Esittelyssä tekoälyn johtava asiantuntija Patrik Koskinen
Mikä on tällä hetkellä ajankohtaista työssäsi?
Työtehtäväni liittyvät digitaalisiin ratkaisuihin, joten olen mukana laajasti LABin erilaisissa hankkeissa. Terveysteknologiassa tutkimme ja edistämme generatiivisen tekoälyn ja lisätyn todellisuuden ratkaisuja terveydenhoidon ongelmakohtiin, kun rakennuspuolella puolestaan kehitämme digitaalisia kaksosia ennakoivan huollon ja ylläpidon tarpeisiin. Kiertotaloudessa kehitämme sensoriperusteista materiaalien tunnistamista ja laatuarviointia biomateriaalien hyötykäyttöön ja automaattiseen robottilajitteluun. Näissä kaikissa käytössämme on viimeisimmät teknologiset työkalut, ja siksi onkin todella mielenkiintoista nähdä, mitä mahdollisuuksia uusin teknologia avaa tutkimuksessamme.
Miten päädyit työhösi?
Päädyin nykyiseen työtehtävääni headhunterin kautta. Eräänä päivänä minulle soitettiin ja tarjottiin työtä – mitä enemmän kuulin paikasta, sitä enemmän kiinnostuin.
Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?
Olen yleisesti ottaen kiinnostunut miltei kaikesta uudesta teknologiasta ja sen soveltamisesta, mikä osoittautuu joskus haasteelliseksi. LABissa tehdään niin paljon mielenkiintoista tutkimusta, että työpöydälleni kertyy ajoittain liikaakin erilaisia hankkeita. Tällä hetkellä työstän 6–7 erilaista tutkimushanketta yhtä aikaa eteenpäin samalla valmistellen uusia avauksia. Osaa jo luettelinkin, mutta lisäksi meillä tapahtuu paljon muutakin: esimerkiksi aidosti biopohjaisten ja biohajoavien materiaalien tutkimushankkeita, älykkäiden henkilökohtaisten suojaimien kehitystä sekä tekoälyyn ja sensoriteknologiaan perustuvia interaktiivisia tilataideprojekteja LABin Muotoiluinstituutin kanssa.
Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana?
LABissa urani kohokohtana voisin pitää ensimmäistä suurempaa omaa rahoitusta, jonka saimme yhdessä VTT:n tutkijoiden kanssa. Syyskuussa alkaneessa kaksivuotisessa hankkeessa kehitetään uudenlaista hengitysuojainta, jossa ei ole hengitysvastusta kuten perinteisissä maskeissa. On mielenkiintoista päästä näkemään, millaisen tuotteen saamme hankkeen aikana kehitettyä.
Mikä on mukavinta työssäsi?
Työkavereideni ammattitaito ja positiivinen asenne tekevät työpäivistä antoisia ja mielekkäitä. Heidän kanssaan olen oppinut jokaisessa hankkeessa paljon uutta ja saanut tilaa kasvaa labilaisena. Monipuolisuus työtehtävissä pitää päivät kiinnostavina ja tuo jatkuvasti uusia haasteita, joiden ratkominen on palkitsevaa. Lisäksi joustava etätyö mahdollistaa työskentelyn täältä Espoosta käsin, mikä helpottaa näin ruuhkavuosien aikana huomattavasti.
Mihin alasi asiantuntijoita tarvitaan?
Olen ennättänyt pyörimään urani varrella varsin monissa liemissä, joten olen kerryttänyt aika laajan työkalupakin, erityisesti ohjelmistokehityksestä, analytiikasta ja koneoppimisesta. Nämä ovat läpileikkaavia aiheita melkein missä tahansa teollisuudenhaarassa nykypäivänä. Niiden avulla voin yhdistellä eri alojen osaamista ja tarjota monipuolisia ratkaisuja niin startupeille, perinteisemmille yrityksille kuin julkishallinnon organisaatioillekin. Erityisesti digitalisaation myötä näiden taitojen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti.
