Midas - Uudistetaan hankemaailma yhdessä

Kuva
LAB MIDAS
Rahoituspäätöksen saanut hanke toteutetaan,

päätetään ja unohdetaan.



Mitä voisimme tehdä, että

tulokset jäisivät elämään?





Päijät-Hämeessä tehdään tälläkin hetkellä paljon julkista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, mutta tulosten hyödyntämisessä emme kuitenkaan ole edistyksellisiä. Vuosittain Päijät-Hämeessä tuotetaan 10–15 miljoonan euron arvosta hankkeita, mutta hankkeiden tuloksista vain osa päätyy TKI-toiminnan jatkokehitettäväksi, ja vielä harvempi startup- ja pk-yritysten hyödynnettäväksi.



MIDAS – Uudistetaan hankemaailma yhdessä on LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, jonka tehtävänä oli kehittää ratkaisu, jolla hankkeissa syntyneet tulokset tulisivat laajasti kohderyhmien ja TKI-toimijoiden hyödynnettäväksi. Päätavoitteena oli törmäyttää hallitusti startup-yritysten ja pk-yritysten osaaminen, resurssit, tarpeet ja visiot tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ja hanketulosten äärellä.



Midas-hankkeessa tutkittiin ja selvitettiin eri hankkeiden, TKI-toimijoiden, organisaatioiden ja rahoittajien prosesseja, toimintamalleja ja kulttuureja, ja vertailtiin niitä startup- ja pk-yritysliiketoiminnan tarpeisiin. Tutkimusten ja selvitysten pohjalta luotiin valtakunnallinen hankkeiden- ja hanketulosten esittelytapahtuma, tuomalla TKI-toimijoiden, oppilaitosten, opiskelijoiden, rahoittajien ja yritysten tarpeet yhteiselle foorumille, hanketulosten äärelle.



Midas-hankeen toimesta tuotettiin ja järjestettiin kaksi hankkeiden ja hanketulosten esittelytapahtumaa: MIDAS-event 19.5.2022 paikallinen pilotti ja MIDAS-expo 15.2.2023 valtakunnallinen hanketapahtuma.

MIDAS-event tapahtumassa pilotissa testattiin hanketapahtuman konseptia, ja tapahtumassa oli mukana 8 hanketta ja 5 kumppania. Tapahtumaan osallistui 51 kävijää.

Midas-hankkeen päätapahtuma MIDAS-expo oli käytännön järjestelyiltään ja n.620 henkilön osallistujamäärällä mitattuna menestys. Tapahtumassa oli esillä 41 hanketta, joista 33 esittelivät hankkeensa ja sen tulokset päälavalla. Kumppaneita tapahtumaan osallistui 13. MIDAS-expo järjestettiin DuuniExpo opiskelijatapahtuman kanssa samaan aikaan. Kokonaiskävijämäärä tapahtumissa oli n.4500.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2014-2020
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Aineeton arvonluonti
Projektissa tapahtuu

MIDAS-expo yhdisti voimansa Duuniexpon kanssa. Tapahtuma järjestettiin 15.2.2023 Lahdessa, LAB-ammatikorkeakoulun kampuksella! Katso tallenne tästä.

MIDAS-event 19.5.2022 Walimon Casselissa. Katso tallenne tästä.

 

Tavoitteiden toteutuminen
Hankkeen tulokset tiivistettynä:



Tulos rahoittajille:

Tulevaisuudessa valtakunnallista hanketapahtuma nähdään tarpeellisena alustana hanketulosten esittelyille ja tiedon jakamiseen sekä verkostoitumiselle ja TKI-toiminnan kehittämiselle.

Rahoittajien toimesta lisäselvitystä tarvitaan tulevaisuudessa julkisen TKI-toiminnan hyödyistä ja yrityksien kiinnostuksesta TKI-toimintaa kohtaan, TKI-brändin vahvistamisesta, hanketulosten määrittämisestä ja selkeyttämisestä sekä digitaalisen hakusanaoptimoidun hanketulosformaatin luomisesta. Loppuraportti nähtävillä https://www.eura2014.fi/rrtiepa/index.php. Tarkemmat lisätiedot pyydettäessä Päijät-Hämeen liitosta.



