Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta

Kehittämishankkeen tausta



Korkeakouluopiskelijoiden kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on noussut voimakkaasti; nyt jo joka viides opiskelija pitää yrittäjyyttä todennäköisenä uravaihtoehtona. Kiinnostus näkyy yrittäjyysopintojen pariin hakeutumisen lisäksi opiskelijayrittäjyydessä ja vapaa-ajan toiminnoissa ja verkostoissa.



Korkeakouluopiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus hyväksyttää jo hankittua yrittäjyysosaamista osaksi korkeakoulututkintoaan aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOToinnin) prosessin kautta. He voivat myös suorittaa opintojaan yrittäjyystoiminnan kautta neuvottelemalla opetushenkilökunnan kanssa työskentelyn opinnollistamisesta. Opiskelijat eivät kuitenkaan hyödynnä AHOToinnin ja opinnollistamisen mahdollisuuksia vielä aktiivisesti. Korkeakoulujen välillä on toisaalta myös eroja siinä, kuinka aktiivisesti ne kannustavat opiskelijoita hyödyntämään AHOTointia ja opinnollistamista.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
Valtionavustukset/Erillismäärärahat
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Aineeton arvonluonti
Tavoitteet
HOTIT OPIT -hankkeen (Yrittäjyysosaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ja yrittäjyysosaamista kerryttävän työskentelyn opinnollistaminen) tavoitteena on kehittää digitaalinen työkalu tukemaan niin opiskelijoita kuin opetushenkilökuntaakin yrittäjyysosaamisen AHOtoinnin sekä opinnollistamisen käytänteissä. Hanke tekee näkyväksi korkeakoulujen nykyisiä käytäntöjä sekä tekee suosituksia yrittäjyysosaamisen AHOToinnin ja opinnollistamisen edelleen kehittämiseksi korkeakouluissa.
Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeessa toteutettu yrittäjyysosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen sekä opinnollistamiseen hyödynnettävä työkalu on käytössä ja löytyy osoitteesta https://yoop.fi/. Lisäksi hankkeessa on tuotettu videomateriaalia, joka löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/channel/UCHFFdFGRPu5_9aSvNIqIVYQ .
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena syntyy kansallinen viitekehys sisältäen suositukset ja mallit sekä digitaaliset työkalut korkeakoulujen käyttöön opintojen aikaisen työskentelyn opinnollistamiseen ja yrittäjyysosaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen osana opiskelijoiden joustavia ja yksilöllisiä opinto- ja tutkintopolkuja. Tähän sisältyy toimintamallien visualisointi ja digitaaliset toteutukset, jotka tekevät AHOToinnin ja opinnollistamisen näkyväksi korkeakouluissa sekä nopeuttavat, joustavoittavat ja yhdenmukaistavat niihin liittyviä käytäntöjä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Tuula Hämäläinen
Lehtori
tuula [dot] hamalainenatlab [dot] fi