Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen

Tämä hanke toteutetaan yhdessä Hämeen ELY-keskuksen kanssa, joka toimii päätoteuttajana.



Hanke vaikuttaa rekrytoivan työnantajan toimintaan ja osaamiseen. Monimuotoisen työvoiman, eli muun muassa täsmätyökykyisten ja vammaisten ja toimialakohtaisesti myös eri sukupuolta olevien työllistäminen on haastavaa. Erityisesti mikro- ja pienissä sekä keskisuurissa yrityksissä työvoiman saatavuus haastaa tottuja käytäntöjä, arvoja ja asenteita. Hanke pyrkii alentamaan työnantajan kustannuksia monimuotoisen työvoiman rekrytoimisessa sekä muuttamaan asenteita lisäämällä tietoisuutta monimuotoisen rekrytoinnin keinoista.



Monimuotoisia rekrytointikäytäntöjä ja tukevia palveluita ei tunneta tai hyödynnetä - tai ole saatavilla. Hankkeen tavoitteena on mikro- ja pk-työnantajien rekrytointiosaamisen kehittäminen ja työyhteisöjen valmiuksien parantaminen Hämeessä. Pääkohderyhmänä on rekrytointihaasteiset pk- ja mikroyritykset. Välillisesti hankkeessa vaikutetaan työttömiin työnhakijoihin, joilla on pitkittynyt työttömyys tai riski työttömyyden pitkittymiseen työkyvyn alenemisen vuoksi.



Menetelminä tässä hankkeessa käytetään rekrytointivalmentajan ohjausta ja neuvontaa yrityksille, teemakohtaisia infoja yrityksille monimuotoisista rekrytointimenetelmistä sekä työyhteisöjen valmentamista verkkokurssilla. Työyhteisöjen moninaisuuden tukeminen on tärkeää, jotta erilaisten työntekijöiden sopeutuminen työyhteisöön helpottuu. Työelämän kehittämiseen liittyvissä keskusteluissa toistuu tarve kehittää työyhteisöjen valmiuksia monimuotoisuuteen. Teemakohtaisia infoja ja koulutusta järjestetään myös työnvälityksen asiantuntijoille.



Hankkeen tavoitteet on jaettu neljään työpakettiin viime vuosina toteutettujen hankkeiden, kehitettyjen toimenpiteiden ja tulosten ohjaamana. Keskeinen oppi ja hankkeen uutuusarvo on suunnata toiminta vahvasti rekrytoiviin yrityksiin: johtoon ja HR-vastaaville, aiemmin valtavirtaa olevien henkilöasiakkaiden sijasta.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
ESR 2021-2027
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Hyvinvointi
Painoala
Hyvinvoiva ihminen
Projektissa tapahtuu

Lisää tietoa hankkeesta:

Hämeen ELY-keskuksen hankekuvaus:

https://www.ely-keskus.fi/more-monimuotoisen-rekrytointiosaamisen-kehittaminen-hameessa

Tavoitteet
1. Työnantajien rekrytointiosaamisen lisääminen ja monimuotoisten rekrytointikäytäntöjen kehittäminen (ammatillisen segregaation vähentäminen)

2. Työyhteisöjen monimuotoisuusvalmiuksien parantaminen

3. Työnvälityksen asiantuntijoiden osaamisen lisääminen monimuotoisesta rekrytoinnista

4. Tietoisuuden lisääminen laajasti monimuotoisen rekrytoinnin hyödyistä ja hyvistä käytännöistä



Välillisenä tavoitteena on edistää täsmätyökykyisten ja ikääntyvien työllistymistä työmarkkinoille. Julkisessa työnvälityksessä on vuosia pyritty lisäämään työvoiman tarjontaa erilaisilla toimilla. Hankkeen tavoitteet on asetettu viimeisten havaintojen perusteella yritysten rekrytointiin, eli kysyntään. Viestinnällisesti yrityksiä kiinnostaa yritysten vertaistarinat mikä edistää hankkeen tavoitteita. Välillisenä tavoitteena on edistää täsmätyökykyisten, ikääntyvien työllistymistä avoimille työmarkkinoille sekä vähentää segregaatiota. Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä alueellisen tasa-arvoverkoston kanssa. Hankkeen työpaketit on suunniteltu näiden tavoitteiden pohjalle.
Tavoitteiden toteutuminen
Tulos 1: Työnantajien rekrytointiosaaminen lisääntyy ja monimuotoiset rekrytointikäytännöt kehittyvät- Arvioidaan laadullisesti yritysten johtoa haastattelemalla prosessin jälkeen- Hanke pyytää palautetta osallistuneiden yritysten johdolta annetun palvelun jälkeen- Tilannekuva on muodostettu Hämeen alueen yritysten rekrytointikäytännöistä ja kehittämistarpeista



