PARRU – Paikallisen rakennetun ympäristön tiekartta – kulttuuriympäristön säilyttäminen ja kunnossapito kunnissa

Kuva
SKINNARILANHOVI
TAUSTA JA TARVE

Rakennuskannan purkaminen on nykyään yleinen ilmiö, joka koskee myös kulttuurihistoriallisia arvoja sisältäviä rakennuksia. Tämä ei edistä ilmastomuutokseen sopeutumista eikä kiertotalouden toteutumista rakennussektorilla vaan tarvitaan uusia avauksia ja näkökulmia keskusteluun. Kunnissa keskustelu rakennusten säilyttämisestä tai purkamisesta on yksipuolista eikä käytössä ole monipuolisempaa asiantuntemusta päätösten tueksi.

Kansallisia ja alueellisia strategiota on laadittu, esimerkiksi kulttuuriympäristöohjelmia ja arkkitehtuuripoliittisia ohjelmia, mutta tarvitaan paikallisen tason konkreettisempaa tarkastelua purkamisen hillitsemiseksi. Uusi rakennuslaki tulee myös tuomaan muutoksia käytöntöihin.

Useimmat kunnat käyttävät Senaatti-kiinteistöjen kiinteistösalkkupalvelua, jossa käytännössä arvioidaan rakennukset vain teknis-taloudellisin perustein, kulttuuriympäristöarvot jäävät useimmiten huomioimatta vaikka rakennus olisikin inventoitu ja säilytetty kaavassa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

------------------------------------------------------------------------------------------------

28.11.2024 opiskelijoiden excursio Padasjoelle

1.11.2024 Ohjausryhmän kokous 2

03.06.2024 Projektitiimi Riihimäellä

31.05.2024 Ohjausryhmän järjestäytymiskokous 

27.05.2024 Projektitiimi Padasjoella

22.05.2024 Projektitiimi Sysmässä

------------------------------------------------------------------------------------------------

Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on laatia selvitys ja tiekartta tai toimenpideohjelma kolmessa pienessä ja keskisuuressa kunnassa ja kaupungissa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella liittyen kunnan omistamaan rakennuskantaan, sen kulttuurihistorialliseen arvoon ja korjaustarpeen arviointiin.

Nämä toimenpiteet tuottavat kunnille työkaluja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sopeutumiseen rakennussektorilla, ja hankkeen tuloksista tiedotetaan muille alueen kunnille. Tavoitteena on myös järjestää kuntapäättäjille, virkamiehille ja kuntalaisille seminaareja, joissa eri alojen asiantuntijat alustavat ilmastonmuutoksen torjunnasta ja sopeutumisesta, rakentamisen kiertotaloudesta, kulttuuriympäristöstä ja rakennusten erilaisista korjaustavoista.
Tavoitteiden toteutuminen
TOIMENPITEET

Hankkeen toimenpiteet ovat seuraavat:

- haastattelut kohdekuntien virkamiehille (erityisesti tekninen sektori ja maankäyttö, myös luottamushenkilöt) – 07/2024

- avoimien seminaarien järjestäminen eri yhteistyötahojen kanssa (esim. Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen Kotiseutuliitto, Green Building Finland, ELY, maakuntaliitot, alueelliset vastuumuseot ym.) julkisen ja monialaisen keskustelun edistämiseksi hankkeen aihepiiristä 09/2024 – 03/2026

- selvitys kuntien rakennuskannasta ja sen kulttuurihistoriallisista arvoista 08/ 2024 – 11/2024

- kysely kuntalaisille paikallisen rakennetun ympäristön arvoista ja merkityksistä 08/2024 – 12/2024

- valittujen case-kohteiden (1-2 kpl/kunta) tarkempi selvitys tiekartta-/ohjelmatyön havainnollistamiseksi 08/2024 – 01/2025

- kuntakohtaisen rakennetun ympäristön tiekartan tai ohjelman laatiminen 08/2025 – 01/2026
Kestävän kehityksen tavoitteet

Hankkeen asiakirjat

Projektipäällikkö
Kimmo Liimatainen
Yliopettaja
kimmo [dot] liimatainenatlab [dot] fi

Kohteet kartalla