Tulos TKI-organisaatiolle:

Hanketapahtuma nähdään tärkeänä ja oleellisena TKI-foorumina, joka mahdollistaa hankkeiden, TKI-toimijoiden ja yritysten kohtaamisen sekä hanketulosten jakamisen. Tapahtumaa pidetään myös tarpeellisena osana kumppanuuksien luomisessa ja yhdistävänä tekijänä oppilaitos- ja yritysverkostojen välillä. Hanketapahtuma luo epätyypillisiä kohtaamisia eri toimijoiden kanssa ja mahdollistaa uusien hankeideoiden ja aihioiden syntymisen. Hanketapahtumaa on syytä kehittää ja saattaa pysyväksi osaksi TKI-organisaatioiden toimintaa. Tarkemmat tiedot löytyvät LAB-ammattikorkeakoululta https://lab.fi/fi.



Tulos hankkeille ja TKI-toimijoille:

Hanketapahtuma tarjoaa mahdollisuuden esitellä hankkeen tavoitteet, saavutukset ja tulokset yhteisellä alustalla kootusti, ja tarjota tieto TKI-toimijoille ja yritysten hyödynnettäväksi. Tapahtuma palvelee myös hankkeen toimijoiden ammatillisessa verkostoitumisessa sekä tukee hankkeen viestinnällisiä tavoitteita. Esiintymisvalmennukseen osallistuminen mahdollistaa hankeen ja sen tulosten selkeyttämisen ja kiteyttämisen sekä tarjoaa hanketoimijoiden keskinäistä sparrausta. Tietoa mahdollisesti tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.



Tulos opiskelijoille:

Hanketapahtuma tarjoaa tietoa opiskelijoille TKI-toiminnasta sekä mahdollisista harjoittelu ja työuravaihtoehdoista. Hanketapahtumassa esillä olevat hankkeet ja niiden tulokset voivat herättää opiskelijoissa uusia tarpeita ja ideoita, jotka mahdollistavat uusien hankeaihioiden, näkökulmien ja ratkaisujen syntymisiä. Tietoa mahdollisesti tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.



Tulos yksittäisille yrityksille:

Hanketapahtuma tarjoaa yrityksille paikan, josta he voivat saada kootusti tietoa hankkeista ja TKI-toiminnasta sekä rahoittajien ja oppilaitosten tarjoamista palveluista ja mahdollisuuksista. Tapahtumassa yritykset voivat esittää myös omia tarpeitaan ja ideoitaan sekä löytää ratkaisuja omiin haasteisiinsa hankkeiden tuloksista. Tietoa mahdollisesti tulevasta hanketapahtumasta voi seurata MIDAS-expo tapahtumasivuilta https://midas-expo.fi.



Tulos tapahtuma-alan yritykselle:

Tapahtuma-alan yrityksille tarjoutuu TKI-toiminnasta liiketoimintamahdollisuuksia. Vaikka oppilaitokset järjestävät valtavia määriä tapahtumia, ei TKI-toimijat välttämättä osaa hyödyntää ammattimaisten tapahtumaorganisaatioiden palveluita. Toisaalta tapahtuma-ala ei tunnista TKI-toimijoita potentiaalisena asiakasryhmänä. Tapahtuma-alan yrityksen, oppilaitosten ja rahoittajien toimesta voidaan luoda ammattimaisia ja jatkuvasti kehittyvä hanke- tai TKI- tapahtumia, jotka palvelevat entistä paremmin kohderyhmiä ja TKI-toiminnassa mukana olevia toimijoita. Lisätietoa yhteistyömahdollisuuksista https://lab.fi/fi.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Aki Helminen
TKI-asiantuntija
aki [dot] helminenatlab [dot] fi

Uutiset aiheesta

Sijainti