Esteetön, hiilineutraali ja biopohjainen pientalohanke Ukrainan jälleenrakennukseen

Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut humanitaarisen avun tarpeen Ukrainassa. Yhdessä Lahden kaupungin kanssa, LAB-ammattikorkeakoulussa on pohdittu mahdollisuuksia tuottaa ratkaisuja Ukrainan jälleenrakentamiseen, Lahden talousalueen yritysten (erityis)osaamista hyödyntäen. Yhtenä auttamismuotona on noussut esille CO2-neutraalien, esteettömien sekä allergiavapaiden pientaloratkaisujen kehittäminen, ja niiden toimittaminen Ukrainaan. Lab-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa on jo noin viiden vuoden ajan kehitetty sekä erilaista esteetöntä ja käyttäjälähtöistä tilasuunnittelua, että kestävän kehityksen mukaisia asumisen muotoja, joissa hyödynnetään omavaraisia ja uusiutuvia energiaratkaisuja (mm. Rehome). Tätä osaamista hyödyntäen on mahdollista lähteä kehittämään Ukrainan jälleenrakentamisen tarpeisiin istuvaa asumisen konseptia.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
AKKE
LABin rooli
Hallinnoija
Painoala
Design PÄÄTTYNYT 31.7.24
Tavoitteet
Tässä hankkeessa osallistetaan Päijät-Hämeen alueen rakennus-, rakennusmateriaalivalmistajien- ja rakennustekniikka ja muita asumiseen liittyviä yrityksiä em. pientalokonseptin toteuttamiseksi. Neuvotteluja on jo käyty mm. näiden yritysten kanssa: Koskisen Oy, Lemkem, Oilon, Uponor, Suomen Kuitulevy Oy, Stora Enso, Kempower Corp, Korvenranta Oy, Nomart ja Teknoware. Hankkeessa painottuu vahvasti TKI-yhteistyö alueen yritysten kanssa. Projekti tulee aloittamaan Lab-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ja muiden em. sidosryhmien merkittävän korkeakoulurajapinnassa toteutetun TKI-ponnistuksen Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyen.



LABin Muotoiluinstituutissa rakennettu asumisen laboratorio toimii ympäristönä, jonne yritykset kutsutaan yhdessä LABin asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa työpajoissa pohtimaan miten yritykset voivat kukin osallistua virtuaalisesti toteutetun mallitalokonseptin toteutukseen teollisen mittakaavan tasolla eli mitä tuotannon osuutta ja teknologiaosaamista he voisivat tähän kokonaisuuteen voisivat tarjota. Työpajoja yrityksille ja muille mahd. yhteistyökumppaneille 2-3 kpl.



Työpajatyöskentelyn ja yhteiskehittämisen tuloksena luodaan mallitalokonsepteja, jotka dokumentoidaan ja visualisoidaan. Mallitalokonseptien esittelymateriaaleja voidaan hyödyntää jatkosuunnittelussa sekä kv yhteistyön tukena.
Hankkeen vaikuttavuus
Projekti kokoaa ensimmäistä kertaa Päijät-Hämeen lähiosaamiseen ja tuotantoon perustuvan TKI-yhteistyöverkoston sekä toimintalinjan suunnittelun ja toteutuksen alla olevan asumistyypin ympärille Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyen. Varsinaista suurimittaista pientaloteollisuutta alueella ei ole, mutta sen sijaan merkittävässä määrin rakennusteollisuuden materiaalien ja komponenttien valmistusta ja alihankintaa. Projektissa alueen yrityksien ja korkeakoulutoiminnan yhteistyö näyttäytyy uudenlaisena kestävään kehitykseen tähtäävänä toimialana. Pitkässä juoksussa se voi muodostaa teollisen mittakaavan hanketoimintaa ja vientiteollisuutta ja jolla voi olla merkittäviä elinkeino- ja työllisyysvaikutuksia P-H:ssä.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katariina Mäenpää
TKI-asiantuntija
katariina [dot] maenpaaatlab [dot] fi