Olen huomannut, että pystyn tuomaan pöytään paitsi teknistä osaamista myös liiketoiminnallista näkemystä siitä, miten erilaiset teknologiat voivat parantaa organisaation toimintaa ja kilpailukykyä. Tämä yhdistelmä on osoittautunut erittäin arvokkaaksi monissa projekteissa, joissa olen ollut mukana.
Mitä haluaisit vielä päästä urallasi tekemään?
Toiveissani olisi, kunhan lapset ensin hieman kasvavat ja minulle jää enemmän aikaa, palata start-up maailmaan kokeilemaan siipiäni. LABissa olen ollut mukana kehittämässä useita hyviä ideoita, joiden ympärille voisi rakentaa liiketoimintaa. Lisäksi olen kiinnostunut avaruusteknologiasta, ja olisikin mielenkiintoista saada LABille oma satelliitti.
Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?
Jostain syystä en inspiroidu yleensä yksittäisistä henkilöistä, vaan enemmänkin asioista, joita he ovat kehittäneet. Esimerkiksi viimeisen parin vuoden aikana merkittävästi kehittyneet generatiiviset tekoälyjärjestelmät kiehtovat minua edelleen. Siellä on paljon potentiaalia hyödynnettäväksi.
Miksi LABiin kannattaa tulla opiskelemaan tai töihin?
LAB-ammattikorkeakoulussa työskentely on mielenkiintoista ja antoisaa. Meillä on monenlaisia projekteja ja yhteistyökumppaneita eri aloilta, mikä tekee työstä monipuolista. Kansainvälisyys näkyy arjessamme, ja se avaa uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Lahti ja Lappeenranta ovat viihtyisiä kaupunkeja työskennellä, ja tilamme ovat toimivat ja modernit. Kollegat ovat ammattitaitoisia ja yhteishenki on hyvä. Työssäni arvostan erityisesti sitä, että pääsen vaikuttamaan ja kehittämään merkittäviä yhteiskunnallisia asioita yhdessä muiden kanssa.
Mikä tekee LABista ainutlaatuisen?
Täällä pyritään aktiivisesti uudistamaan työelämää ja työnteon tapoja. Koulussa ei pelkästään opita teoriaa, vaan kokeillaan rohkeasti uusia asioita ja tekemisen tapoja yhdessä yritysten ja opiskelijoiden kanssa. Yhteistyö eri alojen kanssa mahdollistaa poikkitieteellisten uusien innovaatioiden syntymisen – tämä luo hedelmällistä tekemistä ja tuo uusia näkökulmia perinteisiin toimintatapoihin.
Esimerkiksi kiertotalouden alalla LAB on edelläkävijä, mahdollistaen yhteiskunnan siirtymisen kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Myös designin ja innovaatioiden saralla LAB on luonut ratkaisuja, jotka tukevat liiketoiminnan uutta arvonluontia ja tekevät avauksia, joista puhutaan laajasti. Hyvinvoinnin alueella kehitämme innovatiivisia ja vaikuttavia ratkaisuja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Kaiken kaikkiaan olemme edelläkävijöitä monilla aloilla, ja ainutlaatuinen lähestymistapa koulutukseen ja tutkimukseen tekee LABista erottuvan muiden korkeakoulujen joukossa.
Ja vielä bonuskysymys: Jos voisit istuutua kenen tahansa edesmenneen merkkihenkilön kanssa samaan illallispöytään, kuka hän olisi ja miksi?
En juurikaan inspiroidu henkilöistä, mutta Alan Turingin kanssa voisin istua iltaa ja kysellä, millaista tietojenkäsittelytieteen pioneerina oleminen oli hänen aikanaan. Hänellä voisi olla pari mielenkiintoista tarinaa Enigma-koodin purkamisesta. Vaikka Turing loi perustan modernille tietojenkäsittelytieteelle, hän ei saanut ansaitsemaansa arvostusta elinaikanaan. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä hän ajattelisi nykyisistä tietokoneista, tekoälystä ja teknologian roolista yhteiskunnassa.