Kartoitus generatiivisen tekoälyn nykytilasta ja tarpeista Päijät-Hämeessä
Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeessa toteutettiin keväällä 2024 kartoitus generatiivisen tekoälyn nykytilasta ja tarpeista Päijät-Hämeen alueen yrityksissä. Kartoituksen tulokset osoittavat, että yritykset tarvitsevat paljon lisää tietoa ja tukea generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi liiketoiminnassaan. Tekoälyteknologian, erityisesti generatiivisen tekoälyn, merkitys liiketoiminnassa on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tekoäly mahdollistaa yrityksille tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamisen tarjoamalla työkaluja muun muassa markkinointiin, asiakaspalveluun ja tuotekehitykseen.
Tutustu kartoituksen tuloksiin: Yritysten tekoälyn hyödyntämisen ja käyttövalmiuden tilanne Päijät-Hämeessä
Projektissa järjestettiin Tekoälyn voima ja vastuu: mahdollisuudet ja eettisyys liiketoiminnassa -tilaisuus 12.9.2024
Tekoäly on mullistanut yritysten toimintatavat. Se tarjoaa keinoja tehokkuuden parantamiseen, päätöksenteon tehostamiseen, asiakaskokemuksen kehittämiseen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseen. Tekoälyn hyödyt ovat merkittäviä, mutta sen käyttöön liittyy myös eettisiä kysymyksiä. Tapahtumassa käsiteltiin, miten tekoäly voi tehostaa liiketoimintaa eettisyys huomioiden. Tlaisuus oli suunnattu yrityksille ja yritysten edustajille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn hyödyntämisestä yritystoiminnassa tai haluavat ymmärtää paremmin sen eettisiä ulottuvuuksia. Lue blogi tilaisuudesta: Liiketoiminnan tulevaisuus Tekoälyn voima ja vastuu -tapahtumassa
Tapahtumasivu: https://lab.fi/fi/tapahtumat/tekoalyn-voima-ja-vastuu-mahdollisuudet-ja-eettisyys-liiketoiminnassa
Tule mukaan Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -valmennusohjelmaan!
Projektin neljännen ja viimeisen valmennusohjelman ilmoittautuminen on avattu, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan: https://tapahtumat.ladec.fi/syksy2025ai
Tekoäly on muuttanut ja kehittänyt tapaa, jolla yritykset toimivat. Tehokkuuden parantaminen, parempi päätöksenteko, asiakaskokemuksen parantaminen sekä uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytäminen ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi kehittää yrityksiä.
Jos haluat oppia lisää ja kuulla, miten tekoäly voi auttaa sinun yritystäsi, tule mukaan Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -valmennusohjelmaan. Valmennusohjelmasta saat konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja juuri sinun yrityksesi tarpeisiin.
Valmennusohjelman sisältö
Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeeseen sisältyvä valmennusohjelma koostuu viidestä lähipäivästä sekä kehitysprojektista. Lähipäivät keskittyvät generatiiviseen tekoälyyn, ja sen hyödyntämiseen erityisesti markkinoinnissa, tuote- ja palvelukehityksessä sekä toimistotyön tehostamisessa.
Lähipäivät järjestetään LAB-ammattikorkeakoulun kampuksella Mukkulassa. Valmennusohjelma on tarkoitettu vasta-alkajille sekä ainoastaan päijäthämäläisille pk- ja mikroyrityksille. Ennen valmennusta kartoitamme yrityksesi nykytilan ja digitaaliset valmiudet, jotta voimme määritellä tekoälyn hyödyntämisen lähtökohdat ja sovelluskohteet.
Valmennusohjelman teemat
Tekoälyn Startti ja Kehittämissuunnitelma
Syvennymme tekoälyn perusteisiin ja laadimme yksilölliset suunnitelmat, jotka tukevat tekoälyn soveltamista liiketoimintaan valmennuksen aikana.
Tekstiä Tekoälyllä
Opimme, kuinka tekoäly voi auttaa luomaan laadukasta tekstisisältöä eri kanaviin, mukaan lukien markkinointimateriaalit ja strategiset suunnitelmat.
Visuaalinen Luovuus Tekoälyn Tuella
Tutustumme tekoälyn mahdollisuuksiin kuva- ja videomateriaalien luomisessa parantaen visuaalisen markkinointimateriaalin laatua.
Toimistosovellukset ja Tehokkuus
Keskitymme tekoälyn käyttöön toimistosovelluksissa tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi, esimerkiksi Microsoftin Office-ohjelmissa.
Päätöspäivän Shark Tank
Pääset esittelemään valmennuksen aikana kehittämäsi projektit ja saat palautetta ja ideoita tekoälyn jatkuvaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa.
Mitä valmennusohjelmassa käytännössä tehdään? Tutustu Tekoälyä yrityksille -blogisarjaan alta ja lue lisää valmennuspäivistä!
