Vahvempana muutokseen – osaava ja hyvinvoiva yrittäjä

Koronapandemian sekä Ukrainan sodan vuoksi muuttunut toimintaympäristö on vaikuttanut haitallisesti Etelä-Karjalassa toimiviin, erityisesti naisten omistamiin, mikro- ja pk-yrityksiin. Koronan ja sodan tuomien muutosten lisäksi yritysten on edelleen huomioitava vihreä siirtymä, jonka vaatimat konkreettiset toimet ovat monelle pienelle yritykselle epäselviä.



Muutoksessa menestyminen vaatii yrittäjältä ja koko yritykseltä osaamista sekä voimavaroja. Muutoskyvykkyys on yrittäjän välttämätön taito yrityksen jatkuvuuden varmistamiseksi ja sen tärkeitä rakennusaineita ovat talousosaaminen sekä yrittäjän ja työntekijöiden työhyvinvointi.



Etelä-Karjalan alueen yrittäjiä palvelevassa verkostossa on paljon toimijoita ja palveluita, mutta ne ovat hajallaan. Verkosto on myös heikosti tunnettu yrittäjien keskuudessa. Yrityspalvelutoimijoilta saatavan tuen lisäksi yrittäjät kaipaavat myös enemmän vertaistukea. Kokemusvuosiltaan, iältään ja taustoiltaan erilaiset yrittäjät voivat tukea toisiaan ja oppia toisiltaan samalla, kun yhteisöllisyys ja verkostoituminen lisääntyy.



Vahvempana muutokseen -hankkeessa pyrimme tukemaan yrittäjiä vahvistamalla heidän osaamistaan ja valmiuttaan muutoksiin sekä lisäämään verkostoitumista niin yrittäjien, kuin yrittäjien ja yrityspalveluita tarjoavien toimijoiden välillä.
Avainsanat
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2014-2020 Flat Rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

Projekti loppui - mitä seuraavaksi?

Vahvempana muutokseen -projektissa emme puhuneet loppuseminaarin järjestämisestä, sillä saavuttamamme asiat ovat vasta alku. Vertaistukeen perustuva malli, jossa yrittäjät saavat tukea toisiltaan mutta myös pääsevät yhdessä kasvattamaan osaamistaan eri teemojen alla, sai projektiin osallistuneilta 20 yrittäjältä todella hyvää palautetta. Tätä toivotaan lisää! Projektin loppuksi järjestimme vielä yhden tilaisuuden, johon kutsuimme kaikki hyvinvoinnistaan kiinnostuneet yrittäjät osallistumaan.

Vahvempana muutokseen -tapahtuma

Vahvempana muutokseen -tapahtuma järjestettiin torstaina 16.11.2023 klo 8.30-11.30 Kehruuhuoneella Lappeenrannassa. Tapahtumassa keskusteltiin yrittäjän aivoterveydestä, yrityksen jatkuvan kunnossa pitämisen tärkeydestä sekä verkostoiduttiin hyvän ruuan äärellä. Ja ennen kaikkea kuultiin, mitä Vahvempana muutokseen -projektin aikana tapahtui. Puhujina tapahtumassa kuultiin Pekka Lankista ja palkittua tieteen popularisoijaa & aivotutkijaa Minna Huotilaista. 

Projektin tuotoksena syntyi Vertaistuen ja vertaisoppimisen toimintamalli sekä tietopankki, johon voi tutustua Business Millin sivuilla.

 

Ensimmäisen valmennuspolun kokemuksia

Ensimmäisen puolen vuoden aikana hankkeessa on toteutettu yhden yrittäjäryhmän valmennuspolku. Mukana on ollut kymmenen naisyrittäjää Lappeenrannasta, Lemiltä, Luumäeltä, Savitaipaleelta ja Taipalsaarelta. Ryhmä koostuu eri alojen, eri ikäisistä ja eri kokemusvuosia omaavista yrittäjistä.

