BioCarbonValue - High-value carbons from agricultural biomass

Kuva
hankkeen logo
BioCarbon Value -hankkeessa kehitetään biopohjaisia, korkean jalostusarvon hiilituotteita vaihtoehdoksi korvaamaan fossiiliseen hiileen perustuvaa hiiltä erilaisissa sovelluksissa, kuten akuissa, veden puhdistuksessa ja biokomposiiteissa. Tutkimushanke on LAB-ammattikorkeakoulun ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n (koordinaattori). Biohiilen tuotanto on kasvava teollisuudenala, joka tarjoaa miljardiluokan liiketoimintapotentiaalin hyödyttäen samalla ilmastoa ja ympäristöä.



Korkean jalostusarvon hiilituotteet, kuten grafiitti, hiilimusta ja aktiivihiili, ovat välttämättömiä raaka-aineita monille tuotteille ja prosesseilla useilla teollisuudenaloilla. Näillä hiilituotteilla on kuitenkin pitkät toimitusketjut ja ne on pääasiassa tuotettu fossiilista alkuperää olevilla raaka-aineilla, kuten kivihiilellä ja öljyllä. EU ja Yhdysvallat ovat lisäksi luokitelleet tietyt hiilituotteet, kuten grafiitin, strategiseksi ja kriittiseksi mineraaliksi.



BioCarbon Value -hanketta rahoittaa Business Finlandin Kumppanuusmalli-ohjelma ja se on osa Fortumin ja MetsäGroupin vetämää ExpandFibre -ekosysteemiä. Mukana hanketta rahoittamassa ovat Business Finlandin lisäksi Fortum, Sumimoto SHI FW, Neova, Premix, PUHI, Carbofex, Carbo Culture, Fifth Innovation ja Heinolan kaupunki. Hankkeen kesto on 2023–2024 ja budjetti 1,2 M€.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
BF Kumppanuusrahoitus
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Projektissa tapahtuu

graafi

Uutiset

 

Tavoitteet
Hanke pyrkii tukemaan liiketoimintaekosysteemien kehittymistä maatalouden sivuvirtojen ympärille. Tätä varten arvioidaan biohiilen tuotannon koko arvoketjua. Keskeiset näkökulmat arvoketjun tarkastelussa ovat:

- Arvoketjun kestävyystarkastelu sisältäen hankinnan, viljelyn ja korjuun

- Maatalouteen perustuvien materiaalien hyödyntäminen korkean arvon hiilituotteissa

- Mallinnus, massatasapainolaskennat, simulaatiot ja teknistaloudellinen tarkastelu

- Lopputuotteiden sovelluskokeet: energian varastointi, vedenpuhdistus ja biokomposiitit

- Biohiilen markkinaselvitys
Tavoitteiden toteutuminen
Hanke tarkastelee koko arvoketjua raaka-aineiden hankinnasta korkean arvon hiilituotteiden loppukäyttöön. Tiivis yhteistyö teollisuuden sidosryhmien kanssa sekä tieteellisten että käytännön kysymysten selvittäminen edistävät vaihtoehtoisten hiilituotteiden pääsyä markkinoille.
Hankkeen vaikuttavuus
Maataloudessa syntyy merkittävä määrä alihyödynnettyjä sivuvirtoja. Sivuvirtojen määrä tulee kasvamaan, kun peltobiomassojen hyödynnettävyys tulevaisuudessa kasvaa. Peltobiomassat ja lyhyen syklin biomassat kuten myös maatalousperäinen jäte (esim. elintarviketeollisuudesta) tarjoavat merkittävän, jo olemassa olevan liiketoimintapotentiaalin, mutta haasteita on kannattavuudessa, kestävyydessä ja toimitusketjun joustavuudessa. Tähän tarvitaan systeemiajattelua (arvohierarkiat, teollisuuden symbioosit, kannattavuus ekosysteemiajattelun kautta).



Globaali tarve korkean arvon hiilituotteille, kuten akkuhiilille, aktiivihiilille ja muille hiilipohjaisille tuotteille on merkittävässä kasvussa, mitä edesauttavat kestävyystavoitteet ja Vihreän siirtymän tavoitteet. Korkean arvon hiilituotteille on olemassa miljardiluokan markkinat, mutta materiaalit pohjautuvat pääosin fossiilisiin lähteisiin. On havaittu, että biokomposiittien potentiaali korvaamaan öljypohjaisia muoveja on yksi lupaavimmista. Biopohjaisten komposiittien kysyntä on valtaisassa kasvussa Euroopassa, noin 30 % vuodessa.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Eliisa Punttila
TKI-asiantuntija
eliisa [dot] punttilaatlab [dot] fi