Julkaisut
Tekoälystä hyötyä aloittavalle yrittäjälle
Liiketoiminnan tulevaisuus Tekoälyn voima ja vastuu -tapahtumassa
Yritysten tekoälyn hyödyntämisen ja käyttövalmiuden tilanne Päijät-Hämeessä
Tekoäly auttaa yksityisyrittäjää (ESS)
Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia Päijät-Hämeen yrityksille
Päijät-Hämeen yritykset ajan hermolla ‒ tekoälystä voimaa liiketoiminnan kasvuun
Viekö tekoäly markkinoijien työt?
Podcast: Miten tekoälyä voi hyödyntää yrityksen markkinoinnissa?
Blogisarja valmennusohjelmasta:
Tekoälyä yrityksille, osa 2 – tekstien generointi
Tekoälyä yrityksille, osa 3 – visuaalinen luovuus
Tekoälyä yrityksille, osa 4 - toimistosovellukset ja tehokkuus
Tavoite 1: Kartoittaa tekoälyn käytön laajuus sekä tarpeet ja haasteet päijäthämäläisissä yrityksissä erityisesti markkinointia ja TKI-toimintaansa koskien.
Tavoite 2. Valmentaa noin 40 päijäthämäläistä yritystä generatiivisen tekoälyn teknologioiden käyttöönottoon ja hyödyntämiseen elinkeinoelämän tarpeista nousseissa keskeisissä hyödyntämisalueissa. Valmentaminen toteutetaan osallistujille sopivin keinoin ja tavoittein. Valmennusryhmien valinnoissa painotamme ensisijaisesti Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärkialoja: sportti, ruoka ja juoma, valmistus sekä kestävyys (muotoilu ja kiertotalous), ja ohjaamme osallistujia vertaistekemiseen ja yhteistyöhön. Teemoina huomioidaan erityisesti oman markkinaposition löytäminen, markkinointi, viestintä, myynti, asiakaspalvelu ja sisäisen toimistotyön tehostaminen. Valmennuksessa tuetaan AI-työkalujen hyödyntämisen kautta hankkeeseen osallistuvia yrityksiä uusien tuote- ja palveluratkaisujen ideoinnissa ja innovoinnissa.
Tavoite 3: Lisätä laajemmin alueella ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksien osalta erityisesti myynnissä, markkinoinnissa, asiakaspalvelussa, sisäisen toimistotyön tehostamisessa ja TKI-aiheissa sekä lisätä kehittämisyhtiön, korkeakoulun sekä elinkeinoelämän yhteistyötä hankkeen aikana ja sen päätyttyä. Tämä tapahtuu hankkeesta laajasti tiedottamalla, avoimilla tilaisuuksilla ja yrityksille suunnatun tekoälyryhmän käynnistämisellä. Nopeasti muuttuva ala ratkaisuineen perustelee tämän, kuten yrittäjien tarve edistää vertaistyötä ja verkottumista.
Tavoite 4. Luovan alan (mm. graafiset suunnittelijat) resilienssin ja tulevaisuuden kaupallisen menestymisen lisääminen valmennusryhmistä kootun tiedon perusteella heidän mahdollisuuksistaan ja raameistaan hankkeen aikana ja sen jälkeen tulevaisuutta ennakoiden. Saamme hankkeen aikana syvän näkemyksen yrittäjien mahdollisuuksista tuottaa itse ammattimaista kuvamateriaalia tekoälyteknologioiden avulla ja selvennämme näin sopivan liiketoiminnallisen tilan jäämisen ammattilaisille, kuten graafisille suunnittelijoille.
Hankkeen tuloksina tavoitellaan:
1. Kartoitus Päijät-Hämeen tilanteesta ja tarpeista generatiivisen tekoälyn hyödyntämisessä erityisesti markkinoinnissa, muussa asiakasrajapintatyössä ja TKI-toiminnassa.
2. Valmennusohjelman vaikutukset osallistuviin yrityksiin: terävöitetty suunta tulevaisuuteen, korkeampi osaamisen taso, uudet valmiudet ja käytänteet 40 yrityksille.
3. Seminaarit nostavat mikro- ja pk-yritysten osaamisen tasoa sekä valmennusohjelmiin osallistuvien yritysten että muiden kohdalla.
4. Uudet liiketoiminnat, TKI (tuote- ja palveluaihiot)
5. Selvitys luovien alojen yritysten selviytymisen tueksi ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien hahmottaminen.
6. Päijät-Hämeen tekoälyverkoston luominen luo pysyvyyttä hankkeelle myös sen päättymisen jälkeen ja mahdollistaa vertaisten kohtaamiset.
7. Markkinoinnillinen ja viestinnällinen näkyvyys.