Ryhmätapaamisissa olemme saavuttaneet tietynlaisen rauhoittumisen ja syvälliseen ajatteluun ohjaavan tunnelman – harvemmin yrittäjä malttaa pysähtyä pohtimaan esimerkiksi mitä käy, jos sairastuu itse vakavasti. Onko vakuutukset kunnossa, kuka hoitaa yrityksen asiat ja asiakkaat, jos ei itse pysty? Osassa tapaamisista on vieraillut asiantuntijoita alustamassa teemaa, minkä jälkeen keskustelu ja kysymykset ovat saaneet pulputa vapaasti. Esimerkiksi talouden seurannasta ja suunnittelusta kertomassa oli paikallisen tilitoimiston henkilöstöä. Asioita on käsitelty juuri sillä tasolla, kuin ryhmän yrittäjät ovat kokeneet tarvetta.

Ryhmätapaamisissa on keskustelun lisäksi eletty tunteiden skaalaa läpi – hersyvän naurun jälkeen on vuoroin vakavoiduttu keskustelemaan omasta jaksamisesta 

Ryhmätapaamisissa on keskustelun lisäksi eletty tunteiden skaalaa läpi – hersyvän naurun jälkeen on vuoroin vakavoiduttu keskustelemaan omasta jaksamisesta (tai jaksamattomuudesta) tai miten perhe kokee yrittäjäpuolison / -äidin työn. Parhainta antia tapaamisissa ovat varmasti olleet kokemuksen syvällä rintaäänellä annetut neuvot yrittäjätaipaleen alkupäässä oleville kollegoille.

Seuraava kymmenen yrittäjän ryhmä Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden alueelta aloittaa oman valmennuspolkunsa keväällä 2023. Toivottavasti ryhmän tapaamisissa saavutetaan sama tunnelma ja vertaistuellisuus, kuin ensimmäisen ryhmän osalta. Palautteet ainakin kannustavat jatkamaan samaan suuntaan!

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on auttaa yrityksiä toipumaan pandemiasta ja parantaa yritysten kyvykkyyttä nopeisiin muutoksiin lisäämällä yrittäjien osaamista talousasioista ja vihreästä siirtymästä sekä yrittäjien ja henkilöstön osaamista työhyvinvoinnista, erityisesti palautumisen ja jaksamisen kannalta. Tavoitteena on myös kehittää yhteisöllistä, vertaisoppimiseen ja -tukeen perustuvaa toimintatapaa ja luoda siihen malli sekä lisätä yritysten ja alueen yrityspalveluverkoston toimijoiden yhteistyötä.



Hankkeen aikana järjestetään kaksi kertaa samansisältöinen osaamispolku, joka sisältää talouden,

muutoskyvykkyyden, vihreän siirtymän, työhyvinvoinnin ja yrityspalveluverkoston osa-alueet. Yhden osaamispolun kesto on n. 5 kuukautta ja oppiminen perustuu vahvasti ryhmätapaamisissa tapahtuvaan vertaisoppimiseen ja -tukeen. Toimenpiteet ovat käytännönläheisiä ja helposti yrityksen arkeen sopivia. Kohderyhmänä ovat erityisesti naisten omistamat mikro- ja pk-yritykset Etelä-Karjalassa.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen toimenpiteiden myötä:



-Mikro- ja pk-yritysten muutoskyvykkyys ja valmius nopeisiinkin muutoksiin kasvaa, kun osaaminen taloudesta, työhyvinvoinnista sekä vihreästä siirtymästä on lisääntyy



-Yhteisöllinen vertaistukeen ja -oppimiseen perustuva toimintapa syntyy sekä yritysten ja alueen yrityspalveluverkoston välinen yhteistyö lisääntyy



-Syntyy opas, joka jää alueen yrityspalveluverkoston toimijoiden käyttöön
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Jaana Lerssi-Uskelin
TKI-asiantuntija
jaana [dot] lerssi-uskelinatlab [dot] fi