Kehys Päijät-Hämeen ruokastrategian jalkautukselle

Hanke on osa Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategian kärjen (Ruoka ja juoma) käytännön toteutusta. Hanke pohjustaa elintarvikealan kehityshankkeita (mm. Päijät-Hämeen FoodHub) ja mahdollistaa niiden suunnitelmallisen jatkumon. Hankkeessa luodaan valmiudet Hämeen ruokastrategian jalkautukselle, koordinoinnille ja ylimaakunnalliselle yhteistyölle. Keskiössä on alueen pito- ja vetovoimaisuuden kasvattaminen kehittämällä alueen koulutustarjontaa ja TKI-toimintaa sekä luomalla alueen toimijoita yhdistäviä toimintatapoja. Osaava työvoima sekä koordinoitu, monipuolinen TKI-toiminta luovat edellytykset elintarvikealan kilpailukyvyn parantamiselle, kansainvälisyydelle ja uudistumiselle muuttuvassa toimintaympäristössä. Koordinaatiohanke luo askelmerkit konkreettisille toimille ja pohjustaa tulevia hankkeita strategian toteuttamiseksi.



Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä HAMK:n RuokaKoordinaatti-hankkeen kanssa.
Avainsanat
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
AKKE
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Projektissa tapahtuu

Elintarvikealan TKI-palvelutarjontaa Suomessa

Yksi hankkeen tavoitteista on selvittää elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalvelutarjontaa. Palvelutarjonnasta on laadittu kooste.
Koosteessa mainittujen palveluntarjoajien lisäksi myös LAB-ammattikorkeakouluun rakentunut Food Pilot Plant tarjoaa erityisesti kasvipohjaisten tuotteiden tuotekehitys- ja pilotointipalveluja.

****

 

Hankkeessa tapahtunutta

Kanta- ja päijäthämäläisten ruokasektorin hanketoimijoiden tapaaminen 2.11.2023

Tapaamisen tavoitteena oli tehdä tiekartta hämäläisen ruoantuotannon kehittämisen painopisteistä, toteuttajista ja aikatauluista Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Katsomme kehittämistä koko ruokaketjun näkökulmasta ja pyrimme tunnistamaan yhteiset teemat, mahdolliset puuttuvat painotukset sekä yhteistyön paikat.t

Tilaisuuden järjestivät Kestävä RuokaHäme, Kehys (Kehys Päijät-Hämeen ruokastrategian jalkautukselle) ja RuokaKoordinaatti (Yhteistyöllä ja koordinaatiolla kestävän ruokajärjestelmän edelläkävijämaakunnaksi) -hankkeet.

 

Hämäläinen ruokatarina -työpaja 2

Työpaja järjestettiin 9.10.2023 Hämeenlinnassa, HAMKin korkeakoulukeskuksessa.

Työpajassa keskityttiin koulutuksen, viestinnän, verkostoitumisen sekä TKI-toiminnan teemoihin. Lue lisää työpajasta LAB Focus blogiartikkelista.

OHJELMA:
12.30 Tilaisuuden avaus Marko Mälly, Hämeen liitto
12.45 Hidasta hämäläistä, kiireettä parasta! Katja Pethman, KEHYS-hanke
13.10 Työpajan alustus, Susanna Peltonen, RuokaKoordinaatti-hanke
14.00 Kahvit työskentelyn lomassa
14.45 Työpajan purku ja tarinoiden esittely, Susanna Peltonen
15.45 Päätössanat, Susanna Peltonen ja Katja Pethman

 

Hämäläinen ruokatarina -työpaja 1

Työpaja järjestettiin tiistaina 9.5.2023 klo 13–16 LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa. Se oli lähtölaukaus työskentelylle, jossa pääsemme rakentamaan yhteistä viestiä ja samalla verkostoitumaan sekä luomaan tulevaisuuteen tähtäävää yhteistyötä, joka vahvistaa elintarviketoimialan kestävää kasvua ja kansainvälistymistä. Työpajan järjestivät Kehys- ja RuokaKoordinaatti-hankkeet yhteistyössä.

Lue työpajasta lisää HAMK:n Beat -blogista: Millainen on Hämeen ruokatarina?

Työpajan ohjelma

  • Tilaisuuden avaus, aluekehityspäällikkö Riika Kivelä, Päijät-Hämeen Liitto
  • Ruokaviestinnän tavoitteet, toiminnanjohtaja Päivi Rönni, MTK Häme
  • Strategiasta tarinaksi, yliopettaja Mika Tonder, LAB-ammattikorkeakoulu
  • Tarinoiden vaikutus liiketoimintaan, palvelukoordinaattori, Päivi Vartiainen, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Työpajatyöskentely
  • Yhteenveto ja jatkotyöskentelyn ohjeistus

Lisätietoja: katja [dot] pethmanatlab [dot] fi (katja[dot]pethman[at]lab[dot]fi) ja susanna [dot] peltonenathamk [dot] fi  

 

Tavoitteet
Hankkeen päätavoite on rakentaa ja vahvistaa valmiuksia sekä maakunnallisen että Hämeen ruokastrategian suunnitelmalliselle kehitykselle ja jalkautukselle. Hankkeessa selvitetään elintarvikesektorin koulutus- ja TKI-tarpeita. Tavoitteena on edistää vuorovaikutusta sekä ylimaakunnallista ja valtakunnallista yhteistyötä.
Hankkeen vaikuttavuus
1. Koulutustarve ja -tarjontakartoitus sekä keskeiset koulutusta edistävät toimenpiteet. Selvitetään olemassa olevaa alueellista ja valtakunnallista tarjontaa sekä sovellettavuutta Päijät-Hämeen alueen tarpeisiin ja yhteistyömahdollisuuksiin.



2. Ruokaketjun toimija- ja TKI-palvelutarjontakartoitus. Rajapinnat muualla tehtäviin ruokasektorin kehittämishankkeisiin sekä hallituksen ruokasektorille esittämät kehittämistarpeet. Kartoitetaan yritysten tarpeisiin soveltuvaa ylimaakunnallista TKI-palvelutarjontaa.



3. Vuorovaikutteisuus ja toimintatavat. Edistetään aktiivisen ja jatkuvan sidosryhmäyhteistyön kautta.



Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Katja Pethman
TKI-asiantuntija
katja [dot] pethmanatlab [dot] fi

Tapahtumat