LAB kehittää puettavaa teknologiaa hyvinvoinnin tueksi

Nainen katsoo älykelloa
Värikkäitä älyrannekkeita, stressitasoa mittaavia sensoreita ja liikeanalyysipukuja – puettavat laitteet ovat nousseet keskiöön hyvinvointiteknologian kehittämisessä. LAB-ammattikorkeakoulu vie alan kehitystyötä eteenpäin yhteistyössä yritysten kanssa ja tuo uusia ratkaisuja niin työelämään kuin arkeen.

Viime vuosina kiinnostus teknologian roolista työnhyvinvoinnin tukemisessa sekä työkuormituksen arvioimisessa ja seurannassa on kasvanut. Tasaiseen tahtiin yleistyneet puettavat laitteet vastaavat kysyntään tarjoten monenlaisia mahdollisuuksia sekä työelämässä että vapaa-ajalla. 

Puettavilla laitteilla tarkoitetaan mitä vain teknologiaa, jonka käyttäjä pystyy pukemaan fyysisesti päälle. Kuluttajille suunnatuista ratkaisuista tutuimpia ovat erilaiset hyvinvointia mittaavat älyrannekkeet ja -sormukset, joiden avulla voidaan tukea fyysistä suorituskykyä ja henkistä hyvinvointia. 

"Työelämä on muuttunut valtavasti viime vuosina. Yksi näistä muutoksista on teknologian tarjoamat uudet keinot työntekijöiden hyvinvoinnin mittaamiseen ja sitä kautta kuormituksen ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi stressin ja työpaikalla liikkumisen seuranta antaa konkreettista tietoa työntekijöiden jaksamisesta", kertoo LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori Asko Kilpeläinen

Puettavat laitteet tarjoavat merkittäviä etuja kaikille ikäryhmille. Teknologian avulla esimerkiksi lapsia ja nuoria voidaan kannustaa liikkumaan enemmän, kun taas ikäihmisille se voi tarjota turvaa ja apua arjessa. 

”Nuorille on tarjolla paljon erilaisia liikuntasovelluksia, joissa pelillistäminen on suuri osa kokemusta ja tuo liikuntaan lisää hauskanpitoa. Samalla tavalla ikäihmisille voidaan kehittää sovelluksia, jotka motivoivat heitä liikkumaan enemmän ja parantavat heidän elämänlaatuaan", LABin hyvinvointiyksikön asiakkuuspäällikkönä ja TKI-asiantuntijana työskentelevä Katariina Velling sanoo.  

Innovaatioita liikeanalyysistä VR-kuntoutukseen 

Myös virtuaalitodellisuuteen (VR) sekä lisättyyn todellisuuteen (AR) pohjautuvat teknologiat tuovat uusia ulottuvuuksia hyvinvointiteknologiaan. LABilla VR-maailmaa on testattu muun muassa ikäihmisille suunnatun olkapään kuntoutuspelin kautta. 

”Pelin kautta käyttäjille käsien ja ylävartalon kuntoutusta voidaan tukea erilaisten liikeharjoitteiden avulla innostavalla tavalla. Näin kuntoutusliikkeiden suorittaminen on miellyttävää, ja niiden tapahtuminen aktiviteetin aikana jopa huomaamatonta”, Velling täsmentää.  

Lisäksi LAB kehittää teknologiaratkaisuja, joiden avulla voidaan mitata eri ammateissa tai vaikkapa urheilulajeissa tehtäviä suorituksia. Kehitystyössä hyödynnetään Scalefit-ohjelmistoa ja Movellan liikeanalyysiä, jotka mittaavat toistuvien liikkeiden aiheuttamaa tuki- ja liikuntaelimistön kuormitusta.  

Työn alla ovat muun muassa uudenlainen ergonomiavalmentaja tukemaan kehon luonnollisia työasentoja sekä virtuaalinen tekoälyvalmentaja ratsastajille. 

”Mittauksilla voidaan arvioida työn fyysistä kuormittavuutta ja havainnollistaa sen vaikutuksia jo suorituksen aikana ja heti sen jälkeen. Näin ergonomiakoulutus pystytään viemään täysin uudelle tasolle ja ennaltaehkäisemään rasituksista johtuvia vammoja”, Kilpeläinen avaa. 

Datan täysmittainen hyödyntäminen vaatii asiantuntemusta 

Sekä Kilpeläinen että Velling muistuttavat, että puettavien laitteiden tuottama hyöty ei piile ainoastaan laitteen keräämässä datassa – vaaditaan myös ymmärrystä lukea dataa. Nopeasti kehittyvä tekoäly auttaa suuren datamäärän purkamisessa, mutta datan tulkitseminen ja johtopäätösten tekeminen tarvitsee ihmisen asiantuntemusta.  

”Myös tietoturvakysymykset ovat keskeisiä. Kerätyn tiedon on oltava suojattu, ja käyttäjän on voitava itse päättää, kuka pääsee käsiksi heidän tietoihinsa”, Kilpeläinen painottaa.  

Puettavista laitteista on tällä hetkellä markkinoilla tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja monille yrityksille voi olla vaikeaa tunnistaa omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvat ratkaisut. Näiden ongelmien kanssa kamppaileville Velling haluaa antaa yhden neuvon: 

”LAB tarjoaa tukea paitsi datan tulkitsemiseen mutta myös oikeiden teknologisten ratkaisujen tunnistamiseen. Me autamme määrittelemään yrityksen tarpeisiin sopivat ratkaisut, miten tietoja hyödynnetään sekä miten kerättyjä oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Pulmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin!” hän summaa.  

 

LABin kehittämät teknologiat tukevat hyvinvointia ja kuntoutusta 
  • LAB kehittää teknologiaratkaisuja, joiden avulla voidaan mitata työn kuormittavuutta, parantaa ergonomiaa ja ennaltaehkäistä rasitusvammoja. 
  • Kehitteillä on muun muassa ergonomiavalmentaja tukemaan työskentelyasentoja sekä tekoälypohjainen virtuaalivalmentaja ratsastajille. 
  • LAB hyödyntää Scalefit-ohjelmistoa ja Movellan liikeanalyysiä tuki- ja liikuntaelimistön kuormituksen mittaamiseen. Liikeanalyysin avulla työntekijät voivat saada yksilöllistä palautetta siitä, mitä vaikutuksia töissä tehdyillä liikkeillä on pitkällä aikavälillä, jos niitä tehdään toistuvasti.  
  • LAB kehittää virtuaalitodellisuuteen (VR) ja lisättyyn todellisuuteen (AR) pohjautuvia ratkaisuja kuntoutuksen tueksi. Esimerkiksi yläraajakuntoutujille sekä ikäihmisille on kehitetty VR-kuntoutuspeli, joka tukee käsien ja ylävartalon kuntoutusta erilaisten liikeharjoitteiden avulla innostavalla ja motivoivalla tavalla. 
  • Kaipaatko apua puettavan teknologian hyödyntämiseen? LAB tarjoaa asiantuntijatukea yrityksille oikeiden teknologisten ratkaisujen tunnistamiseen ja datan hyödyntämiseen. Ota yhteyttä ja löydetään yhdessä tarpeisiinne sopivat ratkaisut!