”Muotoiluinstituutti on paljon muutakin kuin koulu”

Kuva
Mirka Uunimäki
Muoti, kestävä kehitys, kiertotalous, vastuullinen tuotanto ja -kuluttaminen ovat teemoja, joita tarkastellaan LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun koulutuksessa.

Puettavaa muotoilua opiskelevalle Mirka Uunimäelle oli selvää jo nuorena, että jonain päivänä hän haluaisi työskennellä muodin parissa. ”Vaikka olen nuoresta jo tiennyt haluavani työskennellä muodin parissa, oli Muotoiluinstituuttiin hakeminen kiinni myös onnekkaista sattumista. Onneksi sain kuulla Muotsikasta paljon positiivista ja pienen tutkimuksen jälkeen tiesin haluavani tähän kouluun.”

Opintojen luonne yllätti Mirkan positiivisesti, kun opinnot osoittautuivatkin oletettua laaja-alaisemmin koko muotoilun kentän kattaviksi. Ensimmäinen opiskeluvuosi oli hyvin teoriapainotteinen, mutta opintojen edetessä myös käsillä tekeminen on lisääntynyt.

”Puettavan muotoilun opiskelu painottuu suunnittelutyöhön, alan perusteelliseen tuntemukseen sekä kestävän suunnittelun teemoihin mielestäni enemmän kuin varsinaiseen ompeluun ja käsityöhön. Toki omat kiinnostuksen kohteeni ja urasuunnitelmani vaikuttavat opintojen rakenteeseen esimerkiksi vapaasti valittavien opintojaksojen osalta.”

”Vaateteollisuuden ympäristövaikutusten kauheus herätti minussa eräänlaisen maailmanpelastusvietin”

Tärkeitä ja suurimpia vaikuttavia teemoja koko muotoilun kentällä ovat tällä hetkellä ekologisuus ja kiertotalous. Maailma ei kestä nykyistä kulutustahtia, mutta Mirkan mukaan tähän voi jokainen suunnittelija osaltaan vaikuttaa huomattavasti. Lisäksi puettavan muotoilun kenttää muuttavat jatkuvasti kehittyvät puettavat teknologiat sekä innovatiiviset uudet materiaalit.

”Opiskelemaan hakiessani olin tavoitteineni hieman hukassa. Koulussa huomasin intohimoni olevan kuitenkin ekologisessa suunnittelussa ja kiertotaloudessa. Suomeksi sanottuna, vaateteollisuuden ympäristövaikutusten kauheus herätti minussa eräänlaisen maailmanpelastusvietin, ja haluan olla kehittämässä vaateteollisuutta parempaan suuntaan.”

Mirkan tavoitteena olisikin valmistumisen jälkeen jatkaa opintoja ekologisen suunnittelun parissa, mahdollisesti jopa ulkomailla.

Koulutuksen myötä löytyi fokus omaan tekemiseen

Parasta opinnoissa ovat Mirkan mielestä olleet muut opiskelijat ja opettajat. Muotoiluinstituutissa on naisen mukaan upea variaatio erilaisia ihmisiä ja osaamista, ja oppia on kertynyt luentojen lisäksi lähes yhtä paljon muiden opiskelijoiden kanssa käydyistä keskusteluista. ”Oli ihana löytää porukka saman henkisiä ihmisiä, jotka inspiroivat joka päivä. Muotoiluinstituutti on paljon muutakin kuin koulu, se on henki. Muotsikan henki.”

Opintojen aikana on ollut myös monia hyviä mahdollisuuksia jalkautua työelämään. Monenlaisten yritysyhteistöiden kautta on voinut tutustua laajalla skaalalla alan eri tekijöihin. ”Moni yhteistyöprojekti on ollut yritykselle toteuttavaa suunnittelua. Kunhan pitää mielen avoimena ja suunsa auki, mahdollisuuksia kyllä löytyy. Konkreettisimmin tämä onnistuu laajassa työharjoittelussa, jonka voi suorittaa itseään kiinnostavissa ja omaa uraa edistävissä yrityksissä, ja näin voi saada arvokkaita kontakteja.”

Nuori muotoilijanalku kokee saaneensa jo muutaman vuoden opiskelun jälkeen laajan ja ajankohtaisen käsityksen vaateteollisuudesta, etenkin suunnittelijan näkökulmasta. ”Ymmärrykseni vaateteollisuuden ongelmakohdista ja haasteista on kasvanut. Osaan hallita monia alalla käytettyjä ohjelmistoja sekä tiedostan suunnitteluprosessin eri vaiheet. Tärkeintä ennen kaikkea on se, että löysin opintojen ansiosta intohimoni.”

Mirka suosittelee Muotoiluinstituuttia ja puettavan muotoilun koulutusta jokaiselle, jota kiinnostaa vaatesuunnittelu kestävästi. ”Pieni hukassa olo opiskeluiden alkutaipaleella ei haittaa, sillä opintojen aikana voi ottaa myös muiden muotoilun alan koulutuksien kursseja ja kokeilla jotain uutta. Meiltä valmistuu osaajia alan moniin työtehtäviin ja erilaisuus on valttia. Kunhan on valmis tekemään töitä, opinnoista saa valtavasti irti.”

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva: Oona Rouhiainen

Puettavien tuotteiden muotoilijaksi

Puettavaa muotoilua opiskelleena muotoilijana olet muoti- ja vaatetusteollisuuden ammattilainen. Osaat suunnitella ja kehittää kaupallisesti, funktionaalisesti, eettisesti ja ekologisesti korkeatasoisia mallistokonsepteja sekä tuotteita.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti