Biokiertotalouden edistäminen: Ruokahävikki ja sen hyödyntäminen Lahdessa
Mitä ratkaisuja Lahden seudulla on tehty ruokahävikin vähentämiseksi ja mitä voisi vielä kehittää? Kaikille asiasta kiinnostuneille avoin keskustelutilaisuus 21.2. Lahden kaupungintalolla.
Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin.
Julkisessa ruokailussa syntyvä hävikki on kustannuserä kaikille veronmaksajille.
Kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin sadalla eurolla vuodessa. Nelihenkisellä perheellä ruokahävikkiin kuluu rahaa keskimäärin 500 euroa joka vuosi.
– Ruokahävikin vähentäminen on osa kestävää ruokaketjua, ja se voi tapahtua monin eri tavoin kuten kuluttajien tietoisuuden lisäämisellä, kauppojen ja ravintoloiden ratkaisuilla sekä ruoan lahjoittamisella tarvitseville, sanoo ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi.
Lahden kaupungin ja LAB ammattikorkeakoulun järjestämä keskustelutilaisuus on osa EU-rahoitteista CITISYSTEM-hanketta, jolla edistetään biokiertotalouden systeemistä muutosta kaupungeissa.
Tilaisuuteen osallistuu alustajina useita ruokahävikkiin ja ruoka-apuun liittyviä toimijoita. Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuvaa toiminnasta Lahden seudulla sekä tunnistaa mahdollisuudet ja toiminnan haasteet.