![Teköälyn näkemys vehreästä kampuspihasta](/sites/default/files/styles/news_image_large_760px_/public/2024-10/MUOKS-Midjourney-Mervi-Koistinen.png?h=05dd4579&itok=0oZr9Oyf)
Vehreä ja viihtyisä kampuspiha Lahteen – Osallistu kilpailuun!
Haku PilotGreen-kokeiluohjelmaan on auki, jätä ehdotus 5.12. mennessä. Kilpailusta valitaan toteutettavaksi 1–3 kokeilua M19-kampukselle. Toteutettavien kokeilujen hinta yhteensä on korkeintaan 10 000 euroa (alv. 0 %). Hankintayksiköllä on myös oikeus jättää hankinta toteuttamatta ja kokeiluihin varattu raha jakamatta, jos tarjotut kokeilut eivät vastaa pyydettyjä kriteerejä.
Kilpailun järjestävät LABin PilotGreen ja MUOKS -hankkeet. PilotGreen-hankkeen tavoitteena on edistää vihreän infrastruktuurin alalla toimivien yritysten liiketoimintaa sekä tukea ilmastonkestävän ja erilaisia luontohyötyjä tuottavan kaupunkiympäristön rakentamista. Hankkeen keskeisiä näkökulmia ovat kestävä kehitys, hiilineutraalius ja kiertotalous sekä kokeilujen skaalautuvuus. Kokeilujen kriteereinä ovat myös yhteisöllisyys, inklusiivisuus, hyödyllisyys ja käyttökelpoisuus sekä ympärivuotisuuden huomioiminen. Kokeilun toteuttajalta vaaditaan paikallisen yhteisön ja kontekstin ymmärtämistä. MUOKS-hankkeen tavoitteena on hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia kaupunkialueella viherrakentamisen avulla, vähentää jätettä sekä luoda näin regeneratiivista eli uudistavaa kasvua. Hankkeen pääasiallisina kohderyhminä ovat Päijät- ja Kanta-Hämeen alueen yritykset ja organisaatiot.
PilotGreen-hanke ja MUOKS-hanke auttavat kokeilujen kehittämisessä, käynnistämisessä ja viestinnässä. Kokeilujen toteuttajia tuetaan käyttäjien tavoittamisessa sekä ratkaisun yhteiskehittämisessä esimerkiksi asiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Arvostamme yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Tavoitteena viihtyisä ja ilmastonkestävä kampus
Kilpailussa etsimme ratkaisuja, jotka tuovat kampuksen sisäpihalle lisää kasvillisuutta sekä tukevat uudenlaisten viherrakenteiden hoitoa, ylläpitoa ja seurantaa. Vihreän infrastruktuurin – strategisesti suunnitellun viheralueiden verkoston – luovat ratkaisut ovat ilmastonmuutokseen sopeutumisen, luonnon monimuotoisuuden lisäämisen, viihtyisyyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta tarpeellisia tiiviissä kaupunkiympäristössä.
Monipuoliset ja kekseliäät kasvillisuusratkaisut voivat tiiviissäkin rakennetussa ympäristössä tarjota erilaisia luontohyötyjä eli ekosysteemipalveluja, kuten esimerkiksi auttaa vähentämään tulvariskiä, toimia hiilinieluina, viilentää ja puhdistaa kaupunki-ilmaa, vaimentaa melua sekä tuottaa kokemuksellisesti rikkaita ympäristöjä.
Minkälaisia ratkaisuja haemme?
Kokeilun tavoitteena on kehittää ja kokeilla uudenlaisia, luovia ja rohkeita ratkaisuja, jotka vastaavat seuraaviin kysymyksiin:
- Minkälaisilla ratkaisuilla kampuksen sisäpihalle voidaan tuoda lisää monimuotoista ja erilaisia luontohyötyjä tuottavaa vehreyttä?
- Miten saadaan ihmiset viihtymään ja viettämään enemmän aikaa ulkona?
- Miten ratkaisun hoito ja ylläpito otetaan huomioon?
