”Aito kiinnostus auttaa pysymään mukana muutoksen vauhdissa” – Terveysalan lehtori Sanna Imeläinen saa voimaa keskusteluista opiskelijoiden ja kollegoiden kanssa
Mikä työssäsi on tällä hetkellä ajankohtaista?
Viime aikoina on käyty kiivasta keskustelua terveysalan osaajapulasta. Omassa työssäni pääsen näkemään, kuinka tärkeää työelämän ja oppilaitoksen välinen yhteistyö on osaamisen kasvattamisessa: meiltä valmistuu työelämän tarpeisiin tulevaisuuden osaajia merkittäviin tehtäviin, joissa vastuualueet ovat laajoja. Erilaiset oppimisen muodot eivät pelkästään tue opiskelijan asiantuntijuuden muodostumista, vaan auttavat myös työelämää kehittymään.
Miten päädyit työhösi?
Olen toiminut pitkään terveydenhoitajana ja hallinnollisissa tehtävissä julkisten palveluiden parissa. Olin kuitenkin kauan miettinyt opettajan työtä, sillä osaamisen kehittyminen ja asiantuntijuuteen kasvaminen on minusta mielenkiintoinen prosessi. Koulutuksen näkökulma ja rooli on avautunut minulle nyt korkeakoulumaailmassa aivan eri tavalla.
Mihin alasi asiantuntijoita tarvitaan?
Terveydenhuollossa moni asia on muuttunut tai muuttumassa. Tietyt haasteet ja yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin, työn tekemisen tapoihin sekä ennen kaikkea väestöön, joka edelleen tarvitsee sote-palveluita eri muodoissa. Terveysalan asiantuntijoiden osaaminen on keskeistä, jotta asiakas tulee kuulluksi ja nähdyksi tasavertaisena kumppanina.
Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Työskentelen parhaillaan monien ajankohtaisten asioiden parissa. Yhteiskunta muuttuu ympärillämme jatkuvasti, ja kehityksen mukana pysymiseen tarvitaan aitoa kiinnostusta. Pohdin myös paljon teknologian ja tekoälyn mahdollisuuksia: kuinka oppia hyödyntämään sitä niin terveydenhuollossa kuin myös yhtenä mahdollisuutena ja työvälineenä opiskeluissa.
Mikä työssäsi on mukavinta?
Saan hyödyntää omaa osaamistani innovatiivisesti ja luovasti. Lisäksi voin työskennellä sekä asiantuntijana itsenäisesti että tiimityössä eri verkostoissa yhteistyökumppaneiden kanssa. Nautin suunnattomasti keskustellessani alan teemoista opiskelijoiden ja kollegojen kanssa, huomaan aina oppivani itsekin koko ajan uutta.
Mitä pidät tähänastisen urasi kohokohtana LABissa työskennellessä?
En ehkä haluaisi nostaa vain yhtä kokemusta. Olen oppinut ja saanut itse valtavasti LABilla ollessani ja uskoakseni pystynyt myös antamaan muille. Oli esimerkiksi antoisaa olla jakamassa kansallisilla terveydenhoitajapäivillä meillä pilotoituja hyviä kokeiluja, joista olemme saaneet opettajakollegoiden kanssa onnistuneita kokemuksia.
Mitä haluaisit vielä päästä urallasi tekemään?
Onneksi en ole koskaan ”valmis”, enkä edes tiedä mitä kaikkea mielenkiintoista tulevaisuus voisi tarjota. Uskon vahvasti, että monia erilaisia ja kiinnostavia tehtäviä tulee eteen, kun mieli on utelias ja avoin. Työssä tulee olla sopivasti haasteita.
Miksi LAB-ammattikorkeakouluun kannattaa tulla opiskelemaan tai töihin?
LAB-ammattikorkeakoulun tavoitteena on uudistaa työelämää ja työnteon tapoja, ja voin sanoa, että tämä näkyy oikeasti meidän jokapäiväisessä toiminnassamme. Työntekijöillä sekä opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa kehitykseen, ja heiltä saatava palaute nähdään erittäin tärkeänä. Erilaiset kokeilut työelämäyhteistyössä ovat saaneet meillä paljon kiitosta, ja osaamisessa pyritään olemaan aina askeleen edellä.
Lopuksi: Jos voisit istuutua kenen tahansa edesmenneen merkkihenkilön kanssa samaan illallispöytään, kuka hän olisi ja miksi?
On vaikeaa nimetä vain yhtä, mutta vaikuttavan ennaltaehkäisevän työn näkökulmasta illallispöydässä seurana voisi olla esimerkiksi Arvo Ylppö ja Florence Nightingale. Keskustelisin muutoksista ja näyttöön perustuvasta, vaikuttavasta tiedosta sekä sen hyödyntämisestä vallitsevassa ympäristössä ja eri konteksteissa. Eniten haluaisin kuitenkin suunnata katsetta tulevaisuuteen...