Miten aloittaa opinnäytetyön kirjoittaminen?

Kuva
Laptop on table study from home.
Sanan ”opinnäytetyö” kuuleminen saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä, jos urakka on itsellä kesken tai vasta edessä. Aloittaminen voi tuntua ylivoimaiselta, ja projektiin tarttuminen on vaikeaa, koska se vaikuttaa isolta ja monimutkaiselta. Miten siis aloittaa opinnäytetyö? Millainen on hyvä opinnäytetyö ja kuinka kauan sen tekeminen kestää?

Jos aihe on sinulle ajankohtainen ja olet vältellyt ja venyttänyt opinnäytetyön kirjoittamista, ota tämä merkkinä ryhtyä toimeen. Tee jokin pieni asia opinnäytetyösi eteen tänään!

Ensimmäiseksi on hyvä todeta ääneen, että opinnäytetyön kirjoittaminen saattaa herättää paljon epäonnistumisen pelkoa ja epävarmuutta – sellaista meille tuntemattomat ja vieraat asiat usein aiheuttavat. Älä siis usko kaikkia ajatuksia, joita mielesi yrittää sinulle totena vakuuttaa. Muista, että todella moni muukin samassa tilanteessa oleva ja samoja ajatuksia läpikäyvä opiskelija on suoriutunut opinnäytetyön kirjoittamisesta. Todennäköisyydet ovat siis puolellasi! 

Mikä on opinnäytetyö ja mitä siihen kuuluu?

Opinnäytetyö on opintokokonaisuus, joka toteutetaan AMK- ja YAMK-opintojen lopuksi. AMK-opiskelijan opinnäytetyön laajuus on 15 opintopistettä ja YAMK-opiskelijan 30 opintopistettä.

Opinnäytetyön avulla opiskelija kehittää tietojaan ja taitojaan opiskelemaansa koulutusalaan liittyvän aiheen parissa sekä osoittaa asiantuntijuuttaan ja valmiuksiaan soveltaa osaamistaan käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyöstä laaditaan kirjallinen raportti ja valmiit opinnäytetyöt julkaistaan Theseus-verkkokirjastopalvelussa. 

Mistä lähden liikkeelle opinnäytetyön kanssa?

Jotta suurelta ja epämääräiseltä tuntuva opinnäytetyö alkaisi hahmottua konkreettiseksi ajatuksissasi, on hyvä aluksi pyrkiä muodostamaan käsitys siitä, millaisia askelia on edessäpäin. 

Ensimmäinen askel on tutustua opinnäytetyöprosessin oppilaitoskohtaisiin ohjeisiin. Mitä vaiheita opinnäytetyöprosessiin kuuluu ja missä järjestyksessä ne toteutetaan? Sinun ei vielä tässä vaiheessa tarvitse osata ja ymmärtää kaikkea, vaan keskity muutamaan ensimmäiseen vaiheeseen. Mitä pidemmälle etenet, sitä paremmin ymmärryksesi kasvaa.

Opinnäytetyösi käsittelee jotakin omaan koulutusalaasi liittyvää aihetta esimerkiksi kehitys- tai projektisuunnitelman muodossa. Seuraava askel on tutustua siihen, mitä muut samaa alaa opiskelevat ovat käsitelleet opinnäytetöissään ja millaisia töitä he ovat tehneet. 

Avaa Theseus ja etsi muiden tekemiä opinnäytetöitä koulutusalan tai tarkemman aiheen perusteella. Tarkastele esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Kuinka monta sivua opinnäytetyössä on?
  • Millainen sisällysluettelo on, ja mitä asioita työssä sen perusteella käsitellään?
  • Millainen tiivistelmä on, ja mitä se kertoo työn toteutustavasta? Onko työssä tutkittu aihetta esimerkiksi kyselyiden, työpajojen tai haastattelujen avulla?
  • Miten työ jakautuu teoriaan ja toteutukseen? Kuinka paljon työssä kerrotaan teoriasta, ja kuinka suuri osa on käytännön toteutusta?

Nyt sinulla on konkreettisempi käsitys siitä, muut ovat tehneet. Jos tiedät jo oman opinnäytetyösi aiheen, tutustu erityisesti muiden töiden lähdeluetteloihin – saatat löytää sieltä erinomaisia lähteitä omaa työtäsi ajatellen.

Opinnäytetyön ohjaaja tukee kirjoittamisessa

Jokainen opiskelija saa opinnäytetyöprosessin tueksi ohjaajan, jonka kanssa suunnitellaan aikatauluja, keskustellaan aiheen rajauksesta, työn toteuttamistavoista ja vaiheiden seurannasta. 

Jos tarvitset sitovia aikatauluja tai säännöllistä tukea kirjoitustyöhön, kerro siitä ohjaajallesi. Jos tunnet epävarmuutta tai epäonnistumisen pelkoa, sano sekin ääneen. Ohjaaja pystyy tukemaan sinua parhaiten silloin, kun hän tietää tilanteesi ja tarpeesi.

Muista, että voit aina kysyä ohjaajaltasi apua ja neuvoja. Asioiden varmistaminen ei ole tyhmien kyselyä, vaan voi tuoda varmuutta tekemiseesi. Yksin asioiden kanssa jääminen on usein helpoin tapa pysäyttää kirjoittamisprosessi. Jos työsi on tällä hetkellä jumissa, ota yhteyttä ohjaajaan – hän haluaa sinun onnistuvan ja auttaa varmasti eteenpäin. 