Tulos 2: Työyhteisön monimuotoisuusvalmiudet paranevat- Yritysten työyhteisöjen osaamisen lisääntyminen mitataan alkukartoituksella ja loppukyselyllä- Seurataan työyhteisön moninaisuuden verkkokurssiin osallistuneiden määrää ja palautetta- Hankkeessa on tuotettu verkkokurssi, jonka materiaali on hyödynnettävissä hankkeen jälkeen



Tulos 3: Työnvälityksen asiantuntijoiden osaamisen monimuotoisesta rekrytoinnista lisääntyy-Työnvälityksen asiantuntijoiden osaamisen kehittyminen on mitattavissa siinä, miten ne pystyvät tukemaan yrityksiä paremmin jatkossa rekrytointiprosessissa antamalla enemmän työkaluja.- Seurataan tietoiskuihin ja työpajoihin osallistuneiden määrää ja pyydetään palautetta työnvälityksen asiantuntijoilta jotka osallistuvat



Tulos 4: Tietoisuus monimuotoisen rekrytoinnin hyvistä käytännöistä lisääntyy

- Saadaan tilannekuva yritysten rekrytointikäytänteistä ja niihin liittyvistä kehittämistarpeista Hämeessä -> seurataan kartoituksessa tavoitettujen yritysten määrä

- Viestintä: Seurataan erilaisten julkaisujen määrää ja niiden tavoitettavuutta. Viestintäkampanjalle tehdään omat tavoitteet yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Hankkeessa syntyy viestintämateriaalia, joka jää toimijoiden käyttöön hankkeen jälkeen

- Seurataan yrityksille suunnattuihin tietoiskuihin osallistuneiden määrää ja pyydetään palautetta osallistujilta
Hankkeen vaikuttavuus
Yritykset eivät saa rekrytoitua haluamaansa työvoimaa. Työelämän monimuotoisuudella tuloksiin-hankkeessa tehdyn kyselyn mukaan (työelämän monimuotoisuus Hämeessä) rekrytointikäytännöissä on paljon kehittämisen varaa monimuotoisuuden näkökulmasta, ja yritykset kaipaavat apua rekrytointiin ja perehdyttämiseen. Lisäksi työnantajat kokevat täsmätyökykyisten ja vammaisten työllistämisen haastavana. Työvoiman saatavuus vaikuttaa myös yritysten kannattavuuteen. Hanke vastaa havaittuihin haasteisiin systemaattisesti ja laajan verkoston kanssa.



Hanke pyrkii kehittämään osaamista ja mahdollistamaan tuottavan työn tekemisen yrityksissä. Yritysten rekrytointiosaamista kehittämällä yritysten on helpompi tavoittaa erilaisia työnhakijoita ja löytää osaajia. Hanke lisää tietoisuutta erilaisista rekrytointitavoista niin yritysten johdolle kuin työnvälityksen asiantuntijoille. Se parantaa välillisesti täsmätyökykyisten ja 55+ työnhakijoiden työllistymisen mahdollisuuksia.



Hankkeen uutuusarvona on aiemmin kehitettyjen menetelmien ja työkalujen viemisen pk- ja mikroyritysten toimintaan ja siitä seuraavien onnistumisten viestiminen. Lisäksi hankkeen uutuusarvo on siinä, että tukea ja ohjausta rekrytointiin saa rekrytointivalmentajalta ja että hyviä rekrytointikäytäntöjä koulutetaan laajasti alueen työnvälityksen asiantuntijoille. Selvitys monimuotoisista rekrytointikäytännöistä ja kehittämistarpeista on uutta.



Hanke on koonnut jo valmisteluvaiheessa keskeisiä organisaatioita sitoutumaan yhteistyöhön. Hankeaikana yhteistyöllä voidaan kehittää leveämmillä hartioilla ratkaisuja kohtaanto-ongelmaan. Yhteistyöorganisaatiot ovat sitoutuneet yhteiseen viestintäkampanjaan. Viestintäkampanja tuottaa paikallista tietoa saavutettavaksi ja kokoaa onnistumistarinoita. LABin tuottama kurssi luodaan hankkeessa vastaamaan tarpeeseen. Ajankohtaisen tiedon saavutettavuus tuottaa lisäarvoa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Jukka-Pekka Somera
TKI-asiantuntija
jukka-pekka [dot] someraatlab [dot] fi
Yhteistyössä

Hämeen ELY-keskus

Sijainti