudesta. Oli tarkoituskin, ettei se ole vain näyttely jossain tilassa, vaan vaatteet olisivat esillä tavallisten ihmisten päällä ympäri Design Weekiä. Myös monet ulkomaalaiset kävivät tutustumassa teokseen ja heiltä sai uudenlaisia ajatuksia sekä näkökulmia. Suomalaisilla on kuitenkin omanlaisensa käsitys vaatteista – jos ajattelee vaikkapa italialaista näyttelyvierasta, niin heillehän on itsestäänselvyys, että laatuvaatteeseen panostetaan ja se kestää vuosikaudet.”

Idea osallistavaan muotitaideteokseen lähti jatkuvasta muutoksesta muotialalla, mikä vaatii kipeästi uusia ajatusmalleja. Muotialan vastuullisuudesta puhutaan paljon, mutta siitä puhutaan lähes aina negatiivisuuden kautta. Teoksellaan Marjut halusi inspiroida vastuullisuuteen myönteisellä lähestymisellä.

”Vastuullisuuteen vaikuttavia asioita on valtavasti ja ihmiset ovat jopa ahdistuneita sen takia, ja helposti tulee fiilis, ettei voi tehdä mitään. Sen takia valitsin teoksen kärjeksi arvon, sillä se on helposti käsitettävä ja hyvin rajattu, mutta kuitenkin vaikuttaa kaikkeen. Jos ihmiset miettisivät enemmän vaatteen arvoa, niin kertakäyttöinen pikamuotikulttuuri ei olisi mahdollista. Jos vaatetta arvostaa, niin siitä on myös valmis maksamaan sen verran, että se pystytään tuottamaan vastuullisesti. Lisäksi, kun vaatteesta on x-määrän maksanut, niin sitä myös käyttää kestävästi eli pitää vaatteesta parempaa huolta.”

Uotila kertoo Suomessa olevan jo jonkin verran vaatelainaamoja ja niiden vähitellen lisääntyessä ihmiset käsittävät lainausmahdollisuuden vaihtoehdoksi muidenkin vaatteiden, kuin juhlapukujen kohdalla. Marjut haluaisi kehittää vaatelainaamokonseptia vastuullisemmaksi, sillä kaikkia lainattavia vaatteita ei ole suunniteltu lainattavaksi – näin ollen vaate ei myöskään kestä kauaa.

”Haluaisin lainattavien vaatteiden olevan ikään kuin taideteoksia, joita on mahdollista lainata hetkellisesti. Monet vaatelainaamot toimivat jäsenyysperiaatteella, eli haet sieltä kerran kuussa satsin vaatteita ja palautat ne. Kyseisestä toimintamallista jää puuttumaan kuitenkin se suhde, että oikeasti halutaan jokin tietty vaate. Lainaus on siinä tapauksessa ainoastaan kuluttamista ja sitä tehdään kuluttamisen vuoksi. Haluan kehittää lainauspalvelua siihen suuntaan, että jokaisella vaatteella olisi oma tarinansa. Vaatteen historia olisi nähtävissä, missä esimerkiksi jokin vaate on jo käynyt ja jokainen lainaaja tulisi näin osaksi vaatteen tarinaa.”

Marjut Uotila – Value of Clothing

Marjut Uotilan Value of Clothing -muotitaideteos on esillä LABin Lahden kampuksen LUJA-galleriassa 19.3.2020 saakka, jonka jälkeen teos siirtyy Kuopioon ja lainausmahdollisuus jatkuu ainakin kevääseen 2020 saakka.

» www.dusty.fi

» www.instagram.com/dusty.marjutuotila

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva: Oona Rouhiainen

Kulttuuriala (ylempi AMK), muotoilu- ja media-alan uudistava osaaminen

Koulutus mahdollistaa luovan alan ammattilaisille esimerkiksi uusien urapolkujen etsimisen muuttuvassa työelämässä. 

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti