Esittelyssä tekstiilitutkija, yliopettaja Lea Heikinheimo
Mikä on tällä hetkellä ajankohtaista työssäsi?
Työskentelen juuri nyt Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimin uudelleenorganisoinnin ja toiminnan kirkastamisen parissa. Tavoitteenamme on hakea tutkimukselle lisää kansainvälistä rahoitusta, josta on kova kilpailu. Lisäksi haluamme kehittää verkostojamme ja osaamistamme. Erityisen tärkeäksi koen LABin tutkimus-, kehitys- ja innovointitoiminnan integroimisen paremmin opetukseen.
Miten päädyit työhösi?
Aikanaan tein diplomityöni Kemiralle muurahaishapon käytöstä tekstiiliteollisuudessa ja jo silloin kiinnostuin tutkimuksesta ja testauksesta. Valmistumiseni jälkeen lähdin töihin tekstiilikemikaaleja valmistavalle Sandozille Sveitsiin testaamaan entsyymien vaikutusta tekstiileihin. Sieltä palattuani professorimme Pertti Nousiainen soitti, että VTT:n Bio- ja elintarviketekniikassa tarvittaisiin tekstiiliosaajaa tutkimaan entsyymien vaikutusta tekstiileihin. Pääsin siis jo vuonna 1995 mukaan kansainväliseen EU-hankkeeseen, jonka tulosten tiimoilta tein myös väitöskirjani. Lahteen ajauduin mieheni perässä ja lastemme synnyttyä hain vuonna 2001 avautuvaa Tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörikoulutuksen yliopettajan virkaa. Olen siis ollut LABissa, ja sitä ennen LAMKissa, töissä yhteensä yli 22 vuotta!
Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?
Lukuvuoden alun myötä uusien YAMK-opiskelijoiden ohjaukseen liittyviä muistiinpanoja ja tulevien opintojaksojen suunnittelua.
Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana LABissa työskennellessäsi?
Vuonna 2011 saimme silloisen tekstiili- ja vaatetustekniikan koulutusohjelman tiiminä vararehtorin myöntämän tuloksellisuuspalkkion mm. korkeasta opiskelijoiden läpäisyasteesta, ulkomailla sekä T&K-hankkeissa suoritetuista opintopisteistä. Palkkion myötä pystyimme lähtemään koko kuuden hengen tiimi opintomatkalle Shanghaihin. Matkalla vierailimme muun muassa Donghuan yhteistyöyliopistossamme sekä Luhdan Kiinan toimitiloissa.
Mikä on mukavinta työssäsi?
Ehdottomasti mukavat työkaverit, ja heiltä saamani tuki. Meillä Teknologia-yksikössä Lahdessa on iso joukko pitkän linjan konkareita, joiden kanssa on vuosien varrella jaettu ilot ja surut. Lisäksi on tosi ilahduttavaa saada joukkomme opettajiksi ja TKI-puolelle meiltä valmistuneita opiskelijoita.
Mihin alasi asiantuntijoita tarvitaan?
Olen koulutukseltani tekstiili- ja vaatetustekniikan diplomi-insinööri ja materiaalitekniikan tohtori. Tällä hetkellä tämän alan osaamista tarvitaan muun muassa uusien ympäristöystävällisempien tekstiilimateriaalien ja teknologioiden kehittämiseen. Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden aiheuttamat ympäristökuormat ovat valtavat ja nykyiset tuotanto- ja jakelujärjestelmät lähes lineaariset, joten uusia kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja tarvitaan kipeästi.
Mitä haluaisit vielä päästä urallasi tekemään?
Olen ollut työurani aikana jo aika monessa mukana, mutta toki olisi kiva päästä jatkamaan tekstiileihin liittyvien kansainvälisten hankkeiden tekemistä.
Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?
Osallistuin LABin TKI-toiminnan strategisten Innovaatioiden ja kiertotalouden vahvuusalueiden yhteiseen kaksipäiväiseen työpajaan Kouvolassa. Pääsimme tutustumaan toisiimme ja innovoimaan uusia hanke-ehdotuksia. Oli mahtavaa huomata, kuinka osaavaa porukkaa meillä liiketalous- ja teknologiayksiköissä on.
Miksi LAB-ammattikorkeakouluun kannattaa tulla opiskelemaan tai töihin?
Opiskeluhan kannattaa aina. Meillä LABissa siitä on tehty mahdollisimman joustavaa. Tarjolla on niin lähi-, monimuoto- kuin verkko-opetusta. Meillä on myös panostettu paljon opiskelijoiden ohjaukseen. Sen myötä opiskelijoilla on mahdollisuus valmistua meiltä lyhyessä ajassa tai tehdä opintoja myös työn ohessa. Sama pätee myös LABissa opettajana työskentelyyn. Voimme itse vaikuttaa paljon työmme sisältöön.
Mikä tekee LAB-ammattikorkeakoulusta ainutlaatuisen?
Meillä on Lahdessa ja Lappeenrannassa hienot modernit kampukset, joissa panostetaan paljon laboratorioiden kehittämiseen. Tämä avaa myös ovia yritysyhteistyölle ja TKI-hankkeille.