Osallisuus ja toimijuus työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tekijöinä (OSATTU)

OSATTU - Osallisuus ja toimijuus työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tekijöinä -hanke pohjautuu tunnistettuihin tarpeisiin lisätä logistiikan palvelualan yritysten sekä yleisesti palvelualojen yritysten henkilöstön työhyvinvointia ja työn tuottavuutta. Toimialaa tarkasteltaessa voidaan todeta neljä päähaastetta: johtamisosaamisen puutteet, heikko työhyvinvointi, työn tuottavuuden kasvun heikkeneminen ja alan heikko henkilöstön veto- ja pitovoima. Hankkeessa ratkaistaan näitä haasteita ohjaamalla alan yrityksiä kohti osallistavaa organisaatiokulttuuria.



Hankkeessa keskitytään Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueella toimiviin logistiikan palveluyrityksiin (kuljetuspalvelut, varastointipalvelut, logistiikkapalvelut, 3PL logistiikka, kuljetuskaluston vuokraus, konsultointi, pakkaus- ja huolintapalvelut) ja niiden henkilöstöön. Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat tällä toimialalla mikro- ja pk-yrityksissä toimivat ylimmän johdon edustajat, esihenkilöt ja työntekijät. Toiminnan painotus on yrityksissä, joissa on sen verran henkilöstöä, että työroolit ovat eriytyneitä.



Hankkeen toteuttajina ovat Laurea-ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), LAB-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu (XAMK) ja LIMOWA ry.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Tavoitteet
Päätavoitteena on parantaa logistiikka-alan palvelusektorin henkilöstön työhyvinvointia ja tuottavuutta, oppimismyönteistä ilmapiiriä, sekä valmiuksia muutoksiin:



Tavoite 1: Kehitetään osallistavaa ja kestävää johtamiskulttuuria.

Tavoite 2: Vahvistetaan työntekijöiden osallisuutta ja toimijuutta.

Tavoite 3: Kehitetään, pilotoidaan ja levitetään toimintamalli palvelusektorin työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi.



Lähtökohta työntekijöiden osallisuuden lisäämisessä on osallistava johtamiskulttuuri. Työntekijöiden osallisuuden ja toimijuuden vahvistamiseksi sekä johdon ja esihenkilöiden osallistavan johtamisen osaamisen vahvistamiseksi on hahmoteltu uudenlainen toimintamalli, jossa yhdistyvät yhteiskehittämisen työpajat ja saavutettavat koulutukset.



Toimintamallissa yhteiskehittämisen menetelmiä käytetään ratkaistaessa työpaikoilla tunnistettuja haasteita tai tarpeita yrityksissä ensin hankkeen valmentajien fasilitoimana. Tarkoituksena on, että osallistavien menetelmien ollessa osa yrityksen arkea työntekijät osallistuvat oman työnsä parhaina asiantuntijoina esimerkiksi oman työn ja työprosessien kehittämiseen, oman työn suunnitteluun, työympäristön ja työhyvinvoinnin kehittämiseen sekä yhteisten kokemusten ja yhteenkuuluvuuden luomiseen. Osallisuutta vahvistetaan myös tuottamalla sekä teknisesti että kognitiivisesti saavutettava koulutusmateriaali koko monimuotoiselle työntekijäryhmälle.



Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat:

1. Yritysyhteistyö ja yritysten sitouttaminen.

2. Koulutusmateriaalin tuottaminen.

3. Yrityskohtaiset valmennukset.

4. Viestintä ja toimintamallin levittäminen.

5. Hankkeen koordinaatio ja yhteistoiminta.



Hanke toteuttaa Työ2030 -ohjelmaa, jonka tavoitteina on vauhdittaa toimintatapojen uudistamista ja vahvistaa yhteistoimintaan ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Tavoitteena on luoda kestäviä parannuksia, jotka hyödyttävät sekä työntekijöitä että yrityksiä pitkällä aikavälillä.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen toiminnoilla luodaan yrityksiin osallistavaa organisaatiokulttuuria ja valmennetaan osallistavin menetelmin vähintään 52 pk-yritystä ja 400 työntekijää ympäri Suomen.



Pitkän aikavälin tuloksena osallistuneissa yrityksissä parannetaan työhyvinvointia ja tuottavuutta. Työn tuottavuuden kasvu syntyy mm. seuraavien muutosten kautta: työntekijät toimivat työssään itsenäisemmin ja vastuullisemmin, hallitsevat aikaansa ja ratkaisevat itsenäisesti työhön liittyviä ongelmia, virheet ja sairauspoissaolot vähenevät. Yrityksille hyötyä tuovat myös vaihtuvuuden väheneminen. Positiivinen maine työnantajana näkyy veto- ja pitovoimana. Hankkeen toiminnan vaikuttavuutta mitataan työpajoihin osallistuvissa yrityksissä QWL-mallilla. Mittaukset tehdään osallistumisen alussa, keskivaiheilla ja lopussa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Lotta Björn
TKI-asiantuntija
lotta [dot] bjornatlab [dot] fi