- Minkälaisilla teknologioilla viherratkaisujen toimivuutta ja niiden tuottamia hyötyjä voidaan seurata?
Kilpailutuksen kohteena ovat erityisesti uudenlaiset, esimerkiksi modulaariset ja elementtimäiset viherrakenteet ja niihin liittyvä teknologioiden, digitaalisuuden ja palvelujen hyödyntäminen. Ratkaisujen ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi siirreltävyys, väliaikaisuus, vuorovaikutteisuus, helppo ja kustannustehokas asennettavuus ja huollettavuus, ympärivuotisuus sekä monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus.
Etsimme ympäristövastuullisia ratkaisuja, joiden tuottamisessa käytetään kestävästi luonnonvaroja sekä hyödynnetään kiertotalouden periaatteita ja uusiutuvia energialähteitä. PilotGreen-hankkeen tavoitteena on edistää vihreän infrastruktuurin alalla toimivien yritysten liiketoimintaa, joten kokeiltavien toteutusten skaalautuvuus on haussa keskeinen näkökulma. MUOKS-hankkeessa kehitetään uusia innovaatioita ja ratkaisuja viherrakentamiseen muotoilun menetelmiä ja orgaanisia, muovia korvaavia kuituja hyödyntäen.
Kokeiluohjelman tarkoituksena on myös saada oppeja vihreän infrastruktuurin kokeilutoiminnasta erilaisilla kaupunkialueilla ja erilaisissa kohteissa.
Kokeilualue
Kokeiluohjelma tarjoaa mahdollisuuden testata ratkaisuja aidossa ympäristössä. Lahdessa ratkaisuja kokeillaan Mukkulan kaupunginosassa. Aiemmassa kokeiluhaussa haettiin ratkaisuja Mukkulan ostoskeskuksen alueelle, ja nyt on vuorossa LAB-ammattikorkeakoulun M19-kampuksen sisäpiha.
Tavoitteena on Mukkulankadun kampuksen sisäpihan viihtyisyyden lisääminen viherratkaisujen avulla. Kampuksen sisäpihasta toivotaan yhteisöllistä, viihtyisää ja vihreää kohtaamispaikkaa, koko kampuksen käyttöön tarkoitettua ”viherkeidasta”.
Sisäpihan tulisi tarjota istumapaikkoja ja eri aisteja stimuloivia toimintoja sekä sisältää runsaasti kestävää, ympärivuotista vihreyttä huomioiden myös syötävät kasvit. Ratkaisujen tulee huomioida sisäpihan käyttäjät, kuten opiskelijat, työntekijät ja satunnaiset vierailijat, ja tarjota heille uudenlaisia mahdollisuuksia tavata ja viettää aikaa sisäpihalla.
Ratkaisujen sijoituspaikkana on erityisesti sisäpihan katoksen alainen alue sekä kivetetty piha-alue (noin 1200–1300 m2). Olemassa olevia tolppia voi hyödyntää. Toiveena on paikoillaan pysyvät ratkaisut, jotka ovat sään ja kulutuksen kestäviä sekä turvallisia käyttää.
![Mukkulankadun kampuksen sisäpiha](/sites/default/files/inline-images/image_0.jpeg)
Lähtökohtana yhteiskehittäminen ja tuki kokeiluille
Kokeiluohjelman aloitus järjestetään verkostoitumistilaisuutena, jonka tavoitteena on luoda mahdollisuuksia yhteiskehittämiseen kokeiluohjelmaan osallistuvien yritysten ja TKI-toimijoiden (LAB ja Metropolia ammattikorkeakoulut) kesken. Kokeiluohjelmaan valituille yrityksille voidaan järjestää sparraustilaisuuksia keskeisistä teemoista, kuten esimerkiksi kestävästä viherrakentamisesta ja uudenlaisista rakenne- ja materiaaliratkaisuista sekä ratkaisujen toimivuuden seurannasta ja mittaroinnista. Ratkaisujen yhteiskehittämisessä apuna voivat myös olla Metropolian liiketalouden asiantuntijat ja opiskelijat.