Miten aloitan opinnäytetyön kirjoittamisen?

LAB-ammattikorkeakoulussa opinnäytetyö aloitetaan opinnäytetyösuunnitelman laatimisella. Siinä tehtäväsi on esitellä opinnäytetyön aiheesi, kertoa, millaisia asioita aiot käsitellä ja millaisin menetelmin aiot tutkia aihettasi. Suunnitelmassasi aloitat myös teoriaosuuden kirjoittamisen, mikä helpottaa varsinaisen opinnäytetyön aloittamista.

Kun siirryt varsinaisen opinnäytetyösi pariin, aloita hahmottelemalla työn sisällysluettelo. Mitä kattoteemoja työssä käsitellään? Millaisia osia tai aiheita niihin liittyy? Sisällysluettelosi muuttuu työn edetessä, mutta on helpompi lähteä liikkeelle työstämällä ensin työn ”reunapalat” paikoilleen. 

Seuraavaksi aloitat hahmottelemiesi osioiden täydentäminen. Tämä saattaa tuntua työläältä ja vaikealta, sillä on vaikea kirjoittaa uskottavasti asiasta, josta ei vielä tiedä tarpeeksi. Tämä tilanne on edessä jokaisella opinnäytetyön kirjoittajalla. 

Jotta pystyt muodostamaan järkeviä lauseita, sinun on tutustuttava aiheeseen liittyvään tietoon. Etsi ja valitse muutama aihetta käsittelevä luotettava lähde, ja lue mitä niissä kerrotaan.

Ymmärrys kasvaa työn edetessä, joten on tärkeää vain aloittaa. Hyväksy, että tekstisi tulee muuttumaan, kunhan tietosi lisääntyy. Muista myös, että opinnäytetyön kirjoittaminen on usein työlästä eikä sen tarvitsekaan olla joka hetki nautinnollista, mutta selviät siitä kyllä.

Aikataulut ja konkretia ovat parhaita ystäviäsi

Jos suunnitelmasi on esimerkiksi ”kirjoitan opinnäytetyötäni syksyn aikana” tai ”palautan opinnäytetyöni marraskuussa”, tarkenna sitä. Mitä konkreettisempi suunnitelma on, sitä todennäköisemmin toteutat sen. Epämääräistä suunnitelmaa on helppo siirtää ja vaikea toteuttaa.

Varaa kalenterista aikaa kirjoittamiselle, mutta tee se tarkemmin kuin vain merkinnällä ”kirjoita opparia”.  Saat todennäköisemmin sanoja paperille, jos varaat aikaa esimerkiksi ”hakukoneoptimoinnista kertovan osion kirjoittamiselle” tai ”työpajamuistiinpanojen purkamiselle”.

Aseta opinnäytetyön alussa itsellesi ja yhdessä ohjaajan kanssa välietappeja ja deadlineja eri vaiheille. Pakko on usein paras motivaattori, ja kun olet sopinut lähettäväsi tietyn osan kirjoittamastasi opinnäytetyöstäsi ohjaajallesi, työ tulee todennäköisemmin tehtyä.

Kun opinnäytetyössäsi on jo enemmän tekstiä, muista lukea se läpi paremman kokonaiskuvan hahmottamiseksi. Erityisen hyödyllistä on lukea omaa tekstiään ääneen – näin huomaat helpommin virheet ja epäjohdonmukaisuudet.

Tehty opinnäytetyö on täydellistäkin parempi

Opinnäyteyön kirjoittaminen on iso projekti, ja on luonnollista välillä väsyä. Ison kokonaisuuden ajatteleminen vie huomion siihen, mitä on vielä tehtävänä. Älä siis jää tuijottamaan portaikkoa, vaan keskity yhteen askelmaan kerrallaan. Tee jokin konkreettinen asia, esimerkiksi tutustu aineistoon, kirjoita yksi kappale teoriaosiota tai jäsentele tekstissä olevia otsikoita.

Vinkki: eLABista löydät LAB-ammattikorkeakoulun opintopsykologien videosarjan opinnäytetyön kirjoittajan tueksi. Videoilta löydät hyödyllisiä ajatuksia kirjoitustyön keskelle.

Lopuksi: muista, että ”tehty on täydellistäkin parempi”. Sinun ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä tai virheettömyyttä. Jos opinnäytetyötä palauttaessasi ajattelet, että olisit voinut tehdä työstäsi paremman, se voi pitää paikkansa. Teit kuitenkin olosuhteisiin nähden siinä hetkessä parhaasi, ja se riittää. Valmistujaispäivänäsi saatat jo hymyillä tälle ajatukselle ja olla ylpeä työstäsi, vaikkei siitä täydellistä tullutkaan.

Tsemppiä opinnäytetyöurakkaan – selviät siitä kyllä! 

LAB Restart – Suorita kesken jääneet opinnot loppuun

Onko opintosi jääneet kesken? LAB Restart -ohjelmassa voit suorittaa tutkintosi loppuun. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma perustuen aiempiin opintoihisi ja omiin tavoitteisiisi.