Materiaalikiertojen liiketoimintaklustereiden vahvistaminen

Kuva
Kansikuva
Hankeen tavoitteena on korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistyön avulla luoda korkeaan biotalousosaamisen perustuvaa liiketoimintaa, jonka pohjana toiminnalliset rajapintoja yhdistävät yritysklusterit. Kukin osapuoli tuo hankkeeseen omat, toisiaan täydentävät vahvuutensa ja verkostonsa.

Hanke tukee kansallista ja alueellista tavoitetta rakentaa kansainvälisiä kysyntävetoisia ekosysteemejä, joissa yritykset, tutkimuslaitokset, korkeakoulut ja muut oppilaitokset luovat yhteistyössä uutta liiketoimintaa ja huippuluokan innovaatioita.

Hanke vastaa hallitusohjelman tavoitteeseen luoda edellytyksiä toimiville korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten muodostamille TKI-ekosysteemeille.

Klustereiden liiketoiminta perustuu biomassojen, erilaisten kuitumateriaalien sekä biomassapohjaisten jäte- ja sivutuotteiden jalostusasteen nostoon, symbioottiseen hyödyntämiseen, prosessointiin tai näistä saatavien tuotteiden loppukäyttöön. Korkean jalostusarvon liiketoimintaan rakentuvat klusterit rakentuvat kartoittamalla jo olemassa olevaa osaamis- ja infrapääomaa yhdessä alueen veturiyritysten kanssa kiertotaloutta edistäväksi TKI ekosysteemeiksi. TKI-toiminnan lähtökohtana on ekosysteemin yritysten liiketoiminnan kehitystarpeet ja niiden kautta liiketoiminnan kasvattamisen ja monipuolistamisen toimenpiteet.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
EAKR 2021-2027
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Monikäyttöiset materiaalit
Projektissa tapahtuu

__________________________________________________________________________________

08.05.2024 "Risuista rahaa ja materiaalit kiertoon" -webinaari klo 10.00-11.00

Päijät-Hämeessä on runsaasti metsätalouden ja teollisuuden sivuvirtoja, joita on
mahdollista hyödyntää nykyistä paremmin. Tässä webinaarissa annamme esimerkkejä
siitä, miten jalostusastetta lisäämällä ja tekemällä yhteistyötä luodaan uutta, kestävää
liiketoimintaa ja hiilineutraalia kiertotaloutta.

Seminaarin tallenne ja puhujien materiaalit

Webinaarin tallenne Risuista rahaa ja materiaalit kiertoon 1207520871.mp4

Kristian_Melin_esitys_080524.pdf

Kati_Tuominen_080524.pdf

Palvelut_LUT ja LAB_08052024.pdf

__________________________________________________________________________________

Linkkejä LUT ja LAB laboratorioihin

LUTin tutkimusryhmät

LUT Lahden laboratoriot tutkii, testaa ja analysoi biomassapohjaisia kuituja ja kuitutuotteita

Erotustekniikan osaston infra

Kemialliset erotustekniikat | LUT-yliopisto

Kestävä biopolymeeriteknologia | LUT-yliopisto

CST (Centre for Separation Technology) on yhteistyöverkosto, joka edistää tiedemaailman ja yritysten välistä tutkimus- ja koulutusyhteistyötä. Centre for Separation Technology (CST) | LUT-yliopisto

LAB kiertotalouslaboratorio

LAB puutekniikan laboratorio

___________________________________________________________________________________________

 

Infopaketti

esite

Yritykset ja korkeakoulut luovat yhdessä Päijät-Hämeeseen korkeaan biotalousosaamiseen perustuvaa liiketoimintaa, joka edistää hiilineutraalia kiertotaloutta. 

Päijät-Hämeessä on runsaasti metsätalouden ja teollisuuden sivuvirtoja, joita on mahdollista hyödyntää nykyistä paremmin. Lahden kaupungin ekosysteemisopimuksen tavoitteena on rakentaa alueelle materiaalikiertojen keskus, jonka syntymistä tämä projekti edistää. Projektissa muodostetaan yritysklustereita, joiden liiketoiminta perustuu biomassojen, erilaisten kuitumateriaalien sekä biomassapohjaisten jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämiseen, prosessointiin ja näistä saatavien tuotteiden loppukäyttöön. 

Projektissa tuodaan yhteen eri toimialoja edustavat yritykset sekä korkeakoulut niin, että korkeakoulujen kiertotalousosaaminen, tutkimus, opetus, infrastruktuuri ja pilotointiympäristöt auttavat yrityksiä kehittämään ja monipuolistamaan liiketoimintaansa. Yhdessä on mahdollista luoda huippuluokan innovaatioita ja kansainvälistä liiketoimintaa.

Projekti on yhteishanke, jossa LUT vastaa biomassaklusterista ja LAB biohiiliklusterista. Projektin kolmas toimija, Lahden kaupungin kehitysyhtiö Ladec, on liiketoiminnan kehittämisen asiantuntija. 

 

Tietoja projektista:
Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Hanke: Materiaalikiertojen liiketoimintaklustereiden vahvistaminen, 1.3.2023-28.2.2025
Toimintalinja: Hiilineutraali Suomi
Erityistavoite: Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen
 

Projektin toteutusaika:
1.3.2023-28.2.2025

Projektin rahoitus:
Uudenmaan liitto, Euroopan unionin osarahoittama

EU-osarahoittamaInnokaupungit logoUudenmaan Liitto logo

Tavoitteet

Projektin tavoitteena on 
• lisätä teollisuuden innovaatioita, investointeja ja pk-sektorin työpaikkoja
• kasvattaa osaamispääomaa ja lisätä demonstraatioita
• vahvistaa Lahden seudun vetovoimaa biotalouden alalla toimivien yritysten keskuudessa

Tavoitteet
Tavoitteena hankkeessa on valmistella biomassoihin, kuituihin, sekä biomassapohjaisiin jäte- ja sivuvirtoihin pohjautuvia TKI- ja yritysklustereita tukemaan Lahden kaupungin ekosysteemisopimuksen materiaalikiertotalouteen liittyviä tavoitteita. Konkreettisena tavoitteena hankkeessa on yhdistää Lahden alueen yritykset, yliopistojen ja korkeakoulun pilottiympäristöt ja yhteisinfrastruktuuri sekä opetus, tutkimus jasekä osaaminen TKI-ekosysteemiksi tukemaan materiaalikiertojen ja resurssien optimaalista hyödynnystä teollisuuden välillä ja osana yhteisön tarpeita. Hankkeessa rakennetaan materiaalivirtalähtöisesti ”biomassat ja -kuidut”- yritysklusteri (LUT) sekä useita toimijoita yhdistävä biohiiliklusteri (LAB).
Hankkeen vaikuttavuus
Ekosysteemit ja niissä syntyneet uudet yhteistyömahdollisuudet ja toimintamallit vahvistavat Lahden seudun vetovoimaa ja kiinnostavuutta bio- ja kiertotalouteen liittyvien investointien sekä yrityssijoittumisten kohteena. Tämä lisää teollisuuden investointeja ja sitä myötä työpaikkojen syntymistä alueelle.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Kimmo Liimatainen
Yliopettaja
kimmo [dot] liimatainenatlab [dot] fi
Sijainti