Digiosaamisen kehittämistä perinteisellä logistiikan toimialalla
LGT Logistics Oy on ensisijaisesti B2B-markkinoilla toimiva kalustelogistiikan asiantuntija, joka on erikoistunut erityisesti isoihin ja vaikeasti käsiteltäviin tuotteisiin, kuten huonekaluihin. Tällä hetkellä yritys työllistää noin 30 henkilöä ja viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa. Yritys on mukana LABin julkisrahoitteisessa LogDigiS-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa yritysten digiosaamisen kehittymistä sekä digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa.
”Olemme LGT Logisticsissa tehneet jo aikaisemmin hankeyhteistyötä LABin kanssa. Kokemuksemme ovat olleet niin myönteisiä, että heti kun kuulimme uuden sisälogistiikan digiosaamiseen keskittyvän hankkeen alkamisesta, tiesimme haluavamme mukaan. Oikeastaan jopa itse puskimme mukaan”, kertoo LGT Logistics Oy:n toimitusjohtaja Ari Venäläinen.
Konkreettista osaamisen kehittämistä
LAB-ammattikorkeakoulun tekemät hankeyhteistyöt pitävät sisällään kattavan selvityksen yrityksen osaamisesta ja työhyvinvoinnin tilasta. Yritykset pääsevät myös itse vaikuttamaan hankkeen sisältöihin yrityksen tarpeiden mukaan.
Alkukartoitukseen osallistuvilta työntekijöiltä muun muassa tiedustellaan, mitä kukin pitää tärkeänä niin oman osaamisen kuin yrityksen kehittymisen näkökulmasta. Venäläinen mainitsee esimerkiksi Excel-koulutuksen, jossa ensin testattiin työntekijöiden taitoja ja sen jälkeen jokainen tasotestin tehnyt henkilö ohjattiin oikean tasoiseen Excel-koulutukseen.
”Tällaisista koulutuksista on tavattomasti apua. Jo Excelin kaltaisten perinteisten työkalujen kohdalla olemme saaneet lisäkoulutuksesta konkreettisia hyötyjä muun muassa työnopeuteen ja tehoon, puhumattakaan hyödyistä digimaailman uusien työkalujen kohdalla. Aiemmissa hankeyhteistöissä on haettu oppia muun muassa myyntiin ja operatiiviseen toimintaan”, Venäläinen kertoo.
Digiosaamisen yhteys työhyvinvointiin
Venäläisen mukaan LGT Logisticsissa on keskusteltu myös digiosaamisen vaikutuksista yksittäisen työntekijän tasolla. Jos digitaalisia työvälineitä ei osaa käyttää, voi asia olla työntekijälle raskas. Osaamisella on siis suora yhteys työhyvinvointiin.
”Uuden oppiminen vahvistaa onnistumisen tunnetta”, Venäläinen muistuttaa.
Vaatimus oppimiselle on korostunut entisestään tekoälyn myötä, josta logistiikka-alalla ei pari vuotta sitten juurikaan puhuttu, mutta joka nyt suorastaan vyöryy päälle. Tekoälyn hallitsevat yritykset ovat etulyöntiasemassa myös asiakkaisiin nähden.
Verkostoituminen muiden yritysten kanssa
Kirsikkana kakun päällä Venäläinen mainitsee verkostoitumisen toimialarajojen yli ja vierailut muissa yrityksissä. Hankkeissa osallistujayrityksiä on ollut eri sektoreilta, minkä ansiosta uusia näkökulmia ja oivalluksia on syntynyt.
”Hyvät esimerkit toimivat kirittäjinä, että näinkin hyvin asiat voi tehdä. Uusien kontaktien myötä myös uusia bisnes- ja yhteistyömahdollisuuksia on noussut esille”, Venäläinen kertoo.
Selvyyttä digistrategiaan
LGT Logistics Oy:n digikehittämisen matka on erinomainen esimerkki siitä, kuinka hankkeessa aloitettu työ juurtuu osaksi yrityksen arkea pidemmällä aikavälillä. Osana aikaisempaa LOSSI-hanketta yritys osallistui Lean-koulutukseen. Koulutuksen innoittamana yritys on jatkanut itsenäisesti Lean-periaatteiden käytäntöön vientiä ja istunut alas workshop-pajoihin pohtimaan seuraavia askeleita koko henkilöstön voimin.
LAB-ammattikorkeakoulun sekä TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n vetämässä LogDigiS-hankkeesta Venäläinen kertoo yrityksen hakevan seuraavia askeleita ja suuntaviivoja pidemmällä aikavälillä.
”Hankkeeseen osallistumiselta odotamme erityisesti, että pääsemme asiantuntijoiden tuella kirkastamaan digistrategiaamme pidemmällä aikavälillä. Samalla on tärkeää miettiä, miten digistrategia tulee kytkeytymään koko yrityksemme strategiaan”, Venäläinen kertoo.
Hankeyhteistyöhön lähtemistä pohtiville Venäläisellä on selkeä viesti:
”Useammassa LAB-ammattikorkeakoulun hankkeessa mukana olleena voin todeta, etten keksi yhtäkään hyvää syytä, miksi niistä kannattaisi jättäytyä pois. Se ajankäyttö, jonka hankkeisiin laittaa, tulee moninkertaisena takaisin – osaamisen parantumisena, tuottavuutena ja työhyvinvointina. En voi muuta kuin suositella”.
Ari Venäläisen vinkit muille pk-yrityksille |
|
LogDigiS-hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus, ESR+