PilotGreen-hanke arvioi ohjelmaan valittujen kokeilujen onnistumista. Hanke auttaa kehittämään, tarkentamaan tai suuntaamaan ratkaisuja uudelleen jo kokeilujakson aikana.
Opiskelijatyötä tarjolla
Yritykset voivat antaa kokeiluun tai tuotekehitykseen liittyviä ongelmia LAB-ammattikorkeakoulun tai tarvittaessa Metropolia Ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden ohjaamille opiskelijaryhmille ratkaistavaksi.
LAB-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat sisäpihalle ulkokalusteita, istutuslaatikoita ja hyönteishotellin kierrätetyistä puulavoista osana opintojaan. Yrityksillä on hyvä mahdollisuus kokeilla uutta viherratkaisua tai teknologiaa kampuksen sisäpihalla ja tehdä yhteistyötä opiskelijaryhmien kanssa. Muotoilun opiskelijat voivat olla mukana konseptin ja käyttäjälähtöisyyden kehittämisessä. Ympäristöteknologian ja yhdyskuntasuunnittelun opiskelijat voivat osallistua kokeilujen seurantaan ja arviointiin teknisestä ja ympäristönäkökulmasta.
Kokeilujen aikataulu
Tarjousten jättöaika on 5.12.2024 klo 16 mennessä. Valinnat tehdään 19.12.2024 mennessä.
Kokeiluohjelmaan mukaan valittuja kokeiluja täsmennetään kevättalvella 2025 PilotGreen-tiimin fasilitoimana. Kokeilut viedään alueelle keväällä 2025. Kokeiluaika riippuu ratkaisun luonteesta ja testattavista ominaisuuksista, mutta kokeilujen tulee loppua viimeistään lokakuussa 2025.
Kokeilun aikana yritykset keräävät tietoa ratkaisujensa toimivuudesta ja tarvittaessa ratkaisuja voidaan kehittää eteenpäin jo kokeiluaikana. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat apuna ratkaisujen toimivuuden mittaamisessa ja käyttäjäpalautteen koonnissa. Kokeilujakson päättyessä kokeilut arvioidaan eri näkökulmista.
Tarjousten arviointi ja valinta
Tarjouspyyntö (alla liitteenä) sisältää kuvauksen haun kohteesta, hakumenettelystä ja arviointikriteereistä. Tarjoukset jätetään lomakkeella, joka on auki 5.12.2024 klo 16 saakka. Hakuohjeet (alla liitteenä) opastavat tarjouksen tekemiseen.
PilotGreen-hankkeen ja MUOKS-hankkeen asiantuntijaraati arvioi määräaikaan mennessä toimitetut tarjoukset ja valitsee parhaat tarjoukset pisteytyksen sekä käytettävissä olevan kokonaisrahamäärän mukaan. Lopullinen valinta tapahtuu arviointikriteerien perusteella. Kaikki tarjouskilpailuun osallistuvat saavat tiedonannon tuloksista.
Infotilaisuus ja kysymykset
Kokeiluohjelmasta ja tarjouspyynnöstä järjestetään info- ja verkostoitumistilaisuus 1.11.2024 klo 14–15.30. Tilaisuus järjestetään LAB-ammattikorkeakoulun M19-kampuksella tilassa A155. Osoite: Mukkulankatu 19, Lahti. Tilaisuuden materiaalit on saatavana hankkeen nettisivuilta tilaisuuden jälkeen.
Tarjousaikana on mahdollista esittää kysymyksiä. Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset voi lähettää hakuaikana kirjallisesti osoitteeseen essi [dot] malinen-lallukkalab [dot] fi (viestin otsikoksi kirjataan “PilotGreen-kokeiluohjelma, avoin kokeiluhaku”). Esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset julkaistaan erillisellä dokumentilla tällä sivulla.
![Logot: Euroopan unionin osarahoittama, Päijät-Hämeen liitto ja LAB-ammattikorkeakoulu](/sites/default/files/inline-images/MUOKS_PILOGREEN_Logot_1.png)